Moartea lui Silvio Berlusconi lasă un „gol imens”, spun aliații săi. „O epocă s-a încheiat... Adio, Silvio!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Silvio Berlusconi, fostul premier italian, a murit la vârsta de 86 de ani, la spitalul San Raffaele din Milano, potrivit presei italiene.

Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi

În aprilie, Berlusconi a fost tratat pentru o infecție pulmonară legată de leucemie cronică. Moartea sa lasă un "gol imens", a declarat ministrul italian al apărării.

Un miliardar extravagant, magnat al mass-mediei, Berlusconi a ajuns la putere pentru prima dată în 1994 și a condus patru guverne până în 2011.

El a condus partidul de centru-dreapta Forza Italia, care a intrat în coaliție sub conducerea premierului Giorgia Meloni după alegerile din septembrie, când a fost ales în Camera superioară a Italiei, Senatul.

Reacționând la această veste, Meloni și-a amintit de predecesorul său ca fiind un "luptător". Într-un mesaj video, ea a spus că acesta a rămas "unul dintre cei mai influenți oameni din istoria Italiei".

Adjunctul ei, Matteo Salvini, a declarat că este "distrus" și i-a mulțumit lui Berlusconi pentru "prietenia", "sfaturile" și "generozitatea" sa.

Între timp, ministrul Apărării, Guido Crosetto, a declarat: "O epocă s-a încheiat... Adio, Silvio". Moartea sa a lăsat un "gol imens", a adăugat dl Crosetto într-un tweet.

Fostul premier şi fost preşedinte al Comisiei Europene, Romano Prodi, a fost unul dintre primii care i-a adus un omagiu fostului său rival politic: "Mă alătur profundelor condoleanţe la trecerea în nefiinţă a lui Silvio Berlusconi", potrivit ANSA.

"Mi-l amintesc ca pe un lider politic care, în perioada sa lungă şi intensă de angajament public, a exercitat o mare influenţă asupra vieţii ţării noastre, având un impact nu doar asupra instituţiilor, ci şi asupra vieţii tuturor cetăţenilor", a afirmat Prodi.

"Transmit cele mai profunde condoleanţe familiei sale şi tuturor celor dragi", a spus Prodi, subliniind că a "apreciat sprijinul său pentru cauza europeană".

Într-o reacţie separată, Guido Crosetto, ministru italian al apărării a spus: "Este o mare, mare tristeţe. Lasă un mare gol pentru că a fost un om mare... Îl iubeam mult. Adio, Silvio!"

La rândul său premierul Ungariei, Viktor Orban, a afirmat: "S-a sfârşit un mare luptător".

Antonio Tajani, vicepremier italian şi ministru de externe, aliat de cursă lungă al lui Berlusconi, a transmis: "O imensă tristeţe. Pur şi simplu mulţumesc Preşedinte, mulţumesc Silvio".

Paolo Gentiloni, comisar european pentru economie şi fost premier italian, a afirmat: "Cu Silvio Berlusconi se stinge din viaţă un lider care a marcat profund Italia în ultimele decenii. Pentru toată lumea, astăzi este un moment de condoleanţe, de apropiere faţă de familia sa şi faţă de comunitatea #ForzaItalia."

Preşedintele Partidului Popular European, Manfred Weber, şi preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, au deplâns moartea fostului premier italian Silvio Berlusconi, care a decedat luni dimineaţă la Milano, transmite EFE.

În mesaje separate pe reţelele de socializare, ambii au subliniat leadership-ul pe care Berlusconi şi l-a asumat în cadrul centrului-dreapta italian şi european, precum şi "energia şi dăruirea" cu care şi-a desfăşurat activitatea politică.

"Silvio Berlusconi: luptătorul care a condus centrul-dreapta şi care a fost protagonistul politicii în Italia şi în Europa timp de generaţii. Tată, om de afaceri, europarlamentar, prim-ministru, senator. Şi-a lăsat amprenta şi nu va fi uitat", a scris Metsola pe Twitter.

"Gândurile mele sunt alături de familia sa şi de cei dragi în aceste momente dificile. Nu vom uita energia şi dăruirea cu care a lucrat pentru iubita sa Italie, pentru familia sa politică şi pentru idealurile sale europene", a transmis la rândul său Weber.

Fostul lider suferea de o formă rară de cancer al sângelui, leucemie mielomonocitară cronică, au dezvăluit medicii de la San Raffaele în aprilie.

Până în prezent, nu a existat nicio confirmare oficială a cauzei imediate a decesului. El a avut probleme de sănătate repetate de la contractarea Covidiei în 2020.

Născut în 1936 la Milano, Berlusconi și-a început cariera vânzând aspiratoare, înainte de a înființa o companie de construcții.

El a devenit unul dintre cei mai bogați oameni din Italia, construind un vast imperiu de afaceri care include rețele de televiziune, edituri și agenții de publicitate.

În plus, a câștigat recunoaștere internațională ca proprietar al legendarului club de fotbal AC Milan - pe care l-a salvat de la faliment în 1986 - înainte de a intra în politică în anii 1990.

Fostul jucător și manager al AC Milan, Carlo Ancelotti, care în prezent conduce echipa Real Madrid, și-a amintit de Berlusconi ca de un "om loial, inteligent și sincer".

Ancelotti, care a câștigat de două ori Liga Campionilor cu AC Milan sub conducerea lui Berlusconi, a declarat că fostul premier a fost o parte fundamentală a parcursului său "în primul rând ca jucător de fotbal, iar apoi ca antrenor".

Berlusconi a fost un politician polarizant. A fost lăudat de susținători pentru priceperea sa în afaceri și pentru verva sa populistă, dar a fost criticat de critici pentru că nu a respectat statul de drept.

De-a lungul carierei sale politice, s-a confruntat cu o serie de probleme juridice, inclusiv acuzații de mită, fraudă fiscală și sex cu o prostituată minoră. A fost condamnat în mai multe rânduri, dar a evitat închisoarea din cauza vârstei sale și a expirării termenelor de prescripție.

Decesul lui Berlusconi marchează sfârșitul unei epoci în politica și mass-media italiană și lasă o moștenire complexă și controversată, care va fi dezbătută în anii următori.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite