Ministrul german al Educaţiei şi-ar putea pierde titlul de doctor şi portofoliul, în urma acuzaţiilor de plagiat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Universitatea din Dusseldorf a decis marţi că există suficiente dovezi care să justifice continuarea procedurilor de retragere a titlului de doctor în cazul ministrului german al Educaţiei, Annette Schavan, apropiat al cancelarului Angela Merkel. Oficialul a fost acuzat anul trecut că ar fi plagiat în aproape o treime din teza sa de doctorat în filosofie, din 1980, relatează presa germană.

Consiliul Universităţii din Dusseldorf, întrunit marţi - 22 ianuarie 2013, a decis că investigaţia pe marginea tezei de doctorat a ministrului german al Educaţiei, Annette Schavan, din toamnă, care a concluzionat că acuzaţiile de plagiat nu sunt nefondate, a fost realizată corect şi instituţia va continua verificările în cadrul procedurii de retragere a titlului de doctor, relatează Deutsche Welle.

Ministrul conservator, apropiat al cancelarului german şi şef la Educaţie încă din 2005, din timpul primului guvern Angela Merkel, ar fi plagiat în 130 din cele 351 de pagini ale lucrării sale de doctorat în filosofie din 1980, intitulată  "Persoană şi conştiinţă".

Schavan a respins în repetate rânduri acuzaţiile, lansate în octombrie anul trecut,  şi a fost de asemenea susţinută de Merkel.

Preşedintele Consiliului Universităşii a subliniat totodată că ”rezultatul procedurii este deschis şi ar putea foarte bine, în cele din urmă, să se considere că nu există suficiente dovezi pentru a-i retrage titlul de doctor”.

Ministrul Educaţiei a solicitat în toamnă o primă comisie din partea universităţii, care să decidă dacă este cazul să se deschidă o asemenea procedură. În mai 2012, comisia a dat un răspuns favorabil. 

Reputaţie slăbită în apropierea alegerilor din toamna lui 2013

Ulterior, decizia comisiei a fost contestată, având în vedere că acest scandal îi slăbeşte reputaţia cancelarului Angela Merkel, care în 2011 şi-a mai ”pierdut” un ministru, cel al Apărării, tot din cauza retragerii titlului de doctor ca urmare a acuzaţiilor de plagiat.

Însă Schavan a fost susţinută de cancelarul german, până la finalizarea anchetei, care a exclus o demisie a ministrului, aşa cum a fost susţinut şi ministrul Apărării, Karl-Theodor zu Guttenberg.

Tot în 2011, a izbucnit un alt scandal de plagiat în Germania. Europarlamentarul liberal (FDP) Silvana Koch-Mehrin şi-a dat demisia din postul de vice-preşedinte al Parlamentului European şi preşedinte al grupului FDP în PE, cu puţin timp înainte de a-i fi retras titlul de doctor.

Anul trecut, şi premierul român Victor Ponta a fost acuzat că ar fi plagiat în mai bine de jumătate din teza sa de doctorat, susţinută în 2003 la Universitatea din Bucureşti, potrivit unui articol apărut în prestigioasa revistă „Nature“.

Cazul a rămas pe masa ministrului Educaţiei, după ce Consiliul Naţional de Etică a stabilit că Ponta nu a plagiat, în timp ce specialiştii din alte două instituţii (Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare şi Universitatea din Bucureşti) au susţinut contrariul.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite