Ministrul croat al apărării a anulat întâlnirea cu omologul muntenegrean

0
Publicat:

Ministrul apărării din Croația, Ivan Anusic, a  anulat sâmbătă o întâlnire cu omologul său muntenegrean, Dragan Krapovic, deoarece, a spus Anusic, declaraţiile acestuia privind placa lagărului de prizonieri Morinj şi proprietatea navei-şcoală Jadran sunt total opuse poziţiilor Croaţiei şi nu lasă loc pentru discuţii, transmite Hina, scrie Agerpres.

Balcan map FOTO: Shutterstock
Balcan map FOTO: Shutterstock

„Declaraţiile pe care ministrul Krapovic le-a făcut recent în mass-media nu lasă loc pentru discuţii şi sunt în totală opoziţie cu poziţiile şi faptele istorice ale Croaţiei”, a afirmat acesta.

Anusic a vizitat Muntenegru sâmbătă, cu ocazia Zilei Poporului Croat, şi trebuia să aibă o întâlnire cu Krapovic la Podgorica.

Krapovic a declarat în urmă cu puțin timp că a fost o greşeală să instaleze o placă memorială în Morinj, un fost lagăr de prizonieri de război, şi că inscripţia acesteia, conform căreia evenimentele de acolo au fost „o consecinţă a agresiunii Serbiei Mari”, nu corespunde faptelor, a transmis postul de radio Podgorica AntenaM.

Krapovic a transmis că ceea ce s-a întâmplat la Morinj a fost o consecinţă a războiului din fosta Iugoslavie şi că placa ar trebui schimbată.

Răspunzând la aceasta, ministrul croat de externe Gordan Grlic Radman a declarat că, fără acceptarea trecutului recent, Muntenegru nu ar putea deveni un membru egal al UE şi nici nu ar putea fi un aliat credibil al NATO.

Orice încercare de a îndepărta placa va fi o încălcare a memoriei victimelor croate şi a demnităţii Croaţiei, a spus acesta.

Krapovic a mai spus că guvernul muntenegrean nu este dispus să negocieze dreptul de proprietate asupra navei-şcoală Jadran şi Croaţia nu are dreptul să o revendice. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite