Mini-revoluţie la Vatican: Episcopii şi cardinalii vor putea fi judecaţi de tribunalul penal al Sfântului Scaun

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Papa Francisc
Papa Francisc

Papa Francisc a făcut vineri un pas decisiv pentru a face mai credibil tribunalul penal al Vaticanului. Conform unui ordin al suveranului pontif, episcopii şi cardinalii, până în prezent ultra-protejaţi, pot fi de-acum convocaţi şi condamnaţi.

AFP prezintă noul ordin al Papei Franciesc drept o mini-revoluţie a sistemului de justiţie penală de primă instanţă al Vaticanului, unde oficiază magistraţi italieni laici.

Suveranul pontif intenţionează astfel să afirme principiul egalităţii în faţa justiţiei Vaticanului a tuturor membrilor Bisericii Catolice „fără privilegii datând din trecut”.

Acest tribunal de primă instanţă a fost extrem de criticat pentru că nu-i putea convoca pe cei mai înalţi prelaţi ai Bisericii Catolice, notează AFP.

Această schimbare majoră intervine în momentul în care mai multe procese penale răsunătoare se profilează în lunile următoare, implicând cardinali şi episcopi care au lucrat în Secretariatul de Stat al Vaticanului, echivalentul guvernului. Prin urmare, pentru prima dată, ei ar putea fi audiaţi de judecătorii laici ai instanţei penale, precizează sursa citată.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite