Războiul din Donbas: Zelenski vrea să se întâlnească cu Putin la Vatican. Reacţia Kremlinului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Volodimir Zelenski FOTO EPA-EFE
Volodimir Zelenski FOTO EPA-EFE

Vaticanul ar fi locul potrivit pentru organizarea unei întâlniri cu Vladimir Putin, a declarat miercuri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Da, Vaticanul ar putea fi locul optim sub toate aspectele” pentru o discuţie cu Putin despre încetarea războiului din Donbas, a spus şeful statului ucrainean, citat de DPA, potrivit Agerpres.

Zelenski a răspuns astfel unei întrebări adresate de un jurnalist al ziarului italian „La Repubblica”.

Potrivit preşedintelui ucrainean, Sfântul Scaun şi Papa Francisc sunt autorităţi morale care pot aduce încrederea necesară de a ajunge la un acord de pace în Donbas, unde luptele cu forţele separatiste pro-ruse au intrat în al optulea an.

„Evident, locul întâlnirii trebuie să genereze încredere pentru ambele părţi”, a adăugat Volodimir Zelenski.

Preşedintele ucrainean a declarat la începutul acestei săptămâni că i-a ordonat şefului cancelariei sale, Andrii Iermak, să contacteze Moscova în vederea organizării unei întâlniri cu omologul său rus Vladimir Putin.

Anterior, Zelenski l-a provocat pe Putin la o întrevedere în Donbas, dar Kremlinul i-a răspuns că îl aşteaptă „oricând” la Moscova.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a reacţionat imediat în legătură cu invitaţia la Vatican, declarând că nu ştie dacă Putin este pregătit să se întâlnească cu Zelenski.

„Chiar nu ştiu dacă preşedintele Putin este sau nu pregătit să meargă undeva pentru a se întâlni cu Zelenski. Până în acest moment noi plecăm de la faptul - de altfel ceea ce a menţionat şi Vladimir Putin în repetate rânduri - că întrucât Rusia nu este parte a conflictului, nu cu noi trebuie să se vorbească despre pace. Aceasta ar trebui discutat în cadrul formatului de negocieri Normandia (Ucraina, Rusia, Franţa şi Germania)”, a spus Peskov, reluând teoria precum că Moscova nu ar avea niciun rol militar în estul Ucrainei.

În timp ce susţine această teorie, Moscova alimentează războiul din Donbas, oferind sprijin logistic, furnizând arme, trimiţând militari fără însemne pe front, formulând strategii şi dând ordine comandanţilor separatişti.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite