Mii de unguri au participat la marșul anual Pride: „A fi mândru că eşti gay nu este acceptat în Ungaria” FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de unguri au înfruntat arşiţa sâmbătă la Budapesta pentru a lua parte la marşul anual Pride, protestând împotriva controlului guvernamental asupra manifestărilor publice ale comunităţii LGBT, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Manifestanții au fluturat steaguri curcubeu.

„(Mişcarea) Pride ar trebui să fie pioniera libertăţii de exprimare, a acceptării şi egalităţii, dar din păcate trebuie să spun că a fi mândru că eşti gay nu este acceptat în Ungaria aşa ca în Occident", a comentat Gergely Varga, makeup artist, unul dintre participanţii la marş.

Participanții au dansat şi au aclamat în timpul defilării prin centrul capitalei ungare.

„Cred că Budapest Pride este realmente ceva eliberator, dar cred că în continuare suntem discriminaţi în viaţa gri de zi cu zi", a spus, la rândul său, designerul Danyi Mark.

10.000 de participanți

Numărul participanţilor  n-a fost precizat nici de organizatorii şi nici de guvern, dar acesta a fost estimat de martori la 10.000 de persoane.

Printre participanţi s-au numărat ambasadorul SUA David Pressman şi numeroşi alţi diplomaţi.

Ambasadele din Ungaria ale SUA, Germaniei şi altor 36 de ţări au cerut vineri Ungariei să apere drepturile LGBT şi să renunţe la legislaţia discriminatorie.

La finele anului 2022, Comisia Europeană a trimis Ungaria la Curtea de Justiţie a UE din cauza „legii pentru protecţia copiilor''. Comisia a argumentat că legea restricţionează dreptul tinerilor la informaţie, violând astfel un drept fundamental în Uniunea

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite