Mii de studenţi din Europa de Est profită de cursele aeriene low-cost pentru a studia în Marea Britanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Universitatea Bedfordshire din Luton, Marea Britanie
Universitatea Bedfordshire din Luton, Marea Britanie

Zbourile ieftine lansate de companiile aeriene low-cost au dat naştere unui nou val de "easystudents", adică studenţi din ţările est europene care doresc să studieze la universităţi britanice, de unde au legături aeriene mai ieftine către ţările din care provin.

Fenomenul este prezent la Universitatea Bedfordshire din Luton, oraş pe al cărui aeroport aterizează avioane aparţinând unor companii aeriene low-cost cum sunt easyJet, BlueAir sau WizzAir, scriu jurnaliştii de la Timesonline.

Bedfordshire are mai mulţi studenţi din Uniunea Europeană  decât orice altă universitate din Marea Britanie. Majoritatea sunt studenţi veniţi din estul Europei, atraşi de ofertele de zbouri ieftine.

Candidaţii din noile state membre ale UE sunt în topul creşterii din acest an, la 33,6% în aplicaţiile europene la universităţi britanice, potrivit cifrelor oficiale noi. Solicitanţii din Lituania şi Letonia s-au dublat, în timp ce cei din România au crescut cu mai mult de 70%.

Mai mult de 250.000 de aplicanţi britanici ar putea rămâne fără diplome în acest an. În plus, fiindcă studenţii UE au dreptul la aceeaşi finanţare acordată de statul britanic, ei reprezintă un efort pentru Trezorerie, care va cheltui 211 milioane de lire anul următor pentru studiile lor.

În total, sunt peste 50.000 de studenţi UE care învaţă în Anglia, adică 4.5% din totalul lor, dintre care 1.400 se află la Bedfordshire.

"Principalul motiv este aeroportul Luton London", a spus Les Ebdon, vice-preşedintele Universităţii Bedfordshire. "Unii spun că dacă vezi blonde pe străzile din Luton, cel mai probabil ele sunt studentele noastre din ţările baltice".

"Primim unii dintre cei mai inteligenţi studenţi. Mulţi dintre ei studiază Business şi Management, ceea ce nu se găseşte foarte des la universităţile din ţările lor".

Una dintre studentele de la Bedfordshire este Andreea Florescu, în vârstă de 20 de ani din Bucureşti. Ea vorbeşte engleza fluent după 10 ani de studiu în România, dar a vrut dintotdeauna să-şi încheie studiile în Anglia.

"Am ales o universitate care este aproape de aeroport, ceea ce înseamnă că pot călători mai repede şi mai ieftin acasă, de cel ouţin trei ori pe an", a spus studenta, aflată în primul an la facultatea de Business.

De asemenea, universitatea Bedfordshire atrage piaţa din estul Europei oferind cursuri postuniversitare de business în timpul weekendului pentru directorii care zboară în Luton înainte să revină acasă pentru a fi la birou luni dimineaţa.

Studenţii din ţările UE sunt atraşi de prestigiul diplomelor britanice, dar şi de oportunitatea de a studia în engleză. Studenţii europeni plătesc aceeaşi taxă anuală de £3,225 la fel ca şi britanicii, pentru care au dreptul să ia un împrumut subveţionat, deşi nu pot primi finanţare de la stat pentru costurile de viaţă. Restul costurilor pentru educaţia lor este acoperit de către contribuabili, şi acum a depăşit 200 de milioane de lire sterline.

Şi studenţii britanici din Europa au dreptul la subvenţii din ţările în care invaţă. Cu toate acestea, sunt prea puţini studenţi care studiază în afară, astfel că, practic, Marea Britanie are un deficit substanţial.

Criticii spun că este aproape imposibil să pună în aplicare rambursarea împrumuturilor întrucât acest lucru depinde de onestitatea absolvenţilor de a face o debitare directă atunci când se întorc acasă. Este estimat că aproape 70% din studenţii UE, care ar trebui să facă deja rambursare, nu o fac.

Un purtator de cuvant al Departamentului pentru Afaceri, responsabil pentru universităţi, a declarat: "Marea Britanie şi universităţile beneficiază de studenţii din străinătate, în termeni de îmbogăţire a vieţii academice, fără a reduce oportunităţile pentru elevii de acasă.

"Împrumuturile UE pentru taxa de şcolarizare reprezintă mai puţin de 1% din totalul creditelor, dar guvernul stabileşte că banii tuturor contribuabililor vor fi rambursaţi. Compania de Creditare a Studenţilor este viguroasă în urmărirea celor care încearcă să se eschiveze în faţa sistemului.", a adăugat el.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite