Mii de studenţi au manifestat în Franţa împotriva partidului Frontul Naţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mii de studenţi au manifestat în Franţa împotriva partidului Frontul Naţional FOTO AFP
Mii de studenţi au manifestat în Franţa împotriva partidului Frontul Naţional FOTO AFP

Mii de studenţi au protestat, joi, în mai multe regiuni ale Franţei, faţă de ascensiunea partidului de extremă dreapta Frontul Naţional (FN), condus de Marine Le Pen, în urma alegerilor europarlamentare, informează BBC.

Potrivit autorităţilor din Hexagon, peste 4.000 de studenţi au ieşit pe străzile Parisului pentru a-şi arăta nemulţumirea faţă de popularitatea tot mai mare pe care Frontul Naţional o are în Franţa. Tinerii au scandat sloganuri precum „F de la fascist şi N de la nazist”, făcând referire la iniţialele formaţiunii politice.

Organizatorii protestelor susţin că la aceste manifestaţii au fost prezenţi circa 8.000 de persoane. De asemenea, manifestaţii mai reduse au avut loc în regiuni precum Toulouse, Bordeaux, Nantes,  Marsilia, precum şi în faţa Parlamentului European de la Strasbourg.

Unul dintre protestatari, Kevin Motillon, a declarat pentru agenţia AFP, că în spatele retoricii Frontului National împotriva Uniunii Europene, se află totodată un discurs xenofob, un discurs de ură şi de respingere a celorlalţi.

„Acest lucru este periculos în zilele noastre”, a declarat Kevin Motillon, pentru sursa citată.

Preşedinta Frontului Naţional, ajunsă în prim planului politicii franceze, după scorul de 25% înregistrat la alegerile europarlamentare de duminică, a declarat că alegătorii săi doresc un singur tip de politică, aceea a „francezilor, pentru francezi şi cu francezi”.

De asemenea, ea a adăugat că partidul său va pune presiune pe liderul francez, Francois Hollande, pentru a elimina unele măsuri „aberante” precum dreptul de vot al imigranţilor.

Formaţiunea politică de extremă dreapta, Frontul Naţional, a obţinut, duminică, 25 la sută din voturile francezilor, la alegerile europarlamentare, scor ce i-a adus lui Marine Le Pen 24 de locuri în noul parlament european.

În campania electorală, Frontul Naţional a anunţat că este împotriva imigraţiei de masă, a comerţului liber cu alte ţări europene, precum şi împotriva monedei euro.


Citeşte şi:

Partidele naţionaliste înceară să formeze o alianţă în noul Parlament European

Cel puţin cinci partide naţionaliste, care au obţinut mandate în noul Parlament European, şi-au exprimat intenţia de a forma o alianţă în blocul comunitar, potrivit unei conferinţe de presă susţinută miercuri la Bruxelles, informează BBC.

Alegerile europarlamentare – un avertisment pentru România

O parte semnificativă a Europei ne-a transmis că nu ne vrea. Succesul extremiştilor occidentali s-a bazat şi pe punerea la colţ a românilor. De la drasticul „nu aveţi ce căuta aici“, riscăm să ajungem în anii următori să ne bucurăm dacă devenim, oficial, o ţară de mâna a doua în UE, cu toate consecinţele acestui statut pentru cetăţenii români. Pentru că UE se îndreaptă spre punctul în care poate fi obligată la concesii în faţa anti-europenilor.

François Hollande: Uniunea Europeană „a devenit de neînţeles”

Preşedintele francez Francois Hollande susţine că UE „a devenit de neînţeles” şi trebuie "să se retragă de acolo unde nu este nevoie de ea", potrivit unei declaraţii pe care liderul de la Palatul Elysee a făcut-o luni, a doua zi după alegerile europarlamentare soldate în Franţa cu un succes important al reprezentanţilor extremei dreapta, informează AFP.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite