Franţa a votat în favoarea relaxării legii avortului
0Parlamentarii francezi au votat marţi seara modificarea legii care reglementează avortul, venind în ajutorul femeilor atunci când decid să îşi încheie sarcinile înainte de termen. Relaxarea legii a fost întâmpinată de criticile grupurilor anti-avort şi de reprezentanţii partidelor conservatoare.
Legea „Veil”, aşa cum este cunoscută legea avortului în Franţa, a fost adoptată în 1975. Susţinută de fostul ministru al Sănătăţii Simone Veil, după care a fost supranumită legea, garantează tuturor femeilor a căror sarcină reprezintă un risc pentru viaţa lor dreptul de a avorta.
Deşi avortul este predominant nerestricţionat în Franţa, au existat totuşi voci care au spus că legea lui Veil este arhaică şi discriminatorie. „Avortul este în sine un drept, iar nu ceva pur şi simplu tolerat în funcţie de condiţii”, a declarat Najat Vallaud-Belkacem, ministra franceză pentru Drepturile Femeilor, citată de France 24.
Modificarea legii, care s-a bucurat de sprijinul partidelor de stânga, presupune schimbarea textului legii pentru a explica în mod concret că orice „femeie are dreptul de a alege să ducă sarcina la termen sau să o încheie”.
Parlamentarii au mai votat asupra unei alt amendament, de data aceasta împotriva propunerii partidului de centru-dreapta Uniunea pentru o Mişcare Populară de a tăia rambursările statului pentru costurile avorturilor.
În octombrie, guvernul francez a aprobat schimbări ale bugetului asigurărilor sociale, potrivit cărora toate avorturile din ţară sunt decontate în totalitate de stat.
În ciuda susţinerii predominante a francezilor (86% dintre femeile franceze susţin legea avortului, potrivit unui studiu din 2010), în Franţa se dezvoltă o mişcare pro-viaţă din ce în ce mai puternică, iar activiştii organizează în fiecare an marşuri care adună peste 10.000 de oameni.
Spania, exemplu ruşinos
În contrast cu Franţa se află Spania, al cărei guvern conservator a aprobat la sfârşitul lunii decembrie restricţii mai dure incluse în legea care reglementează avorturile. Oficialii spanioli au decis ca avorturile să fie făcute doar dacă sarcina este rezultatul unui viol sau doar dacă viaţa mamei este pusă în pericol, deşi legea avortului a fost aprobată cu doar trei ani în urmă.
Proiectul de lege prevede ca femeile ce vor să facă un avort trebuie să obţină mai întâi aprobarea a doi doctori care nu realizează procedura. Posibilitatea ca un copil să se nască cu diformităţi nu este acceptată drept motiv pentru a cere avortul. Mai mult, doctorii care pot realiza această intervenţie chirurgicală pot refuza cererea unei femei, „dacă aşa îi spune conştiinţa”, au spus Alberto Ruiz-Gallardon, ministrul Justiţiei din Spania.
Propunerea de lege a fost aspru criticată de majoritatea partidelor din opoziţie şi de grupurile pentru respectarea drepturilor femeilor. Criticii acestei legi au blamat guvernul de la Madrid că atacă drepturile reproductive ale femeilor, şi că înregistrează o involuţie ruşinoasă faţă de celelalte ţări occidentale din vecinătatea Spaniei, unde posibilitatea avortului nu este restricţionată.