Guvernul din Spania susţine legea împotriva avorturilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul conservator din Spania a aprobat restricţii mai dure incluse în legea care reglementează avorturile, aprobând această practică doar în cazurile în care sarcina este rezultatul unui viol sau doar dacă viaţa mamei este pusă în pericol.

Guvernul anterior a legalizat avorturile sarcinilor de până în 14 săptămâni, fiind o lege aprobată doar acum trei ani. Însă Partidul Popular, aflat la guvernarea ţării, este recunoscut pentru apropierea de morala Bisericii Romano-Catolice (care etichetează avortul drept păcat capital) şi a folosit modificarea legii avortului drept una dintre principalele promisiuni ale campaniei electorale din 2011, notează cotidianul „The Huffington Post”.

Propunerea de lege a fost aspru criticată de majoritatea partidelor din opoziţie şi de grupurile pentru respectarea drepturilor femeilor. Criticii acestei legi au blamat guvernul de la Madrid că atacă drepturile reproductive ale femeilor, şi că înregistrează o involuţie ruşinoasă faţă de celelalte ţări occidentale din vecinătatea Spaniei, unde posibilitatea avortului nu este restricţionată.

După unda verde primită din partea guvernului, proiectul de lege trebuie să primească şi aprobarea parlamentului pentru a intra în vigoare, însă majoritatea asigurată de Partidul Poporului îi determină pe specialişti să creadă că propunerea va deveni lege în viitorul apropiat.

Proiectul de lege prevede ca femeile ce vor să facă un avort trebuie să obţină mai întâi aprobarea a doi doctori care nu realizează procedura. Posibilitatea ca un copil să se nască cu diformităţi nu este acceptată drept motiv pentru a cere avortul. Mai mult, doctorii care pot realiza această intervenţie chirurgicală pot refuza cererea unei femei, „dacă aşa îi spune conştiinţa”, au spus Alberto Ruiz-Gallardon, ministrul Justiţiei din Spania.

Francisca Garcia, lidera Asociaţiei Clinicilor Acreditate pentru a practica Avortul, a spus că din cele 118.000 de avorturi realizate anul trecut, aproximativ 100.000 vor fi făcute în condiţii ilegale dacă această lege intră în vigoare.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite