Mii de persoane au manifestat la Budapesta în semn de susţinere a Universităţii Central Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Mii de persoane au ieşit în stradă vineri seara, la Budapesta, în semn de solidaritate cu Universitatea Central Europeană, fondată în capitala Ungariei şi finanţată de multimiliardarul evreo-american de origine ungară George Soros, relatează Reuters. Instituţia de învăţământ superior riscă să-şi înceteze activitatea în statul vecin din cauza unor măsuri luate de premierul Viktor Orban.

După 25 de ani de activitate în Ungaria, Universitatea Central Europeană a anunţat joi că va organiza la Viena admiterea de anul viitor, dacă nu i se garantează libertatea academică până la 1 decembrie.

Anul trecut, Guvernul Orban a modificat legea educaţiei, interzicând activitatea pe teritoriul Ungariei universităţilor străine care nu ţin cursuri şi în ţările de origine. Măsura este îndreptată în primul rând împotriva universităţii finanţate de Soros, notează Reuters, întrucât instituţia este înregistrată în Statele Unite.

Viktor Orban îl acuză pe George Soros că vrea „să distrugă naţiunile şi cultura creştină“ din Europa prin susţinerea migraţiei în masă.

Un participant la manifestaţie a declarat că Universitatea Central Europeană întruchipează libertatea de gândire şi valorile europene.

„Într-adevăr, este o problemă (pentru guvern, n. red.), pentru că unele dintre ideile exprimate aici sunt critice faţă de guvern“, a spus Peter Simor, un cercetător de 36 de ani din cadrul unei alte universităţi din Budapesta.

Manifestaţia de vineri seara a fost organizată de partidul de opoziţie Momentum, care nu are aleşi în Parlament.

Într-un comunicat, Fidesz, partidul lui Orban, a apreciat drept o „isterie“ cazul din jurul Universităţii Central Europene şi a acuzat Momentum că face parte din „reţeaua Soros“.

Cazul Universităţii Central Europene a accentuat tensiunile dintre Guvernul Orban şi Comisia Europeană.

Chestionat pe acest subiect, preşedintele francez Emmanuel Macron a apreciat vineri, în cursul unei conferinţe de presă la Bratislava, Slovacia, că „ceea la ce asistăm este grav“.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite