Mii de oameni au ieşit în stradă în Grecia pentru a protesta faţă de reforma pensiilor VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mii de oameni au ieşit în stradă în capitala Greciei Foto: AP
Mii de oameni au ieşit în stradă în capitala Greciei Foto: AP

Aproape 15.000 de persoane au manifestat duminică la Atena şi la Salonic, la apelul unor organizaţii de stânga, pentru a protesta faţă de reforma pensiilor, aflată în dezbatere în parlament, notează AFP, preluată de dhnet.be.

Proiectul de lege, care prevede creşterea cotizaţiilor pensionarilor şi a impozitelor, face parte din măsurile de austeritate cerute de către creditorii Atenei - Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. 

Luni, la Bruxelles, va avea loc o reuniune a miniştrilor de finanţe din zona euro în vederea evaluării reformelor făcute de Grecia în schimbul unui împrumut internaţional acordat ţării în anul 2015.

Demonstraţiile au început în cursul dimineţii, cu Frontul de luptă al muncitorilor (Pame), considerat apropiat partidului comunist elen KKE - 7.000 de simpatizanţi au defilat la Atena şi 6.000 la Salonic, al doilea oraş ca mărime al Greciei, situat în nord. 

O a doua adunare, la apelul sindicatului din sectorul privat GSEE, a reuşit, la începutul după-amiezii, să strângă numai câte o mie de persoane în fiecare dintre cele două oraşe, potrivit unei surse din poliţie. „Nu disoluţiei sistemului de protecţie socială“, „Nu continuării austerităţii“, au scandat manifestanţii.

Demonstraţiile de duminică au fost organizate după ce vineri şi sâmbătă mii de simpatizanţi ai Pame au manifestat la Atena, în timpul grevei de 48 de ore declarate în sectorul public şi cel privat , grevă care a paralizat transporturile în comun.

Potrivit France-Presse, proiectul de lege privind reforma pensiilor urmează să fie supus votului în parlamentul de la Atena în cursul serii de duminică. 

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite