Merkel rupe tăcerea cu privire la războiul din Ucraina: „Susţin eforturile de a-i ţine piept lui Putin în acest război barbar”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Getty Images
FOTO Getty Images

Fostul cancelar german Angela Merkel a condamnat invazia Rusiei în Ucraina şi a afirmat că sprijină eforturile actualului guvern german, UE şi al Statelor Unite de a-i ţine piept preşedintelui Vladimir Putin, în primul său discurs public din acest an după ce s-a retras din funcţie, informează EFE, menţionat de Agerpres.

Merkel şi-a declarat solidaritatea cu Ucraina în ceea ce ea a catalogat drept un „război barbar” cu Rusia, după luni de tăcere, în care a fost atacată pentru politica sa faţă de Moscova, scrie Reuters

„Nu pot să omit din acest discurs referirea la încălcarea făţişă a dreptului internaţional de către Rusia”, a afirmat Merkel în cadrul unui eveniment al Confederaţiei Sindicatelor Germane (DGB) pentru demiterea preşedintelui în exerciţiu, Rainer Hoffmann. „Războiul din Iugoslavia ne-a arătat deja în anii 1990 cât de fragilă este ordinea mondială”, a adăugat ea în cursul acestei întâlniri desfăşurate miercuri seara într-un cadru restrâns, despre care media germane au relatat joi dimineaţă. 

Fostul cancelar german a subliniat că preocuparea sa nu este aceea de a aprecia activitatea actualului guvern, însă nu o împiedică nimic să-şi exprime susţinerea pentru poziţia pe care acesta a adoptat-o faţă de războiul din Ucraina. 

„Susţin eforturile guvernului german, UE şi SUA de a-i ţine piept lui Putin în acest război barbar”, a declarat Angela Merkel, care a adăugat că, „în acest moment, unitatea în UE este o chestiune de supravieţuire”.  

Angela Merkel s-a arătat solidară cu Ucraina şi cei strămutaţi, precizând că dorinţa de a ajuta demonstrată de ţările vecine este o „lumină în mijlocul acestei tristeţi”. 

Nu este prima reacţie pe care cancelarul german o are faţă de „operaţiunea militară specială” în Ucraina.  

La o zi după invazia rusă, Angela Merkel a catalogat-o drept „un punct de cotitură profund în istoria Europei după încheierea Războiului Rece”. 

Merkel, criticată pentru relaţiile strânse cu Moscova

Pe vremea când ocupa funcţia de cancelar al Germaniei, Angela Merkel a fost criticată din partea SUA şi a altor ţări pentru că a ajutat la construcţia gazoductului Nord Stream 2, menit să aducă gaze ruseşti direct în Germania, pe sub Marea Baltică, ocolind Ucraina. 

Fostul cancelar a încercat, de-a lungul celor patru mandate, să menţină relaţii strânse cu Kremlinul şi a susţinut împotriva tuturor gazoductul germano-rus Nord Stream 2, în prezent suspendat.

Ea este foarte criticată în prezent de către presa germană, care denunţă un eşec usturător al diplomaţiei binevoitoare cu Moscova a lui Merkel în ultimi ani.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite