Măsuri anti-panică pentru cele mai mari bănci europene/ Tranzacţii speculative interzise de patru ţări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Franţa, Italia, Spania şi Belgia au intrezis vânzările speculative (aşa numitele "short-selling") pentru acţiunile băncilor şi altor companii financiare, a anunţat BBC.

Société Générale a fost cea mai grav afectată de volatilitate, reprezentanţii ei fiind obligaţi, miercuri, să nege faptul că stabilitatea financiară a fost în pericol.

Aşa numiţii "short selleri" împrumută de obicei acţiuni şi obligaţiuni, le vând şi apoi le cumpără când piaţa cade şi fac profit din diferenţă. Astfel de tranzacţii sunt văzute ca elemente care accentuează instabilitatea pieţelor. Toate formele de tranzacţii speculative sunt sub interdicţie.

Anunţul a fost făcut atât de agenţia care supervizează pieţele europene (European Security and Market Authority) dar şi de cele patru autorităţi naţionale de supraveghere. Agenţia Franţei, AMF, a anunţat interdicţia pentru 11 societăţi financiare, incluzând cele trei cele mai mari banci franceze: Societe Generale, BNP Paribas şi Credit Agricole.

În şedinţa de tranzacţionare de joi, preţul acţiunilor Société Générale a început în creştere cu 8%, a căzut cu aceeaşi valoare, a recuperat şi a încheiat ziua 3% mai mult.

Directorul executiv al Société Générale, Frederic Oudea, a reclamat în termeni duri speculaţiile cu acţiunile băncii. "Oamenii sunt speriaţi", a spus el, "astfel încât informaţiile cele mai mici declanşează frica iraţională, a declarat Oudea pentru Radio Info Franţa. „Clienţilor trebuie să le spunem că aceste zvonuri sunt nefondate şi că pot avea încredere în Société Générale", adăugat Frederic Oudea.

Agenţia de Reglementare a pieţei din Spania, CNMV, a anunţat, de asemenea,o interdicţie de 15 zile ce s-ar putea extinde dacă este necesar."Situaţia a volatilităţii extreme de pe pieţele bursiere europene, în special pentru acţiuni ale entităţilor financiare, afectează în mod clar stabilitatea pieţelor şi poate perturba buna funcţionare a acestora ", a transmis agenţia spaniolă într-un comunicat. Băncile spaniole incluse în interdicţie sunt Santander, BBVA, Sabadell, Bankinter, Banco Popular şi Banca Civica. Grecia a luat măsuri similare încă de luni.

Investitorii sunt îngrijoraţi de bancile europene, din cauza expunerii lor mari la datoria publică a ţărilor din zona euro. Băncile franceze sunt cele mai expuse şi au fost cele mai grav afectate de turbulenţele de pe pieţele din ultimele zile.

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi cancelarul german Angela Merkel se întâlnesc marţi pentru a discuta soluţii pentru dificultăţile financiare din Europa.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite