Mărturia șocantă a unei ucrainence torturate 6 luni în Rusia: „Ne-au tratat ca pe niște animale”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un soldat ucrainean care s-a întors acasă săptămâna trecută după un amplu schimb de prizonieri a descris torturile la care ea și alte femei au fost supuse de către forțele rusești în timpul celor șase luni de captivitate, potrivit Business Insider. 

Hanna a fost una dintre cele 108 femei care au fost eliberate din captivitate FOTO Captură video
Hanna a fost una dintre cele 108 femei care au fost eliberate din captivitate FOTO Captură video

Identificată doar ca Hanna O. pentru a proteja familia aflată pe teritoriul ocupat de Rusia, a povestit cu lacrimi în ochi experiențele sale agenției de știri ucrainene de stat Ukrinform: „Ne-au tratat ca pe niște animale. Vă spun mai mult: nici măcar animalele nu se comportă așa”.

Hanna, în vârstă de 26 de ani, a fost una dintre cele 108 femei, dintre care 12 civile, care au fost eliberate luni din captivitatea rusă, într-unul dintre cele mai mari schimburi din timpul războiului. Andriy Yermak, șeful biroului președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat că acesta a fost primul schimb de prizonieri format numai din femei de la începutul războiului, în februarie.

Hanna a fost luată prizonieră în timp ce servea în Mariupol ca parte a Brigăzii 36 de pușcași marini din Ucraina, potrivit Ukrinform. Ea s-a numărat printre militarii ucraineni care s-au predat în luna mai, după ce au fost blocați în uzina siderurgică Azovstal din Mariupol timp de săptămâni întregi. Ea a petrecut următoarele șase luni în captivitate.

„Le-au bătut pe fete, le-au torturat cu curent electric, le-au bătut cu ciocane, acesta este cel mai ușor lucru. Au spânzurat fetele. Nu vorbesc deloc despre mâncare, pentru că era acră. Nici măcar câinilor nu li se dă o astfel de mâncare”, a declarat Hanna pentru Ukrinform despre modul în care erau tratate femeile.

„Cele ce aveam tatuaje... au vrut să ne taie tatuajele, ne-au băgat în apă clocotită doar pentru că existam, pentru că eram pușcaș marin, pentru că vorbeam ucraineană”, a continuat ea, adăugând că singurul lucru care a ținut-o în viață a fost „visul de a se întoarce acasă”.

Povestea ei se adaugă la un număr tot mai mare de relatări despre forțele ruse care torturează atât membrii serviciilor militare, cât și civilii. Tortura, indiferent asupra cui este folosită, este considerată o crimă de război conform Convențiilor de la Geneva.

Au apărut mai multe povești de când Ucraina a făcut progrese în teritoriile controlate de Rusia.

După ce forțele rusești au fost împinse afară din Izium luna trecută, o investigație a Associated Press a identificat zece locuri din oraș în care ucraineni, inclusiv civili, au fost torturați. O femeie a declarat pentru The Washington Post că a gravat detaliile torturii sale pe pereții locului unde a fost ținută, pentru ca oamenii să știe ce i s-ar fi întâmplat dacă nu ar fi supraviețuit.

Anchetatorii însărcinați de Națiunile Unite au concluzionat în septembrie că forțele rusești au comis o serie de crime de război, inclusiv tortură și viol, împotriva soldaților, civililor și chiar a copiilor. Aceștia au găsit, de asemenea, dovezi de deportări forțate, ceea ce poate fi, de asemenea, o crimă de război, deoarece rapoartele sugerează că forțele rusești au luat copii ucraineni împotriva voinței lor pentru a-i crește ca ruși.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite