Marea Britanie și Italia vor un acord comun de limitare a migrației ilegale. Care ar fi primele măsuri

0
Publicat:

Marea Britanie are în vedere să facă echipă cu Italia pentru a aborda fluxurile de migranți ilegali din Marea Mediterană, informează Telegraph.

Ambarcațiune cu migranți FOTO Arhivă
Ambarcațiune cu migranți FOTO Arhivă

Ziarul a raportat că secretarul de cabinet și șeful serviciului public, Simon Case, a fost trimis în Italia la jumătatea lunii iunie pentru a se întâlni cu membri de rang înalt ai guvernului italian, cu scopul de a pregăti acordul, scrie Politico.

Acordul, despre care oficialii citați de ziar spun că se va concentra pe ambarcațiunile mici, vine în continuarea unui Memorandum de Înțelegere, semnat în aprilie de cele două țări, în efortul de a aborda migrația ilegală în cadrul „Parteneriatului Strategic pentru Migrație”.

Număr record de migranți

Aproape 45.000 de persoane au sosit anul trecut în Marea Britanie, după ce au traversat Canalul Mânecii cu ambarcațiuni mici – un nivel record pentru Marea Britanie, care i-a determinat pe câțiva membri ai Partidului Conservator, al premierului Rishi Sunak, să ceară politici mai dure privind migrația neregulamentară.

Între timp, prim-ministrul Italiei, Giorgia Meloni, s-a concentrat din ce în ce mai mult pe reprimarea fluxurilor de migrație – o problemă pentru extrema dreaptă a Italiei. Aproximativ 105.000 de persoane au sosit în Italia în 2022, în creștere cu 56% față de anul precedent, a informat agenția italiană de presă ANSA.

Luna trecută, Meloni a intermediat cu succes un acord istoric, pentru a revizui modul în care Europa îi întâmpină pe migranți – solicitând statelor din prima linie să instituie o procedură de azil mai strictă la graniță pentru cei considerați puțin probabil să fie acceptați și oferind capitalurilor o marjă mai mare de a returna solicitanții respinși.

Cu toate acestea, ea nu a reușit să-și reproducă succesul la Consiliul European de vineri, unde negocierile de câteva ore nu au reușit să obțină o declarație comună, deoarece Polonia și Ungaria au refuzat să-și renunțe la acordul deja convenit.

Discuțiile politice intense pentru a stopa fluxurile de migrație au loc de când cel puțin 79 de persoane s-au înecat la mijlocul lunii iunie în largul coastei grecești. Incidentul a stârnit doar indignare de scurtă durată și un răspuns mut din partea Comisiei Europene.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite