Marea Britanie: Partidul Laburist, pe primul loc în sondaje dacă se vor organiza alegeri pentru PE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidul Conservator de guvernământ se prăbuşeşte în sondajele de opinie după amânarea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. După toate probabilităţile ţara va trebui să ia parte la alegerile europaramentare de luna viitoare. Pe primul loc în sondaje a trecut Partidul Laburist din opoziţie, cu intenţii de vot de 24 - 29%.

Scrutinul euro-parlamentar ar urma să aibă loc pe data de 23 mai, o condiţie fără de care Marea Britanie nu poate rămâne în UE dincolo de data de 1 iunie. 

La această situaţie s-a ajuns deoarece Camera Comunelor a parlamentului britanic a respins de trei ori la rând acordul negociat de premierul Theresa May cu UE, iar aceasta a fost nevoită să ceară liderilor europeni de două ori amânarea ieşirii din Uniune.

Ca atare, alegerile din 23 mai devin un test politic foarte important pentru toate partidele din Regatul Unit, în condiţiile în care atât politicienii cât şi electoratul sunt profund divizate cu privire la Brexit. 

Cel mai lovit de aceste diviziuni este Partidul Conservator condus de premierul May, care în două sondaje de opinie şi-a văzut intenţia de vot prăbuşindu-se la 16 - 17%.

De această prăbuşire profită cele două partide pro-Brexit dur, Partidul Independenţei Regatului Unit (UKIP) şi noul Partid Brexit, condus de fostul lider UKIP, Nigel Farage. 

În cele două sondaje, anti-europenii sunt indicaţi cu intenţii de vot 15/14% şi respectiv 12/13% şi este foarte clar că majoritatea sprijinului pentru cele două partide provine din rândurile sprijinitorilor Partidului Conservator nemulţumiţi de faptul că Marea Britanie nu a ieşit din UE pe 29 martie, aşa cum era stabilit iniţial.

Pe primul loc în sondaje a trecut Partidul Laburist din opoziţie, cu intenţii de vot de 24 - 29%, dar şi aici poziţia şovăielnică a liderului său, Jeremy Corbyn, cu privire la convocarea unui al doilea referendum Brexit riscă să ducă la pierderea de voturi în favoarea partidelor anti-Brexit - Partidul Liberal Democrat, Verzii, Partidul Naţionalist Scoţian, Partidul Naţionalist Galez şi Change UK, un partid nou înfiinţat de deputaţi Laburişti şi Conservatori pro-europeni demisionaţi din partidele lor. 

Cum alegerile pentru Parlamentul European au loc pe baza reprezentării proporţionale, dacă aceste scoruri din sondaje se transformă în voturi pe 23 mai şi apoi în mandate de europarlamentar, efectul pentru premierul May, dar şi pentru Corbyn ar putea fi devastator. 

Brexit riscă să ducă la o realiniere radicală a spectrului politic britanic, într-o societate divizată în care referendumul din 23 iunie 2016 prin care electoratul s-a pronunţat în favoarea ieşirii din UE nu doar că nu a tranşat această chestiune, dar de fapt a produs o adevărată falie în societatea britanică.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite