Manifest pentru apropierea Uniunii Europene de cetăţenii săi: „Trebuie să ne reamintim că noi creăm Europa“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Uniunea Europeana

Mişcarea Civico Europa, Civic Tech Make.org European şi numeroase personalităţi de pe continent lansează în cele douăzeci şi opt de state membre ale Uniunii Europene o campanie civică şi nepartizană de mobilizare şi reapropiere a proiectului european de cetăţenii săi: #NoiEuropenii.

În urma unui unui Congres al cetăţenilor europeni, care va avea loc la Parlamentul European în data de 22 martie 2019, cetăţeni din toate mediile, artişti, reprezentanţi din domeniile educaţiei, culturii, ştiinţei, afacerilor, sindicatelor şi mass-mediei vor stabili şi promova o agendă cetăţenească, pe care urmează să o prezinte tuturor candidaţilor la alegerile europene, precum şi şefilor de stat şi de guvern de la Consiliul European din 9 mai, de la Sibiu.

"Vrem o Europă care ne protejează şi ne apără valorile şi interesele în lume, care preia iniţiativa în lupta împotriva schimbărilor climatice şi conduce lupta pentru o dezvoltare durabilă, care promovează inovaţia digitală în beneficiul cetăţenilor. O Europă care dezvoltă o politică de migraţie comună şi demnă şi care garantează securitatea graniţelor noastre. O Europă care promovează pacea, democraţia, justiţia socială şi prosperitatea economică.

Cu toate acestea, astăzi, chiar dacă îşi doresc mai multă unitate şi eficienţă, cetăţenii se îndoiesc de capacitatea şi de curajul politic al statelor europene de a continua împreună şi de a crea condiţiile pentru un viitor pozitiv pentru toţi. Ei simt că nu mai au destinul în mâinile lor şi că istoria este acum scrisă fără ei într-o lume în continuă schimbare, a cărei evoluţie este îngrijorătoare.

Peste tot, crizele favorizează izolaţionismul şi căutarea de ţapi ispăşitori. Solidaritatea între state, fundaţia istorică a Uniunii noastre, este testată sever. Tocmai acum când avem nevoie cel mai mult de acţiuni comune, neîncrederea în instituţiile europene creşte.

Această îndoială este amplificată de tăcerea liderilor politici, lipsa lor de viziune comună, informaţii false pe reţelele sociale şi omniprezenţa in mass-media a forţelor extremiste, deseori sprijinite de activişti străini care opun cetăţenii propriilor lor popoare.

În acest context, alegerile pentru Parlamentul European din mai 2019 diferă de celelalte: ne obligă la o declaraţie fără compromis a adevărului şi la o transformare democratică pozitivă, fără precedent. Trebuie să recâştigăm încrederea în sine şi să oferim o misiune nouă Uniunii noastre, care este prea adesea redusă la o tehnocraţie prizonieră în metode şi mecanisme interguvernamentale.

Noi, cetăţenii Uniunii, de toate sensibilităţile şi de toate originile, noi, europenii, suntem convinşi că, în primul rând, suntem noi cei care suntem şi creăm Europa şi că acest lucru trebuie să ni-l reamintim", se arată în manifestul lansat miercuri de Civico Europa.

Între iniţiatorii care semnează manifestul se numără europarlamentarul Elmar Brok, preşedintele Iniţiativei Ecologiste Europene Lavinia Şandru, fostul Comisar European Danuta Hubner, fostul premier francez Alain Juppe, romancierul britanic Ian McEwan, regizorul român Radu Mihăileanu, fostul preşedinte bulgar Rossen Plevneliev, fostul premier român Petre Roman sau producătorul de film Wim Wenders.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri