Dr. Cătălin Costovici: „Cancerul mamar este multă vreme asimptomatic, iar descoperirea acestuia este adesea întâmplătoare“. Ce putem face

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cancerul mamar este multă vreme asimptomatic, iar descoperirea acestuia este adesea întâmplătoare
Cancerul mamar este multă vreme asimptomatic, iar descoperirea acestuia este adesea întâmplătoare

Cancerul mamar este multă vreme asimptomatic, iar descoperirea acestuia este adesea întâmplătoare, atrag atenţia oncologii. Circa 10.000 de românce sunt diagnosticate, în fiecare an, cu această boală. Ce putem face.

Cancerul mamar este multă vreme asimptomatic, iar descoperirea acestuia este adesea întâmplătoare, atrag atenţia oncologii. Circa 10.000 de românce sunt diagnosticate, în fiecare an, cu această boală. Ce putem face.

Durerea apare când boala este avansată

Durerea în cancerul de sân apare doar atunci când boala este avansată. „Cancerul mamar este multă vreme asimptomatic, iar descoperirea acestuia este adesea întâmplătoare“, avertizează dr. Cătălin Costovici, medic primar oncologie medicală.

O modificare a aspectului fiziologic al sânului, o formaţiune tumorală palpabilă, o retracţie mamelonară, o scurgere cu sânge din mamelon şi o îngroşare a tegumentului sânului pot să fie semne ale unui cancer mamar, explică medicul Cătălin Costovici (foto jos).

Dr. Costovici

Cauza pentru care apare cancerul de sân nu este cunoscută. „Principala cauză rămâne hazardul“, apăreciază oncologul. Însă, ca în orice afecţiune, putem să vorbim despre factori de risc ce favorizează apariţia cancerului de sân.

„Sunt mai multi factori de risc printre care: vârsta, expunerea excesivă la estrogeni, istoricul familial, expunerea accidentală sau terapeutică la radiaţii, consumul de alcool, fumatul, obezitatea“.

Ce putem face să prevenim

Autopalparea. În fiecare lună este indicat să-ţi palpezi singură sânii, de preferat la o săptămână după apariţia menstruaţiei. Trebuie să fii atentă la orice fel de modificare aparută în formă sau în dimensiunea sânilor: un nodul, schimbări ale aspectului pielii  - încreţitură, gropiţă, roşeaţă, aspect de „coajă de portocală“, secreţii sau modificări la nivelul mamelonului. Dacă observi vreuna dintre modificările de mai sus, trebuie să mergi imediat la medicul de familie.

Imagine indisponibilă

Analize de rutină efectuate cu regularitate. Chiar dacă nu ai descoperit nicio problemă, este foarte important să mergi la medicul ginecolog sau la medicul de familie o dată la trei ani dacă ai până în 40 de ani şi în fiecare an dacă ai peste 40 de ani. „Mamografia se face dacă ai peste 40 de ani, iar ecografia mamară rămâne principala analiză pe care trebuie să o facă toate femeile care au până în 40 de ani. Acestea trebuie completate eventual de RMN, mai ales pentru sânii cu densitate crescută”, recomandă specialistul.

Adoptarea unui stil de viaţă sănătos. Alimentaţia şi sportul joacă un rol important în prevenţia cancerului. De asemenea, nu uita că alcoolul şi ţigările trebuie evitate, deoarece numeroase studii au demonstrat că ele pot să mărească riscul de cancer. „Prevenţia cancerului în general şi a cancerului mamar în particular, se realizează prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos, care înseamnă menţinerea unei greutăţi optime cu o dietă bogată în legume, fructe, diminuarea aportului de grăsimi şi glucide, evitarea consumului de alcool şi a fumatului, cât mai multă mişcare şi sport cu regularitate, precum şi încurajarea alăptării de lungă durată  - minimum 6 luni”, explică medicul.

9.629 cazuri noi de cancer de sân în 2018

Cele mai recente statistici oferite de GLOBOCAN  - Globocan Cancer Observatory - arată că anul acesta au fost înregistrate la noi în ţară 9.629 de cazuri noi de cancer de sân şi 3.378 de decese cauzate de această boală.Dacă ne referim la prevalenţa cancerului de sân la 5 ani  - numărul total de cazuri noi şi vechi, vorbim despre 35.298 de cazuri.

În România, în anul 2018, se înregistrează un număr de 83.461 cazuri noi de cancer, în condiţiile în care 50.902 români îşi pierd viaţa din cauza cancerului.

A cincea ediţie a campaniei„Nu am făcut destul!“

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer a organizat anul acesta a cincea ediţie a campaniei de investigaţii medicale gratuite „Nu am făcut destul!“. În luna octombrie, 1.218 oameni din 12 sate din Ardeal au beneficiat de investigaţii gratuite precum tensiune, puls, glicemie, indice de masă corporală, ecografie mamară, spirometrie, dermatoscopie, măsurarea vârstei arterelor, EKG, realizate de medici specialişti.

Dintre cele 1.120 femei prezente, 990 au beneficiat de ecografii la ele în sat, pe perioada campaniei. Dintre acestea, 124 au primit recomandare să efectueze o mamografie sau altă ecografie la spital sau la o clinică de specialitate. 109 au mers. Celelalte femei nu au dorit, au plecat din ţară în vacanţă sau la muncă, au spus că nu au timp sau bani, deşi această investigaţie era gratuită.

„Avem aproape 10.000 cazuri noi de cancer de sân în fiecare an şi puţin mai mult de 10.000.000 de femei în România. Asta înseamnă că o femeie din 1.000 va fi diagnosticată cu cancer de sân anul asta. Noi am consultat 1.120 de femei şi după mamografii, ecografii, biopsii şi operaţii avem trei suspiciuni de cancer. Şi dacă ar fi doar campania de educare pe care am desfăşurat-o în satele acestea, faptul că 1.120 de femei, care cel mai probabil nu s-ar fi dus la ginecolog pentru o ecografie mamară, s-au gândit la cancerul de sân, la importanţa autopalpării, a controalelor anuale regulate şi poate au mai vorbit cu încă o mie de femei despre asta, şi tot mi se pare o campanie reuşită.” spune Cezar Irimia, preşedintele FABC.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite