Mai tare decât Stasi! Turcia are 6.000 de agenţi în Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Miting, la Berlin, împotriva puciului eşuat din Turcia FOTO Die Welt
Miting, la Berlin, împotriva puciului eşuat din Turcia FOTO Die Welt

Turcia a creat în Germania o importantă reţea de spionaj însărcinată cu colectarea de informaţii şi cu supravegherea diasporei sale din această ţară. Informaţia a fost dezvăluită de „Die Welt“, care citează un oficial german din domeniul securităţii.

Potrivit acestuia, reţeaua turcă de spionaj din teritoriul german numără aproape 6.000 de agenţi, fiind mai numeroasă decât cea dezvoltată de puternicul STASI (serviciul de informaţii al Republicii Democrate Germane) în Germania de Vest în perioada Războiului Rece.

Agenţii secreţi ai MIT (serviciul de spionaj al Turciei) sunt activi în cadrul comunităţii turce din Germania, cea mai importantă ca număr din Europa, dar şi în alte zone sensibile. Mai mult, ei se implică şi în influenţarea unor decizii politice, potrivit sursei „Die Welt“.

„Nu se limitează doar la colectarea de informaţii. Ei exercită de asemenea o adevărată presiune politică“, spune pentru „Die Welt“ Erich Schmidt-Eenboom, directorul Institutului de Cercetare a Politicilor pentru Pace.

„Nici Stasi nu a reuşit, în mijlocul Războiului Rece, să plaseze în Germania de Vest o armată de agenţi secreţi de o astfel de dimensiune“, a atras atenţia expertul.

Potrivit „Die Welt“, mai mulţi funcţionari au confirmat de asemenea implicarea unor agenţi turci în intimidarea susţinătorilor din Germania ai fostului imam Fethullah Gulen, acuzat de Recep Tayyip Erdogan de urzirea puciului eşuat din 15 iulie.

„Mulţi dintre noi au fost ameninţaţi cu moartea“, s-a plâns Ercan Karakoyun, un membru al comunităţii turce din Germania care nu are nicio reţinere în a-şi arăta simpatia faţă de Fethullah Gulen, care s-a autoexilat în Statele Unite acum 17 ani.

Potrivit cotidianului german „Süddeutsche Zeitung“, şcoli şi sedii ale unor asociaţii suspectate de legături cu Gulen au fost atacate în mai multe landuri din Germania.

De altfel, deputatul CDU Clemens Binninger , care asigură şefia Comitetului de Control al Bundestagului, a recunoscut că recentele evenimente din Turcia, în special tentativa de lovitură de stat, au un impact negativ asupra situaţiei de securitate din Germania, dar şi asupra cooperării între serviciile de informaţii turce şi germane.

„Turcii se dedau la activităţi clandestine de necrezut“, acuză în acest context deputatul Hans-Christian Ströbele. Potrivit parlamentarului german, poliţia şi serviciile de securitate ale Germaniei ar trebui chiar să-şi reexamineze cooperarea cu colegii lor din Turcia.

Relaţiile dintre cele două ţări s-au deteriorat considerabil în ultimele luni din cauza crizei migraţiei şi puciul eşuat împotriva lui Erdogan. Ankara a declanşat o adevărată vânătoare împotriva susţinătorilor lui Gulen, în timp ce Bruxellesul şi Berlinul acuză regimul islamo-conservator din Turcia că vrea de fapt să profite de situaţie pentru a-şi elimina opozanţii politici.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite