Macron l-a concediat pe brutarul tunisian care a câştigat dreptul de a furniza pâine Palatului Elysée, pentru că este islamist

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emmanuel Macron FOTO EPA-EFE
Emmanuel Macron FOTO EPA-EFE

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, l-a concediat pe brutarul tunisian Makram Akrout, cel care a câştigat competiţia pentru cea mai bună baghetă din Paris. Macron spune că brutarul care ar fi trebuit să aprovizioneze cu pâine Palatul Elysée pentru următorul an este islamist, potrivit Mediafax.

Preşedintele francez Emmanuel Macron îşi reafirmă linia de fier a politicii sale împotriva extremismului islamic: a făcut-o în decembrie propunând o lege care să limiteze separatismul dintre statul laic şi fundamentalismul musulman şi o face acum cu un act simbolic şi concret: el a decis să renunţe la talentul bratarului Makram Akrout, care a pregătit „cea mai bună baghetă din Franţa”, potrivit Mediafax. 

Potrivit sursei citate, sâmbătă, Macron l-a felicitat pe câştigător, un producător francez de matriţe de origine tunisiană. Apoi site-ul, Tunis Tribune, care se defineşte drept „portalul tunisienilor lumii”, a citat postări de pe Facebook ale lui Akrout, ceea ce a ridicat multe nedumeriri referitoare la poziţia sa faţă de islamism. Astfel, Akrout a devenit primul exclus de când premiul a fost creat de primăria Parisului, în 1994. Bagheta este mai mult decât o bucată de pâine. Este un simbol al Franţei, care anul acesta a fost nominalizată în Patrimoniului Mondial UNESCO.

Sursa citată mai arată că brutarul a acuzat, în trecut, Franţa „că încurajează şi răspândeşte decadenţa în ţările noastre pentru a-şi proteja interesele coloniale şi a ne îndepărta de religie şi de valorile islamice”.

După ce postările sale au fost publicate, după anunţul câştigătorului, Akrout a încercat să se apere spunând că i-a fost piratat contul. Avocatul său, însă, a recunoscut că poate „a schimbat conţinut publicat pe reţelele de socializare fără a înţelege pe deplin conţinutul”. Akram nu s-a mai prezentat, însă, la ceremonia de premiere pentru cea mai bună baghetă din Franţa.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite