Lovitură pentru șefa Comisiei Europene în scandalul Pfizer. Decizia luată de instanța supremă a UE
0Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a pierdut un proces în fața publicației The New York Times, care a cerut divulgarea unor mesaje text schimbate cu directorul executiv al Pfizer, Albert Bourla, în timpul negocierilor privind achiziția de vaccinuri în plină pandemie de Covid-19.

Judecătorii de la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), cu sediul la Luxemburg, au dat dreptate publicației americane, concluzionând că Executivul european „nu a oferit o explicație plauzibilă pentru a justifica ne-deținerea” mesajelor cerute, transmite Bloomberg.
„În plus, Comisia nu a clarificat suficient dacă mesajele text solicitate au fost șterse și, dacă da, dacă ștergerea a fost deliberată sau automată ori dacă telefonul mobil al președintei a fost între timp înlocuit”, au subliniat magistrații.
The New York Times a cerut instanței să oblige Comisia Europeană să facă public un schimb de mesaje între von der Leyen și Bourla, schimb care ar putea releva cum a fost încheiat un contract foarte costisitor pentru achiziția de vaccinuri în 2021.
Deși decizia instanței de miercuri poate fi atacată la Curtea de Justiție a UE, ea reprezintă o lovitură de imagine pentru von der Leyen și este de natură să influențeze modul în care Comisia tratează, de acum înainte, comunicările prin mesaje text.
Executivul UE, cu sediul la Bruxelles, a recunoscut că este posibil ca Ursula von der Leyen să fi schimbat mesaje cu șeful Pfizer în acea perioadă, când statele membre încercau să asigure doze suficiente pentru populație. Totuși, Comisia a susținut că nu a păstrat nicio evidență a acestor mesaje, pe motiv că nu le-a considerat „documente relevante”.
În 2020, în timp ce bilanțul deceselor creștea și Europa era afectată de lockdown-uri succesive, von der Leyen a încercat să obțină mai multe vaccinuri pentru guvernele din blocul comunitar. Inițial, campania europeană de vaccinare a fost mai lentă decât cea din SUA și alte regiuni care reușiseră să asigure și să distribuie mai rapid dozele.
În mai 2021, Ursula von der Leyen a anunțat un nou contract cu Pfizer pentru livrarea a până la 1,8 miliarde de doze în perioada 2021-2023. The New York Times a scris că acest acord ar fi fost negociat în mare parte prin mesaje text.
Pfizer, care nu este acuzată de vreo abatere, a refuzat să comenteze imediat decizia instanței.