Planul Uniunii Europene de a elimina treptat gazele rusești până la sfârșitul anului 2027
0Comisia Europeană va propune luna viitoare măsuri juridice pentru a elimina treptat importurile UE de gaz rusesc și gaz natural lichefiat până la sfârșitul anului 2027, a anunțat marți Comisia.

Rusia a fost principalul furnizor de gaze al Europei înainte de invazia din Ucraina din 2022, furnizând aproximativ 45% din gazele Uniunii Europene. Această cotă a scăzut la 19%, anul trecut, iar UE a promis să o elimine complet ca răspuns la război.
Comisia Europeană va prezenta în luna iunie propuneri legislative pentru interzicerea noilor acorduri privind gazul rusesc și gazul natural lichefiat (GNL) și pentru interzicerea importurilor UE în cadrul contractelor spot existente până la sfârșitul anului 2025, se arată în planurile publicate marți, scrie Reuters.
De asemenea, Comisia va propune luna viitoare interzicerea importurilor în cadrul contractelor existente pe termen lung până la sfârșitul anului 2027. Companii precum TotalEnergies (TTEF.PA) și compania spaniolă Naturgy (NTGY.MC) au contracte cu GNL rusesc care se extind până în 2030.
Planurile UE ar afecta țări precum Ungaria și Slovacia, care încă primesc gaz rusesc prin conducte, și țări precum Belgia, Franța, Țările de Jos și Spania, care cumpără GNL rusesc.
Altele, inclusiv Polonia și statele baltice, au încetat deja să mai cumpere gaz rusesc.
Pentru a încerca să urmărească mai bine importurile din Rusia, Comisia va propune, de asemenea, norme care să oblige companiile să dezvăluie volumele și durata contractelor lor cu gaz rusesc.
Petrolul
Spre deosebire de gaz, UE a impus sancțiuni asupra majorității importurilor de petrol rusesc, cu excepția Slovaciei și Ungariei. Aceste țări, care au încercat să mențină legături politice strânse cu Rusia, au amenințat că vor bloca sancțiunile privind gazele, care, în opinia lor, ar duce la creșterea prețurilor la energie.
UE va propune Slovaciei și Ungariei să elaboreze planuri naționale privind modul în care vor renunța la petrolul rusesc până la sfârșitul anului 2027. Cele două țări importă încă peste 80% din petrolul lor din Rusia.
În prezent, doar 3% din importurile totale de petrol ale UE provin din Rusia, față de aproximativ 27% înainte de războiul din Ucraina.
Țările membre vor trebui, de asemenea, să prezinte planuri naționale pentru eliminarea treptată a gazului rusesc până la sfârșitul anului 2027, a declarat Comisia.
Combustibil nuclear
În iunie, Comisia Europeană va propune măsuri comerciale care vizează uraniul îmbogățit rusesc. Comisarul european pentru energie, Dan Jorgensen, a declarat că acestea ar echivala cu o taxă sau un impozit pe importuri.
Comisia nu a precizat nicio dată de eliminare treptată a importurilor de uraniu rusesc.
Cinci țări din UE - Bulgaria, Republica Cehă, Finlanda, Ungaria și Slovacia - au reactoare de concepție rusească pregătite să funcționeze cu combustibil rusesc. Deși toate țările, cu excepția Ungariei, au semnat contracte pentru aprovizionarea alternativă începând cu 2022, termenele de așteptare de ani de zile nu le permit să treacă imediat la acest tip de aprovizionare.
Ce se va întâmpla în continuare
Propunerile juridice ale Comisiei Europene, care urmează să fie prezentate în iunie, vor necesita aprobarea Parlamentului European și a unei majorități calificate a statelor membre - ceea ce înseamnă că una sau două țări nu pot bloca planurile.
Țările UE și legiuitorii vor trebui să accelereze aceste negocieri, pentru ca interdicția de a încheia noi acorduri privind gazele rusești să se aplice până la sfârșitul anului.
Eficacitatea măsurilor UE va depinde de opțiunile juridice utilizate, pe care Comisia nu le-a specificat marți. Jorgensen a declarat că propunerile ar echivala cu „forța majoră” - un eveniment imprevizibil pe care companiile l-ar putea folosi ca motiv pentru a ieși din contractele de gaz.
Cu toate acestea, avocații au avertizat că, în absența sancțiunilor, va fi dificil pentru cumpărători să rezilieze contractele de gaze folosind forța majoră, fără a se confrunta cu penalități financiare sau arbitraj.
Anul trecut, UE a importat 32 de miliarde de metri cubi (bcm) de gaz rusesc prin conducte și 20 de bcm de GNL rusesc. Două treimi au fost achiziționate prin contracte pe termen lung, iar restul prin achiziții „spot” fără contract.