Londra, fermă în cazul Julian Assange: Fondatorul WikiLeaks nu va fi extrădat în Ecuador

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Julian Assange FOTO Arhivă
Julian Assange FOTO Arhivă

Marea Britanie a transmis Ecuadorului în august că fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, nu va fi extrădat dacă va părăsi ambasada ecuadoriană din Londra, unde locuieşte din 2012, a informat Inigo Salvador, procurorul general al Ecuadorului, scrie Reuters.

Într-un răspuns scris, Marea Britanie a explicat că nu a primit nicio cerere de extrădare şi a informat că Assange nu va sta mai mult de şase luni în închisoare în Regatul Unit pentru că a încălcat termenii cauţiunii căutând azil în ambasadă.

Salvador a precizat că Ecuadorul a transmis răspunsul britanicilor către avocaţii lui Assange, dar a notat că dacă Assange va continua să stea în ambasadă, Ecuadorul îi va impune noi condiţii.

„Assange a avut de ales între a se preda autorităţilor britanice având aceste asigurări sau să rămână în ambasada Ecuadorului, dar având în vedere că şederea sa a durat şase ani fără niciun semn de rezolvare, vom implementa noi reguli”, a declarat Salvador la o conferinţă de presă.

Nu este clar dacă asigurările Marii Britanii încă mai sunt valabile.

Marea Britanie a dat asigurări că Assange va fi tratat „într-un mod uman şi corespunzător” dacă va părăsi ambasada.

Julian Assange s-a refugiat în reprezentanţa diplomatică ecuadoriană în urmă cu şase ani, iniţial cu scopul de a evita să fie extrădat în Suedia, unde era acuzat de viol, o procedură care a fost clasată.

În prezent, el se teme să iasă din sediul ambasadei, pentru a nu fi arestat şi apoi extrădat către Statele Unite, din cauză că a difuzat, pe WikiLeaks, mii de documente confidenţiale aparţinând diplomaţiei americane.

Justiţia britanică a menţinut un mandat de arestare emis pe numele său, din cauză că nu şi-a respectat eliberarea pe cauţiune în timpul procedurii suedeze.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite