Londra, despre condamnarea la moarte a doi britanici şi a unui marocan de către separatişti: „O încălcare a Convenţiei de la Geneva”. Lavrov: „Au comis crime”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Captură video
Foto Captură video

Ministrul britanic de Externe, Liz Truss, a declarat vineri că decizia de a-i condamna la morte pe cei doi britanici în aşa-zisa Republică Populară Doneţk încalcă convenţia de la Geneva.  Anterior ministrul rus de externe Serghei Lavrov afirma că cei doi britanici şi un marocan au comis crime pe teritoriul statului autoproclamat.

„Hotărârea împotriva lor este o încălcare flagrantă a Convenţiei de la Geneva”, a spus Truss într-o postare pe Twitter, după ce a vorbit cu ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba  despre eliberarea prizonierilor de război deţinuţi de ruşi, conform Reuters.

Iar purtătorul de cuvânt al premierului Boris Johnson a declarat că Marea Britanie acordă prioritate discuţiilor cu Ucraina cu privire la situaţia celor doi britanici.

„Prioritatea noastră este să lucrăm cu guvernul ucrainean pentru a încerca să le asigurăm eliberarea lor cât mai repede posibil”, a spus purtătorul de cuvânt al lui Johnson, adăugând că apartenenţa lor la armata ucraineană le oferă protecţie conform dreptului internaţional.

„Li se oferă protecţie în temeiul Convenţiei de la Geneva în calitate de membri ai forţelor armate ucrainene, motiv pentru care dorim să continuăm să lucrăm îndeaproape cu ei pentru a încerca să-i eliberăm cât de repede putem”.

Întrebat dacă Marea Britanie va discuta cu Rusia pentru a-i asigura eliberarea, purtătorul de cuvânt a spus că „nu avem o interacţiune regulată cu ruşii”.

Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că reacţia Marii Britanii la sentinţele date a fost isterică şi că Marea Britanie ar trebui să facă apel la autorităţile autoproclamate RPD cu privire la soldaţi.

”În momentul de faţă, procesele pe care le-aţi menţionat se desfăşoară pe baza legislaţiei Republicii Populare Doneţk, deoarece crimele în cauză au fost comise pe teritoriul RPD”, a afirmat Lavrov, conform Reuters.

RPD, unde forţele separatiste au început o campanie militară de desprindere de Ucraina cu sprijinul Moscovei încă din 2014, nu este recunoscută la nivel internaţional, fiind considerată parte a Ucrainei. 

Dintre statele membre ale Naţiunilor Unite, doar Rusia recunoaşte întreaga provincie ucraineană Doneţk, o mare parte din care rămâne sub control ucrainean, drept RPD independentă. 

Britanicii Aiden Aslin şi Shaun Pinner şi marocanul, Brahim Saadounca luptau alături de forţele ucrainene.

Într-un videoclip al Curţii Supreme din autoproclamata Republică Populară Doneţk, cei doi britanici şi marocanul, apar într-o cuşcă a sălii de judecată. Aceştia au fost condamnaţi la moarte, după un proces care ar fi durat câteva zile.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite