Lockdown în Cehia de sărbători: magazinele vând doar produse esenţiale şi circulaţia este interzisă după ora 21:00

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jan Blatny, ministrul Sănătăţii din Cehia, a anunţat că ţara va trece la cel mai ridicat nivel de alertă, impunând astfel un lockdown pe perioada sărbătorilor

Cehia a luat decizia de a închide din nou barurile şi restaurantele în cursul săptămânii trecute, şi va impune noi restricţii care afectează magazinele neesenţiale şi alte servicii, precum saloanele de coafură, notează Digi 24, citând Reuters şi Agerpres. În supermarketuri se vor vinde numai produse esenţiale, iar orice alte obiecte vor fi vândute exclusiv online.

Ţara va impune şi o interdicţie de circulaţie pe timp de noapte, care va intra în vigoare de la ora 21:00, iar în public nu vor putea avea voie să circule împreună mai mult de două persoane (cu excepţia celor din aceeaşi familie). Bisericile vor putea face slujbe la 10% din capacitate, iar traseele de telescaun se vor închide.

În ceea ce priveşte educaţia, doar elevii de clasa întâi şi clasa a doua se vor întoarce la ore la sfârşitul vacanţei de Crăciun, restul copiilor practicând învăţământ la distanţă.

Aceste măsuri vor fi aplicate în contextul în care Cehia se confruntă cu o creştere masivă a numărului de infectări cu noul coronavirus în luna decembrie, atingând numărul de 10.000 de cazuri zilnice ieri, pentru prima oară după data de 6 noiembrie.

Previziunile sunt astfel sumbre, deoarece în acest ritm, s-ar ajunge la 7000 de spitalizări până la finalul anului, conform Ministerului Sănătăţii. În noiembrie, 8000 de oameni erau spitalizaţi, Cehia având atunci cea mai mare rată de infectare şi mortalitate din Europa. Şi numărul de decese a crescut exponenţial, de 15 ori de la începutul lui octombrie, ţara înregistrând acum 10.664 de decese, la o populaţie de 10,7 milioane de locuitori.

Ministrul Sănătăţii a anunţat că guvernul se va reuni în ianuarie pentru o analiză a măsurilor, care ar urma să rămână în vigoare până pe 10 ianuarie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite