LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rusia amenință Danemarca, în timp ce Robert Fico se opune aderării Ucrainei la NATO. Incendiu la un terminal de gaze din Rusia
0Ambasadorul rus la Copenhaga amenință Danemarca în legătură cu acordul de cooperare cu Statele Unite semnat recent de țara scandinavă, în timp ce premierul slovac Robert Fico, un imitator al lui Viktor Orban, anunță că se opune aderării Ucrainei la NATO. Din Statele Unite, Donald Trump anunță încheierea rapidă a războiului din Ucraina dacă va fi ales președinte în noiembrie, fără să precizeze și cum va face acest lucru. În regiunea Leningrad, în nord-vestul Rusiei, un terminal de gaze lichefiate a fost cuprins de un incendiu după ce două drone au fost observate în zonă. Presa internațională scrie tot mai mult asupra posibilității unui atac direct al Rusiei împotriva Europei.
UPDATE Ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, participă, luni, la reuniunea omologilor din statele membre ale UE - Consiliul Afaceri Externe (CAE), care va avea loc la Bruxelles.
Agenda reuniunii va include agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei şi situaţia din Orientul Mijlociu, se precizează într-un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe.
„Discuţiile privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei au loc în pregătirea reuniunii Consiliului European extraordinar de la 1 februarie 2024. Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, va avea o intervenţie prin video-conferinţă pentru a prezenta situaţia din teren. În cadrul sesiunii în format UE-27, miniştrii europeni de Externe vor aborda sprijinul UE pe termen lung pentru Ucraina”, se menţionează în comunicat.
UPDATE Rusia se confruntă cu un val de întreruperi de căldură în cel mai greu moment al iernii, când temperaturile scad adesea până la -20° Celsius.
De la începutul acestei ierni, sute de mii de ruși au fost nevoiți să îndure frigul în propriile case. Accidentele la sistemele municipale de furnizare a energiei termice au fost semnalate în mai multe localități din întinsul teritoriu aflat sub controlul regimului de la Moscova. Unul dintre cele mai grave accidente de acest tip a avut loc la Podolsk, un oraș cu o populație de circa 190.000 de locuitori din apropiere de capitala Federației Ruse. Alte accidente importante au fost constatate la Sankt petersburg, orașul natal al liderului autoritar rus Vladimir Putin, Voronej, Volgograd, precum și în Orientul Îndepărtat al Federației Ruse. Detalii aici
UPDATE Incendiul declanşat în noaptea de sâmbătă spre duminică la un terminal rusesc de gaze de la Marea Baltică a fost provocat de un „factor extern”, a anunţat compania Novatek, care gestionează situl.
„Potrivit primelor informaţii, focul a fost provocat de un factor extern. Nu sunt victime, nici ameninţări pentru viaţa şi sănătatea angajaţilor”, a precizat Novatek, cel mai mare exportator rus de gaz natural lichefiat.
Forţele ucrainene au revendicat săptămâna aceasta două atacuri asupra unor depozite de petrol de pe teritoriul rus, unul în regiunea Leningrad din nord-vest, unde se află şi Ust-Luga, şi altul în regiunea Briansk, la graniţa cu Ucraina, notează Agerpres.
UPDATE Confiscarea de active ruse pentru a ajuta la reconstrucţia Ucrainei ar putea face ca Occidentul să piardă echivalentul a cel puţin 288 de miliarde de dolari, dacă Moscova ia măsuri similare ca represalii, susține agenţia de stat RIA Novosti, un canal de propagandă al Kremlinului.
Oficiali americani şi britanici pledează de câteva luni pentru eforturi de a confisca active ruse imobilizate în Belgia şi diferite oraşe din Europa cu scopul de a contribui la reconstrucţia din Ucraina.
Kremlinul afirmă că Moscova are la rândul său o listă cu active americane, europene şi altele care ar putea fi confiscate.
Potrivit datelor RIA care nu au putut fi verificate, UE, G7, Australia şi Elveţia aveau la finele lui 2022 investiţii în economia rusă în valoare totală de 288 de miliarde de dolari.
Din aceştia, ţările UE aveau active de 223,3 miliarde, mare parte deţinute formal de Cipru - 98,3 miliarde, dar şi de Olanda - 50,1 miliarde - şi Germania - 17,3 miliarde dolari.
Aceleaşi date mai arată că SUA aveau la sfârşitul lui 2022 în Rusia active în valoare de 9,6 miliarde de dolari, iar Japonia - 4,6 miliarde.
UPDATE Rusia a pierdut 376.030 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei sale la scară largă, la 24 februarie 2022, a anunțat duminică Statul Major General al Forțelor Armate ale Kievului. Acest număr include 760 de pierderi suferite de forțele rusești chiar în ultima zi, precizează sursa citată.
Potrivit raportului, Rusia a mai pierdut 6.181 de tancuri, 11.466 vehicule de luptă blindate, 11.862 cisterne și rezervoare de combustibil, 8.875 sisteme de artilerie, 968 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 655 de sisteme de apărare aeriană,331 de avioane, 324 de elicoptere, 6.936 de drone, 23 de nave și ambarcațiuni și un submarin.
UPDATE Unul dintre cei mai cunoscuți vloggeri români a străbătut Ucraina cu trenul și a rămas surprins de tot ceea ce a văzut în țara vecină.
România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană când vine vorba despre starea în care se afla infrastructura feroviară, trenurile și timpii în care sunt parcurse distanțele. În unele cazuri, însă, România este depășită chiar și de țări sărace, corupte și aflate în plin război, așa cum e cazul Ucrainei, susține vloggerul român Cosmin Avram. Detalii aici
UPDATE Rusia a depăşit anul trecut Arabia Saudită, devenind principalul furnizor de ţiţei al Chinei, arată datele publicate sâmbătă, potrivit Reuters.
Astfel, China, cel mai mare importator mondial de petrol sfidează sancţiunile occidentale pentru a achiziţiona cantităţi record de ţiţei la preţ redus pentru rafinăriile sale, transmite Reuters.
În 2023, Rusia a livrat Chinei o cantitate record - 107,02 milioane tone de ţiţei - echivalentul a 2,14 milioane de barili pe zi (bpd), conform datelor Autorităţii vamale chineze, cu mult mai mult decât orice alt mare exportator major de petrol, cum ar fi Arabia Saudită şi Irak. Detalii aici
UPDATE Rusia va putea prelua controlul asupra a 30% din exporturile mondiale de cereale dacă Ucraina va fi înfrântă. Această opinie a fost exprimată de ministrul francez de Externe Stéphane Sejournet într-un interviu pentru ziarul Le Parisien.
„Dacă Ucraina va pierde, 30% din exporturile mondiale de grâu vor cădea sub controlul Rusiei; cerealele franceze vor fi amenințate pe piețele mondiale”, a spus el. „Victoria Rusiei ar fi o dramă pentru fermierii noștri și ar atrage după sine inflație și, posibil, o criză alimentară gravă”. Detalii aici
UPDATE Slovacia respinge admiterea Ucrainei în NATO şi este pregătită să opune veto-ul aderării ţării dacă este necesar, a declarat sâmbătă premierul Robert Fico la postul public de radio RTVS.
Premierul slovac a spus că urmează să se deplaseze miercuri în Ucraina, în oraşul de graniţă Ujhorod, pentru discuţii cu omologul său, Denîs Şmîhal.
Deşi unul dintre motivele vizitei este acela de a prezenta un pachet suplimentar de ajutor pentru Ucraina, Robert Fico va clarifica, de asemenea, poziţiile slovace care diferă de dorinţele Ucrainei, a spus premierul.
„Îi voi spune că vom bloca şi vom exprima veto-ul nostru pentru aderarea Ucrainei la NATO pentru că nu ar fi altceva decât baza unui al treilea război mondial”, a spus Fico. Detalii aici
UPDATE Cel puţin 13 oameni au fost ucişi şi alţi zece răniţi duminică într-un bombardament ucrainean asupra unei pieţe din oraşul Doneţk, din estul Ucrainei, aflat sub controlul Moscovei, susține şeful ocupaţiei ruse din regiune, Denis Puşilin.
Potrivit primarului instalat de ruşi, Aleksei Kulemzin, forţele ucrainene au bombardat o zonă aglomerată, unde se află magazine şi o piaţă.
UPDATE Ministerul rus al Apărării a revendicat duminică „eliberarea”, adică ocuparea, unei localităţi din Harkov, în estul Ucrainei.
„Satul Krahmalnîie, din regiunea Harkov, a fost eliberat datorită operaţiunilor active desfăşurate cu succes de unităţi ale grupului de trupe Vest din zona Kupiansk”, a comunicat ministerul în buletinul zilnic de informare privind operaţiunile din Ucraina.
UPDATE Un terminal de gaz lichefiat din portul Ust-Luga, de la țărmul rus al Mării Baltice, a fost afectat de un incendiu, a anunţat duminică guvernatorul regiunii Leningrad, Aleksandr Drozdenko.
Nu au existat victime în urma incendiului şi personalul a fost evacuat, a menţionat Drozdenko. Acesta nu a precizat ce anume a provocat declanşarea focului.
Potrivit site-ului de ştiri rusesc Shot, unii localnici au auzit înainte o dronă şi o serie de explozii, iar site-ul Fontanka din Sankt Petersburg a relatat că au fost văzute cel puţin două drone zburând către oraş, înainte să fie raportat incendiul de la terminal. Detalii aici
UPDATE Vladimir Putin şi-a arătat intenţia de a vizita Phenianul în curând, a informat duminică presa de stat nord-coreeană KCNA.
Vladimir Putin i-a mulţumit liderului nord-coreean Kim Jong-un pentru invitaţia sa de a vizita Phenianul, în timpul întâlnirii cu ministrul nord-coreean de Externe Choe Son-hui, care a vizitat Rusia săptămâna trecută, informează KCNA, citând un oficial al Ministerului de Externe. Rusia a mulţumit Coreei de Nord pentru sprijinul şi solidaritatea de care a dat dovadă în războiul din Ucraina, transmite Reuters.
UPDATE Guvernele europene sporesc gradul de pregătire militară în vederea unui potențial conflict cu Rusia. Cu ajutorul unei echipe de foști șefi militari și experți în securitate, Daily Mail a examinat modul în care s-ar putea desfășura un asalt rusesc asupra Europei înainte de 2044. Detalii aici
UPDATE Fostul lider american Donald Trump a promis că, dacă va câștiga alegerile prezidențiale din toamnă, va ajunge la o soluționare pașnică a conflictului din Ucraina chiar înainte de investirea sa.
„Vom rezolva acest război teribil dintre Rusia și Ucraina înainte ca eu să preiau mandatul”, a spus el la un miting al susținătorilor săi în New Hampshire pe 20 ianuarie. Detalii aici
UPDATE Infanteriștii marini și parașutiștii ruși refuză să lanseze asalturile de tip valuri umane după ce au văzut pierderile uriașe în rândul trupelor ruse, a declarat un oficial ucrainean, potrivit Kyiv Post. Detalii aici
UPDATE O rusoaică al cărei soț luptă pe frontul din Ucraina i-a cerut lui Putin să-i aducă bărbatul acasă: „Ce voi primi înapoi? Un om fără picioare?”. Detalii aici
UPDATE Armata ucraineană a publicat o fotografie cu echipajul ucrainean și vehiculul Bradley care au ieșit învingători din încleștarea cu unul dintre cele mai bune tancuri ale Rusiei. Aceștia au oferit o mărturie despre cum au reușit să scoată din joc tancul rusesc, citată de Forbes. Detalii aici
UPDATE Vladimir Putin a susținut în mod fals că Rusia sprijină „egalitatea necondiționată” și „suverantitatea” tuturor statelor într-o scrisoare din 20 ianuarie către Summitul Mișcării Nealiniate, contrazicând poziția oficială a Rusiei cu privire la războiul său din Ucraina și ambițiile sale imperiale mai largi.
Putin a susținut că Rusia respinge „ambițiile neocoloniale, standardele duble, precum și presiunea forțată, dictatura și șantajul ca mijloc de atingere a politicii externe și a obiectivelor economice externe”. Oficialii ruși au negat în mod obișnuit suveranitatea Ucrainei și au refuzat să o trateze. ca un egal. Kremlinul respinge statalitatea și națiunea ucraineană prin încorporarea Ucrainei în concepția ideologică și geografică a lumii ruse (Russkiy Mir), care include toți vorbitorii de limbă rusă și „purtători ai istoriei și culturii ruse” și include toate fostele teritorii ale Rusiei Kieviene, Regatului Moscoviei, Imperiului Rus, Uniuniia Sovietice și Federației Ruse contemporană”.
Rusia folosește cadrul „Russkiy Mir” pentru a justifica expansiunea imperialistă rusă și subjugarea statelor independente, suverane și popoarele lor într-un context pseudo-cultural și istoric.
Oficialii ruși au justificat în mod obișnuit invadarea pe scară largă a Ucrainei susținând că Rusia își propune să-și protejeze „compatrioții” din străinătate, respingând din nou suveranitatea Ucrainei. Rusia continuă, de asemenea, să trivializeze suveranitatea altor țări post-sovietice și a stabilit condiții de informare pentru a escalada tensiunile din Țările Baltice și Republica Moldova sub pretextul protejării „compatrioților” săi din străinătate. Rusia a încălcat propriile angajamente de a respecta integritatea teritorială a Ucrainei și „inviolabilitatea frontierelor” și acordul său de a centra relațiile cu Ucraina pe „neutilizarea forței sau amenințarea cu forța” și „neamestecul în afacerile interne” întreprinse în Memorandumul de la Budapesta din 1994 de la invazia sa inițială din 2014.
Afirmațiile false ale lui Putin conform cărora Rusia respectă „egalitatea” și „suveranitatea” sunt probabil menite să răspundă afirmațiilor conform cărora Kremlinul dorește să intre în sfera sa mai largă de influență, așa cum a intenționat inițial să facă cu Ucraina înainte de invazia inițială din 2014.
UPDATE Ambasadorul Rusiei în Danemarca, Vladimir Barbin, a amenințat Danemarca, membru fondator al NATO, pe 20 ianuarie, ca răspuns la un acord recent dintre SUA și Danemarca care permitea forțelor americane accesul la bazele militare din Danemarca. Barbin a susținut în timpul unui interviu acordat publicației ruse de știri RIA Novosti că acordul SUA-danez din decembrie 2023 „creează noi provocări” pentru securitatea Rusiei în regiunea Mării Baltice și a declarat că Rusia va determina „răspunsurile necesare” la astfel de acțiuni. SUA și Danemarca au semnat un Acord de cooperare în domeniul apărării la 21 decembrie 2023, permițând SUA să staționeze permanent forțele și echipamentele la bazele militare din Danemarca. Barbin a numit acordul un „curs deliberat către degradarea în continuare a situației politico-militare. în regiune sub sloganurile de a limita și intimida Rusia.“ Un proeminent blogger rus afiliat la Kremlin a susținut anterior că Finlanda devine o „a doua Ucraine” ca răspuns la un acord similar SUA-finlandeză. Oficialii ruși, inclusiv președintele rus Vladimir Putin, au amenințat recent Finlanda, iar amenințările Kremlinului împotriva unui membru fondator al NATO care nu are granițe cu Rusia reprezintă o provocare notabilă pentru alianța mai largă. Amenințările ruse adresate unui membru fondator al NATO subminează, de asemenea, Operațiunea de informare de lungă durată a Rusiei conform căreia acțiunile sale agresive sunt ca răspuns la extinderea NATO.
UPDATE Exporturile rusești de energie către China au crescut semnificativ în 2023, pe fondul dependenței tot mai mari a Rusiei de veniturile din petrol pentru a gestiona poverile fiscale ale războiului din Ucraina. Agenția de știri TASS a distribuit datele de la Administrația Generală a Vămilor din China pe 20 ianuarie, care arată o creștere cu 24% a exporturilor rusești de țiței către China din 2022 până în 2023 și o creștere cu 23% a exporturilor rusești de gaz natural lichefiat (GNL). TASS a remarcat că Rusia a devenit cel mai mare furnizor de petrol al Chinei în 2023. Creșterea exporturilor rusești de energie către statele Indo-Pacific, în primul rând India și China, și eforturile pe scară largă ale Rusiei de a evita limitarea prețului G7 la țițeiul și produsele petroliere rusești au permis Rusiei să crească semnificativ veniturile din petrol în 2023.
UPDATE Comisarul pentru piața internă al Uniunii Europene (UE) Thierry Breton a declarat pe 20 ianuarie că UE va avea capacitatea de a produce 1,3 până la 1,4 milioane de obuze de artilerie până la sfârșitul anului 2024 și se va asigura că va livra „majoritatea” obuzelor Ucrainei. Breton a declarat că UE va putea produce un milion de obuze pe an până în martie sau aprilie 2024 și intenționează să-și mărească „în mod semnificativ” capacitatea de producție de obuze în 2025. NATO a anunțat pe 19 ianuarie că intenționează să anunțe o investiție majoră nespecificată în muniție de artilerie pe 23 ianuarie.
UPDATE Un sondaj realizat de platforma analitică independentă VoxUkraine a constatat că 63% dintre ucrainenii care au părăsit țara din cauza invaziei Rusiei s-au întors până în iulie-august 2023. Sondajul a constatat, de asemenea, că 64% dintre respondenții care nu s-au întors încă în Ucraina au planuri să se întoarcă și că 27 la sută se vor întoarce în Ucraina. Aproximativ 6,2 milioane de ucraineni trăiesc în străinătate din cauza războiului, conform diferitelor estimări internaționale.
UPDATE Forțele ruse au efectuat o serie limitată de lovituri împotriva Ucrainei pe 20 ianuarie, pe fondul eforturilor continue ale Rusiei de a testa și de a face presiuni asupra apărării aeriene ucrainene. Oficialii militari ucraineni au raportat că forțele ruse au lansat șapte drone Shahed-136/131 din Primorsko-Akhtarsk, Krasnodar Krai și trei rachete S-300 din regiunea Luhansk ocupată. Oficialii ucraineni au raportat că forțele ucrainene au interceptat patru dintre drone și că rachetele S-300 au lovit Novohrodivka, regiunea Donețk. Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, colonelul Yuriy Ihnat, a declarat că recentele serii de atacuri rusești au încercat să supraîncărce apărarea aeriană ucraineană și că forțele ruse continuă să lanseze drone și rachete în moduri menite să evite, să pătrundă și să degradeze capacitățile limitate de apărare aeriană ucraineană. Forțele ruse vor continua probabil să adapteze pachetele de lovitură cu rachete și drone în efortul de a pătrunde în apărarea aeriană ucraineană și de a pune presiune asupra desfășurărilor de apărare aeriană ucraineană. Ihnat a recunoscut că forțele ucrainene au concentrat o cantitate considerabilă de apărare aeriană lângă Kiev pentru a se apăra împotriva atacurilor obișnuite ale Rusiei și că va fi dificil pentru forțele ucrainene să disperseze aceste sisteme pe măsură ce campania de atac a Rusiei continuă.
UPDATE Forțele ruse au avansat recent de-a lungul liniei Kupyansk-Svatove-Kreminna pe 20 ianuarie. Imaginile geolocalizate publicate pe 20 ianuarie indică faptul că forțele ruse au capturat Krokhmalne (la 20 km nord-vest de Svatove), iar bloggerii ruși au susținut anterior că forțele ucrainene s-au retras din pozițiile din apropierea așezării. Imaginile geolocalizate publicate pe 20 ianuarie indică faptul că forțele ruse au avansat marginal la est de Ivanivka (20 km sud-est de Kupyansk). Imagini suplimentare geolocalizate publicate pe 18 ianuarie indică faptul că forțele ruse au avansat marginal chiar la est de Zolotarivka (17 km sud de Kreminna). Surse ruse și ucrainene au declarat că luptele poziționale au continuat la nord-est de Kupyansk, lângă Synkivka și Petropavlivka; la sud-est de Kupyansk lângă Tabaivka; la nord-vest de Svatove lângă Berestove; la vest de Kreminna, lângă Terny și Yampolivka; la sud-vest de Kreminna lângă Hryhorivka și zona pădurii Serebryanske; și la sud de Kreminna lângă Bilohorivka și Verkhnokamyanske. Se pare că elemente ale Armatei de tancuri 1 a Gărzii Ruse (Districtul Militar de Vest [ADM]) atacă în direcția Kupyansk, iar elemente ale Armatei a 20-a de arme combinate (ADM) ar conduce atacuri în direcția Lyman.
UPDATE Purtătorul de cuvânt al unei brigăzi ucrainene care operează în direcția Lyman a declarat pe 20 ianuarie că forțele ruse efectuează atacuri conduse de infanterie cu sprijin de vehicule blindate în direcția Lyman. Purtătorul de cuvânt a declarat că un număr mare de tancuri rusești, BMP și vehicule blindate se deplasează într-o zonă nespecificată în direcția Lyman și că forțele ruse suferă pierderi semnificative de vehicule blindate în zonă. Purtătorul de cuvânt a declarat că intensificarea atacurilor rusești în direcția Lyman se poate datora ordinelor din partea conducerii ruse de a atinge „limitele specifice” până la o anumită dată, potențial cu referire la viitoarele alegeri prezidențiale ruse din martie. ISW nu a observat încă imagini cu coloane mari de vehicule rusești care operează în direcțiile Kupyansk sau Lyman la momentul redactării acestui raport, dar va lua în considerare dovezile vizuale ale unor astfel de coloane și apariția consecventă a atacurilor rusești mecanizate drept indicatori principali că forțele ruse au început. o operațiune ofensivă mai mare în zonă. Câștigurile remarcabile ale Rusiei de-a lungul liniei Kupyansk-Svatove-Kreminna ar fi, de asemenea, probabil indicatori ai unui efort ofensiv rusesc mai amplu în zonă, având în vedere anul precedent de lupte poziționale de-a lungul acestui sector al frontului.
UPDATE Forțele ruse au avansat recent la sud-vest de Bakhmut. Imaginile geolocalizate postate pe 20 ianuarie arată că forțele ruse au avansat recent într-o mică centură forestieră la nord-vest de Klișchiivka (sud-vest de Bakhmut). Surse ucrainene și ruse au raportat lupte la nord-vest de Bakhmut lângă Bohdanivka; la vest de Bakhmut lângă Ivanivske; și la sud-vest de Bakhmut lângă Klishchiivka și Andriivka. Un blogger rus a susținut că forțele ruse au capturat restul Bohdanivka, dar mai târziu au retras afirmația și a declarat că forțele ucrainene încă mai păstrau controlul asupra unei părți a așezării. ISW nu a observat încă dovezi vizuale ale acestor câștiguri rusești în Bohdanivka. Elementele Diviziei a 98-a Aeropurtate de Gardă (VDV) ruse, Brigăzii de voluntari Sever-V și Brigăzii 58 Spetsnaz (Corpul de armată al Republicii Populare Donețk [DNR]) continuă să opereze în zona Bakhmut.
UPDATE Forțele ruse au avansat la periferia de sud a Avdiivka pe 20 ianuarie. Mai mulți bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au capturat o zonă fortificată ucraineană din apropierea restaurantului „Tsarska Okhota” (500 de metri sud de Avdiivka), au pătruns spre străzile Chernyshevskoho și Sportyva și înaintează spre nord spre Avdiivka de-a lungul străzii Soborna. Bloggeri au susținut, de asemenea, că forțele ruse au capturat zona fermei Skotovata de la periferia de sud a Avdiivka. ISW nu a observat încă dovezi vizuale ale acestor presupuse câștiguri rusești în sudul Avdiivka. Surse ruse și ucrainene au raportat că angajamentele poziționale au continuat la nord-vest de Avdiivka lângă Stepove, Novobakhmutivka și Novokalynove; la vest de Avdiivka lângă Sieverne și Tonenke; și la sud-vest de Avdiivka lângă Vodyane, Pervomaiske și Nevelske. Elemente ale brigăzii internaționale de voluntari „Pyatnashka” a DNR și formațiunii „Dikaya Divisiya” operează în direcția Avdiivka.
UPDATE Angajamentele poziționale au continuat la vest și sud-vest de orașul Donețk pe 20 ianuarie, dar nu au existat modificări confirmate în prima linie în această zonă. Surse ruse și ucrainene au raportat lupte la vest de orașul Donețk, lângă Heorhiivka și Marinka și la sud-vest de orașul Donețk, lângă Novomykhailivka. Unele surse ruse au susținut că forțele ruse s-au concentrat pe interzicerea drumului O0532 Marinka-Vuhledar.
UPDATE Forțele ruse au făcut un avans marginal în zona de frontieră a regiunii Donețk-Zaporijia. Imaginile geolocalizate postate pe 20 ianuarie arată câștiguri limitate ale Rusiei la sud-est de Urojaine (la 10 km sud de Velyka Novosilka). Surse ruse și ucrainene au declarat că luptele poziționale au avut loc la sud de Zolota Nyva (la sud-est de Velyka Novosilka) și la sud de Velyka Novosilka, lângă Urojaine și Staromayorske.
UPDATE Forțele ruse și ucrainene au continuat angajamentele de poziție în vestul regiunii Zaporijia pe 20 ianuarie. Surse ruse și ucrainene au declarat că luptele de poziție au continuat lângă Robotyne și la est de Robotyne, lângă Verbove.
UPDATE Forțele ucrainene își mențin pozițiile pe malul de est (stânga) al Oblastului Herson începând cu 20 ianuarie, dar nu au existat schimbări în prima linie în această zonă. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins 10 atacuri rusești pe malul stâng. Un blogger rus a susținut că vremea constrânge operațiunile pe malul stâng, deși șeful ocupației din regiunea Herson, Vladimir Saldo, a susținut că forțele ucrainene au reluat recent încercările de a traversa râul Nipro, după ce condițiile de pe râu s-au modificat (dezgheț). Ministerul Apărării al Regatului Unit (Md. Regatul Unit) a evaluat că forțele ruse vor continua probabil să încerce să îndepărteze forțele ucrainene din pozițiile de lângă Krynky în următoarele săptămâni, în ciuda pierderilor tot mai mari de forță de luptă.
UPDATE Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat pe 19 ianuarie că observatorii săi de la Centrala Nucleară Zaporijjia (ZNPP) au remarcat că actori nespecificați, probabil forțele ruse, au minat perimetrul ZNPP între gardul intern și extern al instalației, unde observatorii AIEA a văzut anterior mine din noiembrie 2023. Purtătorul de cuvânt al Direcției Generale de Informații Militare Ucrainene (GUR), Andriy Yusov, a declarat că nu este nimic nou în privința forțelor ruse care minează teritoriul ZNPP și că amenințările rusești la adresa instalației vor rămâne atâta timp cât forțele ruse o vor ocupa. Amenințările rusești la adresa ZNPP apar pe fondul efortului continuu al Rusiei de a obliga AIEA și comunitatea internațională să normalizeze ocuparea ZNPP de către Rusia.
UPDATE Un instructor rus Storm-Z a susținut pe 16 ianuarie că personalul Rosgvardia care operează în Ucraina ocupată are probleme sistematice cu depozitarea echipamentelor și a armelor, cauzate de documente de reglementare inflexibile. Instructorul a susținut că depozitarea necorespunzătoare a echipamentelor militare și a armelor a dus la un incendiu la un punct de control Rosgvardia din sudul Oblastului Donețk pe 15 ianuarie. Instructorul a susținut că Rosgvardia cere personalului său să blocheze armele și echipamentele pe cabluri din depozitele care au împiedicat personalul să salveze echipamentele și armele de la incendiu. Instructorul a susținut că personalul Rosgvardia urmărește cu strictețe documentele care reglementează depozitarea armelor în acest fel și a deplâns practica, deoarece constrânge capacitatea Rosgvardia de a răspunde rapid amenințărilor. Rusia pare să continue eforturile de a folosi noile unități Rosgvardia pentru a construi o forță militară de ocupație în Ucraina. separată de unitățile ruse din prima linie, dar pare să se confrunte cu probleme sistemice în acest sens.
UPDATE Rusia continuă să se bazeze pe scheme ascunse pentru a achiziționa componente critice din străinătate pentru a sprijini baza industrială de apărare a Rusiei (DIB). Departamentul de Justiție al SUA (DOJ) a raportat pe 18 ianuarie că autoritățile americane au arestat o persoană cu cetățenie americană, israeliană și rusă pe care DOJ a acuzat-o că folosește o rețea de afaceri din China și alte țări pentru a transfera sute de mii de semiconductori către întreprinderile cu legături cu armata rusă și cu Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB).
UPDATE Autoritățile de ocupație continuă pregătirile pentru alegerile prezidențiale rusești din martie 2024. Centrul de Rezistență ucrainean a raportat pe 20 ianuarie că autoritățile de ocupație din Enerhodar, regiunea Zaporijia, ocupată, recrutează pensionari locali pentru a forma un „consiliu al veteranilor” care să facă campanie pentru președintele rus Vladimir Putin înainte de alegerile prezidențiale. Oficialii de ocupație vor oferi pensionarilor hrană și medicamente suplimentare în schimbul campaniei pentru Putin. Primarul ucrainean al Melitopolului, Ivan Fedorov, a declarat că autoritățile ruse au selectat mandatari în Ucraina ocupată pentru a colecta semnături pentru Putin și pentru a asigura „prezența la vot de 100%” și cel puțin 90% din voturile locale pentru Putin.
UPDATE Oficialii ruși au continuat eforturile de a evidenția potențialul economic al zonelor ocupate din Ucraina, probabil pentru a atrage rușii să se mute în Ucraina ocupată. Prim-adjunctul șefului administrației prezidențiale ruse, Serghei Kiriyenko, a înmânat un premiu pe 20 ianuarie președintelui Republicii Populare Lugansk (LNR), Serghei Kozlev, recunoscându-l drept unul dintre „cei mai buni susținători ai producătorilor locali” în timpul unei ceremonii de onorare a „teritoriilor federale” ale Rusiei. la forumul și expoziția internațională Rossiya. Guvernatorul de ocupație al regiunii Zaporijia, Yevgeny Balitsky, a susținut că autoritățile ruse au recunoscut orașele ocupate Primorsk și Berdyansk drept „cele mai bune proiecte pentru a crea un mediu urban confortabil” în 2023.
UPDATE Un blogger ultranaționalist rus a continuat să-și exprime teama că Rusia își pierde influența asupra Armeniei pe fondul deteriorării relațiilor armeano-ruse. Un blogger rus afiliat la Kremlin a criticat declarațiile primului ministru armean Nikol Pashinyan în sprijinul creării unei noi constituții armene în loc de reformarea constituției existente. Bloggerul a susținut că Pashinyan ar putea dori să declare „statutul neutru” al Armeniei într-o nouă constituție propusă, îndepărtând astfel Armenia din Organizația Tratatului Colectiv de Securitate (CSTO) condusă de ruși și permițând Armeniei să se alieze cu „țări neprietenoase cu Rusia”.
UPDATE Ministerul ucrainean al Apărării (MOD) a raportat pe 20 ianuarie că Serviciul de Audit Intern al Ministerului Ucrainei și Ambasada SUA în Departamentul de Cooperare în Apărare al Ucrainei au efectuat prima inspecție comună a armelor furnizate de SUA în Ucraina. Ministerul Apărării din Ucraina a raportat că inspectorii ucraineni și americani au verificat numerele de serie ale armelor, condițiile tehnice și condițiile de depozitare și au declarat că reprezentanții SUA „nu au avut niciun comentariu” în timpul inspecției comune. Ministrul adjunct al apărării ucrainean, Yuriy Djygir, a declarat că Ucraina oferă țărilor partenere acces la locații de depozitare și efectuează inspecții comune sistematice pentru „creșterea transparenței și întărirea încrederii”.