Charles Michel a discutat la telefon cu Vladimir Putin despre situaţia umanitară din Mariupol. Ce a răspuns Kremlinul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Charles Michel FOTO TWITTER
Charles Michel FOTO TWITTER

Preşedintele Consiliului European Charles Michel a anunţat pe contul său oficial de Twitter vineri o convorbire telefonică cu Vladimir Putin în cadrul căreia l-a îndemnat pe acesta să permită accesul umanitar şi coridoare sigure pentru evacuarea civililor din Mariupol şi alte oraşe aflate sub asaltul urs.

„Discuţie telefonică cu preşedintele Putin. Am solicitat ferm crearea de coridoare umanitare din Mariupol şi din alte oraşe asediate, mai ales cu ocazia Paştelui ortodox. Am reiterat ferm poziţia UE: susţinere pentru Ucraina şi suveranitatea sa, condamnarea şi sancţiuni pentru agresiunea rusă”, a scris Charles Michel pe Twitter. 

De cealaltă parte, Kremlinul a transmis că a avut „o convorbire telefonică lungă” cu Michel în cadrul căreia Putin a fost informat despre discuţiile avute cu liderii ucraineni în cursul vizitei recente la Kiev.

Putin şi-a rezumat „evaluările principiale” cu privire la operaţiunea militară specială menită să protejeze populaţia din „republicile Donbas”. Putin a amintit că, după eliberarea Mariupolului, a dat din motive umanitare ordinul de a fi anulat atacul asupra zonei industriale unde se află uzina Azovstal. De asemenea, a spus că „regimul de la Kiev” nu permite militarilor ucraineni, „militanţilor naţionalişti şi mercenarilor străini” baricadaţi acolo să profite de oportunitatea oferită de Moscova de a se preda în schimbul garantării vieţii, al unui „tratament demn, în acord cu legislaţia internaţională, precum şi al îngrijirii medicale calificate”.

 

„S-a atras atenţia asupra declaraţiilor iresponsabile ale reprezentanţilor UE cu privire la necesitatea rezolvării situaţiei din Ucraina prin mijloace militare, precum şi ignorarea numeroaselor crime de război comise de forţele de securitate ucrainene”, a spus Kremlinul. „S-a observat faptul că Bruxelles-ul ar putea influenţa autorităţile de la Kiev în sensul de a înceta bombardarea masivă a aşezărilor din Donbas şi a pune capăt altor încălcări grave ale dreptului internaţional umanitar”.

Preşedintele Consiliului European i-a mai cerut liderului de la Kremlin ”să discute în mod direct cu preşedintele (ucrainean Volodimir) Zelenski, aşa cum cere acesta din urmă”, potrivit unui oficial european de la Bruxelles.

 Putin „a reafirmat poziţia binecunoscută în această chestiune, menţionând că o astfel de posibilitate depinde, în special, de rezultatele concrete ale negocierilor aflate în desfăşurare între reprezentanţii Rusiei şi Ucrainei în timpul cărora partea ucraineană dă dovadă de inconsecvenţă, nefiind pregătită să caute soluţii reciproc acceptabile”.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite