Zelenski avertizează că ruşii pregătesc referendumuri false în Herson şi Zaporojie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Volodimir Zelenski FOTO EPA-EFE
Volodimir Zelenski FOTO EPA-EFE

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski avertizează că Rusia încearcă să organizeze referendumuri false privind independenţa regiunilor Herson şi Zaporojie.

Într-un mesaj video difuzat joi seară, Zelenski le transmite locuitorilor din zonele ocupate să nu furnizeze niciun fel de date personale, în cazul în care le-ar fi cerute de către forţele ruse.

„Nu este corect să facă un recensământ. Nu este pentru a vă oferi ajutor umanitar de vreun fel. Este de fapt pentru a falsifica un aşa-zis referendum pe pământul vostru, dacă vine de la Moscova ordinul de a organiza această comedie”, a avertizat şeful statului ucrainean.

Ucraina acuzase deja, la începutul lunii martie, că Rusia încearcă să organizeze un referendum la Herson pe modelul celui regizat în 2014 în Crimeea pentru a oferi o oarecare justificare anexării aceste peninsule de la Marea Neagră.

Referendumul din Crimeea, ţinut sub patul puştii, este contestat şi declarat ilegal atât de Ucraina, cât şi de majoritatea comunităţii internaţionale.

„Nu va exista Republica Populară Herson. Dacă cineva doreşte o nouă anexare, sancţiuni şi mai puternice vor lovi Rusia”, a subliniat Zelenski.

Herson a fost primul oraş important capturat de forţele ruse după lansarea invaziei, la 24 februarie. Puţin mai la nord-est, forţele ruse controlează de asemenea un sector important din jurul oraşului Zaporojie, care rămâne sub controlul Kievului, relatează AFP.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite