LIVE TEXT | Război în Ucraina. Contraofensiva ucraineană face progrese, în timp ce situația rămâne periculoasă la Zaporojie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ucraina susține că operațiunile sale de recucerire a regiunii Herson oferă deja rezultate concrete, câeva localități fiind eliberate. Pe de altă parte, ultimul reactor operațional la centrala nucleară de la Zaporojie a fost debranșat de la rețea.

Președintele Zelenski a anunțat că au fost eliberate două așezări în sudul Ucrainei. Foto:Profimedia
Președintele Zelenski a anunțat că au fost eliberate două așezări în sudul Ucrainei. Foto:Profimedia

UPDATE 19.17 Fostul comandant al trupelor SUA din Europa spune că trebuie să fim ăregătiți pentru sfârșitul Rusiei

Fostul comandant al trupelor SUA în Europa, generalul în rezervă Ben Hodges, apreciază că asistăm la „începutul sfârșitului Rusiei” și invită Occidentul să fie pregătit pentru această evoluție.

„Cred că obiectivele de război ale SUA pentru acest conflict ar trebui să includă <<dezimperializarea>> Rusiei”, scrie Ben Hodges pe contul său de Twitter.

„Mi se pare că asistăm la începutul sfârșitului Federației Ruse, așa cum arată ea astăzi. Trebuie să fim pregătiți pentru asta... nu am fost pregătiți pentru sfârșitul URSS”, adaugă fostuk comandant al trupelor SUA în Europa.

Mesajul lui Hodges este publicat alături de o declarație a fostului ambasador al SUA la NATO, Kurt Volker, care a spus că Rusia duce războaie imperialiste împotriva vecinilor săi.

UPDATE 18.02 Comisia Europeană oferă un ajutor de 500 de milioane de euro Ucrainei

Comisia Europeană şi Ucraina au semnat luni un acord privind un ajutor de 500 de milioane de euro destinat locuinţelor şi educaţiei pentru persoanele strămutate, precum şi pentru agricultură.

Această finanţare, anunţată de executivul european în marja unei reuniuni a Consiliului de Asociere UE-Ucraina de la Bruxelles, la care a participat premierul ucrainean Denîs Şmîgal, face parte din angajamentele europene anunţate în primăvara acestui an, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Acesta este cel de-al 8-lea Consiliu de Asociere UE-Ucraina şi primul de când Ucraina a obţinut statutul de ţară candidată la UE în iunie.

Premierul ucrainean s-a întâlnit cu vicepreşedintele Comisiei Europene Maros Sefcovic, cu care a discutat despre „consolidarea sancţiunilor împotriva Rusiei şi integrarea Ucrainei pe piaţa energetică a UE”.

Denis Şmîgal a pledat pentru „introducerea unui embargo energetic total împotriva Rusiei”.

UPDATE 17.07 Energoatom: Ultimul reactor operațional la centrala nucleară de la Zaporojie a fost debranșat

Ultimul reactor operaţional al centralei nucleare ucrainene Zaporojie (sud), cea mai mare din Europa şi ocupată de forţele ruse, a fost debranşat luni de la reţea, a anunţat operatorul statului ucrainean, Energoatom, informează AFP.

„Reactorul numărul 6 a fost oprit şi debranşat de la reţea”, a anunţat Energoatom pe Telegram, precizând că debranşarea a fost necesară după ce un incendiu „s-a declanşat din cauza bombardamentelor”, incendiu care a avariat o linie electrică ce leagă această unitate de reţeaua ucraineană.

Acest reactor era singurul care mai funcţiona dintre cele şase unităţi ale centralei. Sâmbătă, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), ai cărei experţi se află încă la faţa locului, anunţaseră deja oprirea reactorului numărul 5, din cauza avarierii unei linii electrice în urma unui bombardament.

Celelalte patru reactoare ale centralei Zaporojie sunt deconectate de mai multe săptămâni. Acest cel mai recent incident a avut loc după vizita de vineri a unei delegaţii a AIEA la centrală.

UPDATE 16.50 Pauză în planul de pregătire a unui referendum în Herson de alipire la Rusia

Regiunea Herson, ocupată de trupele ruse, este pregătită să organizeze un referendum pentru aderarea la Federaţia Rusă, dar deocamdată ia o pauză din cauza situaţiei de securitate, a susținut pentru postul public de televiziune Rossia-24 Kirill Stremousov, care se prezintă drept „şef-adjunct al administraţiei militare şi civile” din regiunea Herson.

Stremousov a mai spus că „ameninţările” viceprim-ministrului ucrainean Irina Vereşciuk nu vor împiedica organizarea referendumului. Anterior, aceasta avertizase că cetăţenii ucraineni din teritoriile ocupate riscă până la 12 ani de închisoare cu confiscarea proprietăţii pentru participarea la referendumurile ilegale organizate de forţele de ocupaţie. 

Aproape întreaga regiune Herson a fost ocupată de forţele ruse din Crimeea vecină în martie. Săptămâna trecută, Ucraina a lansat o contraofensivă cu scopul de a recuceri regiunea după săptămâni de bombardamente împotriva podurilor şi depozitelor de muniţii ruseşti. 

Potrivit surselor Meduza, Kremlinul analizează în prezent mai multe variante de organizare de referendumuri în teritoriile ocupate ale Ucrainei. Conform uneia dintre acestea, autorităţile vor să organizeze mai întâi referendumuri în septembrie sau octombrie în teritoriile ocupate din regiunile Herson şi Zaporojie (sudul Ucrainei), iar la sfârşitul toamnei - în autoproclamatele republici Doneţk şi Lugansk (est). O altă variantă vizează organizarea unor referendumuri simultane mai târziu în toamnă, când Kremlinul speră că armata rusă va putea prelua sub control întreaga regiune Doneţk, după ce în iulie a raportat ocuparea întregii regiuni Lugansk. La ora actuală, Ucraina controlează 45% din regiunea Doneţk, a indicat luni pe contul său Telegram şeful administraţiei militare ucrainene din Doneţk, Pavlo Kirilenko, citat de Ukrinform.

Continuarea aici

UPDATE 14.31 AIEA menține doi reprezentanți cu titlu permanent la centrala nucleară de la Zaporojie

Doi reprezentanţi ai Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) urmează să rămână cu titlu permanent la centrala nucleară Zaporojie, ocupată de ruşi, a anunțat luni Energoatom, compania nucleară de stat a Ucrainei. 

„Astăzi, patru din cei şase reprezentanţi ai echipei de inspecţie a AIEA şi-au încheiat activitatea la centrala nucleară Zaporojie”, se arată într-un comunicat publicat pe Telegram de către Energoatom. 

„Se aşteaptă ca doi experţi să continue să lucreze la (centrală, n. red.) cu titlu permanent”, afirmă Energoatom. 

Vladimir Rogov, responsabilul local numit de regimul de la Moscova, a confirmat luni într-un interviu acordat unui post de radio din Rusia că doi observatori AIEA vor rămâne la Zaporojie, dar nu a menționat pentru cât timp.

Pe de altă parte, Guvernul ucrainean vrea ca tehnicienii AIEA să efectueze un audit de inginerie nucleară la centrala Zaporojie şi nu doar sarcini de inspecţie şi de supraveghere, aşa cum au făcut până în prezent. 

„La centrala nucleară Zaporojie, lângă care invadatorii au amplasat sisteme de lansatoare multiple de rachete (MLRS) din care au tras, este necesar un audit de inginerie nucleară, care să depăşească eforturile de menţinere a păcii în acel perimetru, pe care misiunea AIEA intenţionează să le întreprindă”, a spus consilierul prezidențial Mîhailo Podoliak. 

Întrebat despre decizia AIEA de a stabili o prezenţă permanentă la centrala de la Zaporojie, Podoliak a spus că acest lucru ar putea ajuta la protejarea personalului ucrainean din uzină „de invadatorii înarmaţi” ruşi care în prezent o controlează. 

Centrala nucleară de la Zaporojie, a treia centrală ca mărime din lume, este ocupată de armata rusă din data de 4 martie. De atunci, potrivit Kievului, armata rusă a desfăşurat echipamente militare şi muniţie în perimetrul centralei, de unde bombardează zonele adiacente.

The Insider a obţinut o înregistrare video în care pot fi văzute sisteme ruseşti de lansare multiplă de rachete (MLRS) efectuând tiruri de pe teritoriul centralei de la Zaporojie. Înregistrarea a fost realizată în cursul nopții de 2 spre 3 septembrie.

În opinia publicistei ruse Iulia Latînina, Kremlinul ar putea utiliza centrala în loc de o rachetă nucleară tactică. Un accident la Zaporojie pe care să-l atribuie ucrainenilor ar fi varianta posibilă avută în vedere de Vladimir Putin, a avertizat ea. 

Ţinând cont de creşterea tensiunilor în jurul centralei nucleare de la Zaporojie, AIEA a trimis o delegaţie pentru a analiza situaţia la faţa locului. Şeful AIEA, Rafael Grossi, urmează să prezinte marţi în Consiliul de Securitate al ONU un raport cu concluziile misiunii sale la Zaporojie.

Continuarea aici

UPDATE 13.14 Specialistul în maimuțe devenit ghidul Rosatom la centrala nucleară Zaporojie

Un bărbat cu o carieră demnă de FSB (Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, fostul KGB) a jucat rolul de ghid la Zaporojie pentru șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi.

Într-un articol dedicat lui Renat Karceaa, portalul rusesc independent Mediazona arată că acest bărbat în vârstă de 56 de ani are o activitate profesională destul de variată și pătată de infracțiuni înainte de a deveni „expert nuclear”. Specialist în primate, Karceaa a activat mai ales ca oficial de stat și consultant politic.

Renat Karceaa (primul din stânga) FOTO Twitter @maria_avdv
Renat Karceaa (primul din stânga) FOTO Twitter @maria_avdv

Conform Mediazona, Renat Karceaa deține în prezent funcția de consilier al șefului Rosatom. 

Din 2 septembrie, Renat Karceaa și alte circa 700 de persoane asociate Rosatom se află pe lista de sancțiuni a Ucrainei.

Continuarea aici

UPDATE 13.09 Un depozit de muniții folosit de ruși, distrus de către ucraineni

Ucrainenii au afirmat că au distrus un depozit de muniţii, precum şi un pod flotant, recucerind mai multe localităţi în cursul contraofensivei lor în sudul Ucrainei, relatează luni AFP.

Un depozit de muniţii inamic a fost distrus în apropiere de Tomina Balka", o localitate la vest de oraşul Herson, precum şi un pod de pontoane în apropiere de satul Lvove şi un centru de control al armatei ruse la sud-est de Herson, a indicat pe Facebook Comandamentul Sud al armatei ucrainene în noaptea de duminică spre luni.

Nu voi povesti detaliile, dar steagurile ucrainene revin în locurile unde ar trebui să fie de drept", a spus preşedintele după o nouă reuniune a Statului Major General al comandantului militar suprem la care a fost examinată strategia de război ucraineană.

La rândul său, preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat luni că contraofensiva lansată în urmă cu o săptămână în sudul ţării pentru recuperarea teritoriilor ocupate de Rusia dă primele rezultate după ce armata a eliberat două localităţi în această parte a ţării.

Vom elibera toate pământurile noastre, întregul nostru popor”, a subliniat Zelenski.

UPDATE 10.15 Problemele logistice vor afecta în curând Ucraina și NATO. Zelenski și aliații trebuie să ia măsuri urgent, avertizează generalul american Mark Kimmitt

În primele luni după debarcarea în Normandia din iunie 1944, forțele aliate au avansat atât de rapid în Franța și Belgia încât s-au desprins de liniile lor de aprovizionare. Deci, în loc să lupte cu armata germană pe un front larg, generalul Dwight Eisenhower a fost nevoit să atace pe fronturi mai înguste. Și acest lucru a dus la faptul că războiul a durat chiar și în 1945.

Problemele logistice vor afecta în curând Ucraina și NATO. Este foarte posibil ca acest lucru să-i forțeze să-și schimbe strategia, scrie generalul de brigadă în retragere al Armatei SUA și fost secretar de stat adjunct pentru afaceri militare și politice Mark Kimmitt într-un articol pentru Wall Street Journal.

Continuarea aici

UPDATE 08.11 Kremlinul consideră inevitabilă reducerea tensiunilor cu Occidentul

Kremlinul se aşteaptă ca relaţiile să revină la normal la un moment dat între Rusia şi Occident în pofida tensiunilor istorice existente, potrivit unei declaraţii făcute de purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov, informează dpa, citată de Agerpres.

„Orice confruntare se încheie cu o diminuare a tensiunilor şi fiecare situaţie de criză se încheie la masa negocierilor”, a declarat Peskov pentru televiziunea rusă de stat, afirmaţii preluate de agenţia de ştiri Interfax. „Aşa va fi şi de data aceasta. Probabil că nu se va întâmpla prea rapid, dar se va întâmpla”, a adăugat el în cadrul programului de televiziune „Moscova. Kremlin. Putin”.

UPDATE 06.33 Contraofensiva ucraineană face progrese verificabile în sud și est

Forțele ucrainene avansează de-a lungul mai multor axe în vestul Oblastului Herson și au asigurat teritoriul peste râul Siverski Doneț în regiunea Donețk. Ritmul contraofensivei se va schimba probabil dramatic de la o zi la alta, pe măsură ce forțele ucrainene lucrează pentru a-i priva pe ruși de proviziile necesare, pentru a le perturba comanda și controlul și pentru a le slăbi moralul, chiar dacă atacurile la contraofensive continuă. Rușii vor contraataca ocazional și vor recâștiga terenul pierdut și, desigur, vor conduce probabil atacuri aprige de artilerie și aer împotriva așezărilor eliberate și a trupelor ucrainene în avans. Forțele ucrainene au făcut progrese suficient de substanțiale pentru a începe să evoce comentarii mai realiste de la bloggeri ruși, care au fost foarte aproape de retorica optimistă a Kremlinului până astăzi.

UPDATE 05.50 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că forțele ucrainene au eliberat două așezări - fără a da nume - în sudul Ucrainei și o așezare în regiunea Donețk pe 4 septembrie. Zelenski a adăugat că Brigada 54 Mecanizată ucraineană a avansat și ea în direcția Lîsîceansk-Siversk și a stabilit poziții pe înălțimi nespecificate. Oficialii ucraineni au împărtășit imagini geolocalizate care arată forțele ucrainene ridicând un drapel ucrainean pe o clădire a unui spital din Vîsokopillea, la sud de granița administrativă a regiunii Herson-Dnipropetrovsk. Surse din rețelele de socializare au confirmat că forțele ucrainene au traversat râul Siverski Doneț și au eliberat Ozerne, la 20 de kilometri nord-vest de Siversk.

Drapelul ucrainean flutură din nou pe o clădire din Vysokopillya. Foto: Nexta TV via Twitter
Drapelul ucrainean flutură din nou pe o clădire din Vysokopillya. Foto: Nexta TV via Twitter

UPDATE 05.17 Oficialii ucraineni au anunțat că forțele ucrainene continuă să facă progrese nespecificate în regiunea Herson și epuizează trupele și logistica ruse ca parte a contraofensivei din 4 septembrie.

Bloggeri ruși specializați în chestiuni militare au remarcat că forțele ruse s-au retras din Vîsokopillea pentru a evita încercuirea din direcțiile Olhine și Potomkine (la vest și, respectiv, la est de Vîsokopillea).

Oficialii ucraineni nu au numit a doua zonă eliberată. Șeful Administrației Oblastului Herson, Iaroslav Ianușevici, a raportat că forțele ruse au bombardat Olhine, Potomkine, Dorianka și Novovoznesenske (la sud-est de Vîsokopillea), în timp ce unii bloggerii militari ruși au susținut că și elemente ale forțelor aeriene ruse s-au retras din Novovoznesenske, ceea ce ar putea indica un avans ucrainean în zonă. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au lansat lovituri aeriene la Liubomirivka (la aproximativ 28 de kilometri nord de orașul Herson), iar bloggerii ruși au raportat că forțele ruse au părăsit așezarea. Statul Major ucrainean a raportat, de asemenea, lovituri aeriene ruse asupra Suhi Stavok, Bezimenne și Kostromka și alte așezări din jurul capului de pod ucrainean peste râul Inhuleț, ceea ce poate indica faptul că forțele ucrainene au avansat până la 12 kilometri sud-est de capul de pod. Bloggerii militari ruși au susținut că forțele ruse trag cu artilerie la Kostromka și Suhi Stavok, unde luptele au continuat pe tot parcursul zilei. Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operațional de Sud Natalia Humeniuk a remarcat că forțele ucrainene avansează și eliberează așezările, dar forțele ruse continuă să bombardeze de departe pozițiile ucrainene nou-înființate.

Situația în Oblsatul Herson pe 4 septembrie. Sursa: ISW
Situația în Oblsatul Herson pe 4 septembrie. Sursa: ISW

UPDATE 04.47 Statul Major ucrainean au anunțat că militarii Regimentului 127 din Republica Populară Donețk (DNR) din Corpul 1 Armată au refuzat să lupte, invocând lipsa de provizii, cum ar fi apa. Statul Major ucrainean a raportat că reprezentanții ruși de contrainformații au de-a face cu regimentul 127 și că soarta acestuia este necunoscută. Forțele ruse au format Regimentul 127 de personal mobilizat cu forța în Donețk și Oblastul Luhansk la începutul lunii aprilie, alături de alte patru regimente DNR: 103, 109, 113 și 125. ISW a raportat anterior că DNR a redistribuit regimentele 109, 113 și 125 în nord-vestul Oblastului Herson la sfârșitul lunii iulie, iar regimentul 109 s-ar fi predat în prima zi a contraofensivei ucrainene.

UPDATE 04.22. Humeniuk a remarcat că strategia de contraofensivă ucraineană este de a epuiza forțele ruse și a adăugat că forțele ucrainene au suficiente resurse și forțe pentru a restrânge puterea de luptă a Rusiei în sudul Ucrainei. Forțele ucrainene au continuat să lovească liniile de comunicație terestre rusești (GLOC), depozitele de muniții și pozițiile cheie pentru a sprijini eforturile de contraofensivă terestră ucraineană. Oficialii ucraineni au raportat că unitățile ucrainene de rachete și artilerie au lovit o trecere cu feribotul rusesc în Berislav (la nord de Nova Kahovka), iar utilizatorii rețelelor de socializare au publicat imagini cu forțele ucrainene lovind un segment al podului rutier Antonivsky de pe malul stâng al râului Nipro. Atacurile ucrainene asupra traversărilor cu feribotul sunt probabil în sprijinul direct al operațiunilor de contraofensivă în curs, întrucât perturbările generate de astfel de lovituri sunt mai efemere decât cele cauzate de atacurile asupra podurilor. Bombardarea continuă a podurilor, pe de altă parte, sunt indicatori ai unui efort pe termen lung de a împiedica forțele ruse să restabilize GLOC-uri înainte de încheierea eliberării regiunii de vest a Hersonului. Oficialii militari ucraineni au remarcat că forțele ucrainene au distrus un depozit de muniții rusești în raionul Bashtanka și au confirmat distrugerea unui depozit de muniții rusești din Oleșki (la aproximativ nouă kilometri sud de orașul Herson), care a avut loc pe 2 septembrie.

UPDATE 03.44 Imaginile de pe rețelele de socializare au arătat, de asemenea, că forțele ucrainene au continuat să lovească ținte rusești în centrul Oblastului Herson pe 3 și 4 septembrie. Imaginile pe rețelele de socializare ucrainene au arătat o pană mare de fum în Kozațke (pe malul drept al râului Nipru, lângă Nova Kahovka), unde oficialii ucrainieni au raportat anterior că au distrus un ponton rusesc pe 3 septembrie. Ministerul rus al Apărării a susținut că a interceptat rundele ucrainene HIMARS, HARM și Olha în Nova Kahovka și peste hidrocentrala Kahovka, iar utilizatorii ucraineni de rețele sociale au raportat că au auzit explozii în Nova Kahovka.

UPDATE 03.10 Milbloggeri ruși au susținut că luptele au continuat pe cinci direcții: la est și la vest de Vysokopillya, lângă capul de pod ucrainean, lângă Snihurivka la aproximativ 60 km est de orașul Mykolaiv și la nord-vest și vest de orașul Herson pe 4 septembrie. Conturile Milblogger rămân în mare parte neverificabile.

Milbloggeri au susținut că forțele ucrainene nu au reușit să avanseze în direcția Petrivka, la sud-est de Vîsokopillea. Bloggeri militari ruși au susținut că forțele ruse și ucrainene sunt angajate în lupte de stradă în Arhanhelske (pe malul de est al râului Inhulets și la vest de Vîsokopillea) și că forțele ruse controlează încă partea de sud a așezării. Milbloggeri au mai afirmat că luptele au continuat la periferia de sud a Olhine, următoarea așezare la vest de Vîsokopillea. Milbloggeri ruși au susținut că progresele ucrainene la sud-est de capul de pod sunt condiționate de capacitatea lor de a acumula mai multe rezerve și au remarcat că forțele ruse trag intens în forțele ucrainene din zona Andriivka. Bloggeri militari ruși au remarcat că încercările ucrainene de a captura Blahodatne (la vest de Snihurivka) nu au avut succes și că focul de artilerie continuă în zona Snihurivka. Bloggeri militari ruși au remarcat că forțele ruse și ucrainene sunt angajate în bătălii de poziție în Posad-Pokrovske, în urma unei încercări nereușite a Ucrainei de a conduce o contraofensivă în zonă. Se pare că luptele de poziție au continuat în Oleksandrivka (35 de kilometri vest de orașul Herson), iar bloggerii au publicat imagini cu echipamente militare ucrainene abandonate în zonă. Imaginile din satelit au arătat a doua și a treia linie de apărare a Rusiei în Kiselivka (la aproximativ 18 kilometri nord-vest de orașul Herson). Imaginile din satelit au mai arătat că forțele ruse au săpat tranșeele la sfârșitul lunii mai și le-au extins la sfârșitul lunii august. Forțele ruse au o apărare extinsă în jurul Aeroportului Internațional Herson din Ciornobaivka. Imaginile geolocalizate au arătat forțele ruse lovind forțele ucrainene în avans, la sud de Tavriiske (la aproximativ 38 de kilometri nord-vest de orașul Herson).

UPDATE 02.58 Imaginile geolocalizate din 2-3 septembrie arată forțele ruse care trag rachete MLRS din poziții de pe terenul centralei nucleare Zaporijia (ZNPP) la 1 km de un reactor nuclear. Înregistrările publicației de opoziție ruse The Insider cu forțele ruse care operează sisteme MLRS la ZNPP reafirmă evaluarea anterioară a ISW că forțele ruse au militarizat ZNPP. Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunțat pe 3 septembrie că ZNPP a fost deconectat de la rețeaua de energie electrică pentru a doua oară în istoria sa operațională (prima dată a avut loc pe 25 august), probabil din cauza atacurilor continue rusești sub steag fals și a altor activități militare în și în jurul ZNPP. Surse rusești au susținut că ZNPP a încetat să furnizeze energie Ucrainei.

UPDATE 01.34  Ocupanții le interzic copiilor din Mariupol să vorbească despre război.

Potrivit consilierului primarului din Mariupol , invadatorii le interzic copiilor chiar să-și împărtășească amintirile despre război, în schimb, fiecare lecție începe cu poveștile „cum a devenit bine să trăiești cu Rusia ”.  

Prima zi de școală în Mariupolul ocupat. Foto: Nexta TV via Twitter
Prima zi de școală în Mariupolul ocupat. Foto: Nexta TV via Twitter

UPDATE 01.11 Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia este pregătită să negocieze condițiile Moscovei pentru încheierea războiului rusesc din Ucraina pe 4 septembrie, dar Kremlinul își menține obiectivele maximaliste de „denazificare” Ucrainei.

Peskov a spus că Kremlinul va discuta cu președintele ucrainean Volodymyr Zelensky modul în care Ucraina va îndeplini condițiile rusești în timpul negocierilor de pace și a menționat că Rusia își va îndeplini toate obiectivele declarate ale „operațiunii militare speciale”. Peskov a menționat, de asemenea, că toate conflictele se încheie la masa de negocieri și a exprimat că relațiile dintre Rusia și Occident se vor îmbunătăți în curând. Declarația lui Peskov vine în mijlocul rapoartelor despre progresul contraofensivei ucrainene în sudul Ucrainei. Obiectivele declarate ale „operațiunii militare speciale” includ schimbarea regimului de la Kiev, precum și predarea tuturor regiunilor Donețk și Lugansk către Kremlin.

Eforturile Rusiei de a integra zonele ocupate din Herson, Zaporojie și Oblastul Harkov demonstrează că Moscova se așteaptă să păstreze și acele teritorii permanent.

Rusia solicită predarea Ucrainei și nu oferă niciun indiciu că Moscova este dispusă să negocieze serios și pe baza unei evaluări realiste a perspectivelor sale într-un război care pare a merge în favoarea Ucrainei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite