Problemele logistice vor afecta în curând Ucraina și NATO. Zelenski și aliații trebuie să ia măsuri urgent, avertizează generalul american Mark Kimmitt

0
Publicat:

În primele luni după debarcarea în Normandia din iunie 1944, forțele aliate au avansat atât de rapid în Franța și Belgia încât s-au desprins de liniile lor de aprovizionare. Deci, în loc să lupte cu armata germană pe un front larg, generalul Dwight Eisenhower a fost nevoit să atace pe fronturi mai înguste. Și acest lucru a dus la faptul că războiul a durat chiar și în 1945.

În războiul de mare intensitate de astăzi, logistica este călcâiul lui Ahile FOTO Getty Images
În războiul de mare intensitate de astăzi, logistica este călcâiul lui Ahile FOTO Getty Images

Problemele logistice vor afecta în curând Ucraina și NATO. Este foarte posibil ca acest lucru să-i forțeze să-și schimbe strategia, scrie generalul de brigadă în retragere al Armatei SUA și fost secretar de stat adjunct pentru afaceri militare și politice Mark Kimmitt într-un articol pentru Wall Street Journal.

Pe 19 august, Statele Unite au alocat încă 775 de milioane de dolari ajutor pentru Ucraina. Acest pachet include rachete antitanc Javelin suplimentare, rachete pentru sistemele HIMARS și muniție de artilerie. În plus, Kievul a primit rachete antitanc TOW, precum și muniție pentru obuziere cu un calibru de 105 milimetri și mai mic. Cele mai recente sisteme sunt mai vechi și mai puțin „avansate” decât tehnologia care a fost transmisă până acum. Acest lucru poate indica faptul că rata de utilizare a armelor pe câmpul de luptă este înaintea producției. Iar surplusul, care ar putea fi transferat în Ucraina, este aproape terminat. Dacă acesta este cazul, atunci NATO trebuie să facă ceva cu privire la epuizarea stocului său de arme avansate. Cel mai probabil, acest lucru va duce la faptul că războiul va fi mai lung și vor fi mai multe victime. Ca urmare, presiunea din partea țărilor donatoare va crește, inflația va dura mai mult, vor fi mai puține rezerve de gaz pentru încălzire, iar sprijinul populației va scădea.

Posibile soluții

Cu toate acestea, potrivit lui Kimmitt, există mai multe soluții. Una dintre ele este să înceapă să folosească stocurile de arme care au fost rezervate în cazul în care țările NATO trebuie să se apere. Se poate sublinia, mai ales în Europa, că este necesar transferul de arme în Ucraina pentru a opri Rusia. La urma urmei, este mai bine să folosești arme occidentale în Herson și nu în Cracovia.

A doua soluție este de a folosi „Legea producției de apărare” și de către europeni pentru a acoperi deficitul critic de arme și muniție. Stocurile de Javelin și rachete pentru sistemele HIMARS necesită o atenție specială. Cu toate acestea, din cauza termenelor de producție și a problemelor legate de lanțul de aprovizionare (fiecare Javelin conține mai mult de 250 de cipuri semiconductoare), este puțin probabil ca astfel de eforturi să aibă rezultate tangibile în anul următor.

O altă opțiune este de a revigora conflictul prin furnizarea Ucrainei de arme suplimentare cu rază lungă de acțiune, inclusiv rachete ATACMS, F-16 și sisteme Patriot. Toate aceste arme fac posibilă atacarea țintelor în Crimeea și pe teritoriul Rusiei. Fără îndoială, această opțiune ar putea provoca o reacție din partea Moscovei, care până acum s-a abținut să mobilizeze toți oamenii din țară și, de asemenea, nu a folosit unele dintre armele sale. De asemenea, un astfel de pas poate zgudui unitatea NATO. Pentru că aliații din Europa nu vor să-și asume riscul de a escalada conflictul. Cu toate acestea, acesta poate fi încă un pas necesar. Pentru că dacă situația rămâne într-un impas, va consuma toate stocurile de arme care se epuizează.

A patra opțiune este cea mai neplăcută pentru președintele Volodimir Zelenski. Acesta ar presupune începerea negocierilor pentru o soluție diplomatică temporară fără (sau cu) concesii teritoriale. Este imposibil să negociezi cu Vladimir Putin. Cu toate acestea, atâta timp cât ambele părți cred că câștigă (sau cel puțin nu pierd), există puțină dorință de a se angaja în dialog. Cu toate acestea, Zelenski trebuie să recunoască faptul că reducerea livrărilor de arme va avea un efect catastrofal asupra armatei ucrainene. Și nu este vorba doar de operațiuni pe câmpul de luptă. Ucrainenii vor primi un semnal că sprijinul extern este redus. Va fi neplăcut să începi să cauți o soluție diplomatică. Dar, din moment ce există șanse mici de a ieși din mlaștina actuală, poate fi mai bine să începem negocierile acum decât mai târziu.

În războiul de mare intensitate de astăzi, logistica este călcâiul lui Ahile. Un antrenament bun, tactici inteligente și soldați curajoși sunt toate componente critice. Dar fără arme, alimente și combustibil, armata nu poate face nimic. Poate că asta se întâmplă acum, deoarece câmpul de luptă a devenit aproape static și o descoperire pare puțin probabilă.

Armata vorbește adesea despre importanța capacității de a vedea lucrurile clar și cuprinzător. Privind spre un război prelungit care urmează, pe fondul scăderii stocurilor de arme de precizie și al creșterii numărului de victime, Zelenski și NATO trebuie să ia decizii dure înainte de a fi forțați să facă asta.

Consilierul lui Zelenski: Va fi greu să realizăm „2-3 străpungeri” ale frontului la Herson. Dar, dacă reușim, apărarea rusă va intra în colaps

Aleksei Arestovici, unul dintre principalii consilieri ai președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat că va fi greu pentru armata ucraineană să realizeze „2-3 străpungeri” ale frontului în cadrul contraofensivei de la Herson declanșate zilele trecute. În cazul în care militarii ucraineni vor reuși însă acest lucru, întreaga apărare a rușilor din zonă se va prăbuși, iar succesele ulterioare ale trupelor Kievului vor fi mult mai ușor de obținut, informează agenția ucraineană de presă Unian.

Arestovici a declarat că, în momentul de față, după aproape o săptămână de la declanșarea contraofensivei ucrainene în regiunea Herson, este încă prea devreme pentru a vorbi de obținerea unor succese ale forțelor Kievului. „Ei (rușii) s-au grăbit să declare victoria în această regiune. Să spunem doar că înregistrările video difuzate de luptătorii noștri demonstrează că trupele noastre sunt active”, a declarat oficialul ucrainean într-un interviu publicat pe contul său de Twitter.

Consilierul președintelui Zelenski a adăugat că nu există nicio „pauză” în luptele din zona Herson și că forțele armate ucrainene nu se rezumă doar la lovirea rutelor de transport și a centrelor de comandă ale trupelor ruse. „Cei aflați în atac au mereu pierderi mai mari decât cei aflați în apărare. Acum, în apropiere de Herson, încet și cu sacrificiul soldaților noștri, ne recuperăm teritoriile”, a spus Arestovici.

„Primele două-trei străpungeri/spargeri ale frontului sunt foarte dificil de realizat. Dar, dacă reușim asta, atunci întreaga apărare a rușilor se va prăbuși, iar victoriile ulterioare vor fi mult mai ușoare. Trebuie să cucerim aceste prime două-trei veritabile vârfuri Everest, va fi greu”. Contraofensiva ucraineană declanșată pe 29 august 2022 în regiunea Herson are, în prezent „obiective limitate”, dar forțele Kievului au reușit să obțină o „surpriză tactică” în fața armatei ruse, conform unei analize realizate de ministerul britanic al Apărării.

„Un element al acestei ofensive ucrainene îl reprezintă avansul desfășurat pe un front larg la vest de râul Nipru, concentrat pe trei axe, în regiunea Herson, aflată sub control rusesc”, se arată în analiza ministerului britanic. Ucraina a anunțat, zilele trecute, lansarea unei contraofensive pe frontul din sud. Forțele armate ale Ucrainei au lansat acțiuni ofensive în multe direcții în regiunea Herson. Militarii ucraineni spun că au reușit, cu ajutorul lansatoarelor HIMARS, să distrugă toate podurile principale din zonă și să taie aprovizionarea trupelor ruse.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite