Aleksei Navalnîi, plasat din nou la izolare, la scurt timp după transferul său în temuta tabără de detenție „Lupul polar”

0
Publicat:

Opozantul rus Aleksei Navalnîi, transferat recent într-o colonie penitenciară îndepărtată din Arctica, a anunţat marţi că a fost plasat din nou la izolare pentru o săptămână.

Aleksei Navalnîi FOTO EPA-EFE
Aleksei Navalnîi FOTO EPA-EFE

Aleksei Navalnîi, 47 de ani, a fost transferat în decembrie într-o tabără de detenție de tip gulag din districtul autonom Iamalia-Neneția. Opozantul rus dispăruse timp de aproape trei săptămâni pe parcursul acestui transfer într-o zonă foarte izolată din nordul Rusiei.

Susţinătorii săi afirmă că autorităţile ruse caută să-l izoleze şi mai mult odată cu apropierea așa-ziselor alegeri prezidenţiale programate pentru 15-17 martie și organizate doar pentru a-l legitima pe Vladimir Putin ca „președinte”.

Marţi, Aleksei Navalnîi, cel mai influent opozant al regimului Putin, a anunţat pe reţelele sociale că a primit „şapte zile de izolare” sub motivul că nu s-a identificat corect.

Măsura a fost luată după „ieşirea din carantină”, a adăugat Navalnîi, fără a preciza data.

„Ideea conform căreia Putin ar fi mulţumit de faptul că m-a plasat într-o cabană în Marele Nord şi că eu nu aş mai fi torturat la izolare era nu doar una laşă, ci şi naivă”, a denunţat opozantul rus, aflat în arest din 17 ianuarie 2021.

Navalnîi a fost arestat la întoarcerea sa la Moscova după o perioadă aproape cinci luni de tratament și recuperare în Germania pentru o otrăvire în timpul unei călătorii în Siberia executate de serviciile secrete rusești și pe care el o impută Kremlinului. De atunci, Navalnîi alternează perioade la izolare cu condiţii de detenţie mai mult sau mai puţin stricte. El este vizat în special de o condamnare la 19 ani de închisoare pentru „extremism”, una dintre etichetele puse de regimul Putin pentru a-și masca represiunea din Rusia.

Kira Iarmîş, purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi, a afirmat că este pentru a 24-a oară când opozantul rus este dus la izolare, pentru un total de 273 de zile.

Colonia penitenciară unde este deţinut în prezent Navalnîi, supranumită „Lupul polar”, este moştenită de la Gulagul sovietic (Administrația Generală a Lagărelor de muncă forțată).

Opozantul a difuzat o fotografie a minusculei curţi de închisoare cu gratii, în care deţinuţii pot ieşi la aer dimineaţa foarte devreme, când temperaturile sunt extrem de scăzute, remarcă AFP.

Aleksei Navalnîi, intenţionat ironic în mesajele sale, a evocat „minunatul aer proaspăt care suflă în curte în pofida peretelui de beton”, precizând că mercurul termometrelor nu a scăzut deocamdată sub -32 de grade Celsius.

Potrivit susținătorilor săi, timpul petrecut în spatele gratiilor și-a pus deja amprenta asupra sănătăţii lui Navalnîi, care arată astăzi slăbit şi îmbătrânit.

În ţările occidentale, condiţiile sale de detenţie şi mai ales consecinţele lor asupra stării sale fizice sunt denunţate cu fermitate, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite