LIVE TEXT | Război în Ucraina. Forțele ucrainene au lovit o bază militară rusă din Melitopol, făcând peste 200 de victime. Cazarmă incendiată în Crimeea de partizanii ucrainieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forțele ruse au transferat peste 200 de echipamente din direcția Herson în direcția Kupiansk, iar imaginile geolocate arată tancuri rusești T-90 din regiunea Lugansk îndreptate spre vest.

Război în Ucraina FOTO Profimedia
Război în Ucraina FOTO Profimedia

UPDATE 19.49 Armele improvizate folosite de armata ucraineană pentru a-i induce în eroare pe lunetiștii ruși

O inițiativă civilă de a echipa armata ucraineană cu echipamente militare improvizate a furnizat peste 100 de camioane la mâna a doua adaptate pentru a fi folosite în luptă. Majoritatea acestor camioane sunt aduse din Marea Britanie și au fost de un real ajutor pentru că au volanul pe dreapta și ucrainenii i-au putut păcăli pe lunetiștii ruși instalând șoferi-momeală pe scaune.

Cele mai multe camioane pe care echipa „Car4ukraine1 le-a cumpărat la mâna a doua din Europa prin intermediul strângerii de fonduri au fost folosite de fermierii britanici pentru a transporta îngrășăminte și unelte agricole. Ele au fost convertite în arme prețioase de luptă pentru soldații ucraineni, relatează Insider. Detalii aici

UPDATE 18.47 Bombardamente în Herson: Cel puțin doi morți și cinci răniți

Cel puţin două persoane au fost ucise şi alte cinci au fost rănite luni în bombardamente ruse „masive” asupra orașului Herson, a anunțat guvernatorul regional, citat de AFP.

Potrivit lui Iaroslav Ianuşevici, trupele ruse au bombardat un cartier din zona est-centrală a Hersonului. „În prezent, avem două persoane ucise şi cinci rănite”, a scris el pe Telegram.

Ambulanţele se îndreptau spre un alt cartier, de asemenea lovit de bombardamente şi unde numărul victimelor nu este deocamdată cunoscut, a adăugat Ianuşevici.

Oraşul Herson a fost recucerit în noiembrie de armata ucraineană în cadrul unei contraofensive care a dus la retragerea forţelor ruse, transmite AFP, potrivit Agerpres.

UPDATE 18.19 Forțele ucrainene, atac cu HIMARS asupra Melitopolului. Soldații ruși încearcă să își scoată răniții dintre flăcări

Mai multe înregistrări video distribuite pe rețelele de socializare de militarii ruși din Melitopol au surprins rezultatele unui atac cu rachete HIMARS asupra unui hotel despre care ucrainenii afirmă că a fost folosit ca bază de trupele de invazie.

Peste 10 explozii au fost raportate în Melitopol în urma atacului ce a avut loc în cursul acestui weekend, rezidenții relatând că hotelul și restaurantul incendiate ce pot fi văzute în imagini este situat în partea de est a orașului. Detalii aici

UPDATE 18.14 Capcanele lăsate de soldații ruși în Herson: „Am neutralizat mai multe tone de mine”

Soldații ruși retrași din teritoriul din regiunea Herson situat pe malul vestic al fluviului Nipru au lăsat o multitudine de capcane în urma lor, inclusiv grenade în mașini de spălat.

În plus, potrivit agenției de presă The Associated Press (AP), preluată de The Business Insider, avertismentele de pericol de mine pot fi înșelătoare, așa cum s-a constatat în cel puțin un caz. Un astfel de „avertisment” recomanda părăsirea drumului principal către un drum lateral, dar acel drum era minat. Mai mulți membri ai instituțiilor de forță ale Ucrainei au fost uciși după ce au căzut în această capcană. Detalii aici

UPDATE 17.02 UE alocă încă 2 miliarde de euro pentru susținerea eforturilor de apărare ale Ucrainei

Miniştrii de Externe ai statelor membre UE au convenit luni să realimenteze cu 2 miliarde de euro un fond destinat susținerii militare a Ucrainei. Fondul ar putea fi suplimentat până la 5,5 miliarde euro până în 2027, informează Reuters, potrivit Agerpres.

„Decizia de astăzi va garanta că avem finanţarea pentru a continua livrarea de sprijin militar concret forţelor armate ale partenerilor noştri”, a declarat şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell.

UPDATE 16.00 Putin își anulează conferința tradițională de presă de la sfârșit de an pentru prima dată de la reinstalarea la Kremlin, în 2012

Vladimir Putin nu va ţine anul acesta conferinţa sa maraton de presă organizată tradițional la sfârșit de an, a anunţat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„În ceea ce priveşte conferinţa anuală de presă, da, nu va exista una înainte de Anul Nou, dar ne aşteptăm ca preşedintele să găsească totuşi o oportunitate de a vorbi (cu reporterii, n. red.), aşa cum face cu regularitate, inclusiv în timpul vizitelor externe”, a declarat Peskov. Detalii aici

UPDATE 14.32 Cum a schimbat „Generalul Armaghedon” tactica armatei ruse în Ucraina. Așteptările Kremlinului

De când preluat comanda forțelor armate ruse în Ucraina, în octombrie, Serghei Surovikin, supranumit „Generalul Armaghedon” prin prisma metodelor sale brutale în zone de conflict, a stabilizat liniile de front din Ucraina și a insuflat disciplină trupelor Kremlinului, relatează The Telegraph.

Este aprecierea unor analiști militari care au remarcat că, de când Surovikin a preluat comanda pe câmpul de luptă din Ucraina, într-un moment în care armata rusă era în dezordine și cu moralul extrem de scăzut, au putut fi observate anumite modificări tactice, cum ar fi retragerea ordonată din orașul Herson și consolidarea pozițiilor defensive. Totodată, el este cel care a pus în aplicare strategia Kremlinului de a viza infrastructura vitală a țării invadate.

„Este probabil cel mai competent comandant pe care l-a pus Rusia în funcție până acum”, a apreciat Dara Massicot, cercetător senior la Rand Corporation, un centru de reflecție american specializat în probleme de securitate. Detalii aici

UPDATE 14.10 G7: summit virtual, luni, pe tema războiului din Ucraina

Liderii din G7 urmează să aibă luni un summit virtual pe tema invaziei ruse din Ucraina şi consecinţele sale, a anunţat luni Guvernul german.

Liderii a şapte ţări - SUA, Germania, Franţa, Italia, Marea Britanie, Canada şi Japonia - urmează să aibă acest summit online luni după-amiază.

Cancelarul german Olaf Scholz, care asigură în acest an preşedinţia G7, va susţine apoi o conferinţă de presă la Berlin, la ora 16.30 GMT, transmite AFP, potrivit Agerpres.

UPDATE 14.06 Ce au pățit rușii care au refuzat să lupte în Ucraina: „Avea fața plină de sânge”

Când fiul său a fost trimis să lupte în Ucraina, Serghei l-a implorat să nu plece. „Ai rude acolo. Refuză”, își amintește Serghei că i-a spus lui Stas, care era deja ofițer în armată. „Dar el a spus că se duce. El credea că este corect. I-am spus că era un zombi. Și că, din păcate, viața avea să dovedească asta”, relatează BBC. Detalii aici

UPDATE 14.03 Rusia, invitată de Statele Unite la reuniunea APEC de anul viitor

Rusia va fi invitată la reuniunile blocului Cooperării Economice Asia-Pacific (APEC) găzduite anul viitor de Statele Unite, a anunțat luni un oficial american.

În calitate de „buni administratori ai APEC”, Statele Unite vor invita Rusia, care este membră a acestui bloc format din 21 de ţări, a declarat Matt Murray, responsabil de organizarea reuniunilor APEC, într-o conferinţă de presă la Singapore.

De la invazia rusă în Ucraina, relaţiile dintre Washington şi Moscova s-au deteriorat până la cel mai rău nivel din ultimii 60 de ani.

Reprezentanţi din Statele Unite şi din alte ţări au părăsit reuniunea APEC găzduită în mai de Thailanda în momentul în care ministrul rus al Economiei Maksim Reşetnikov a luat cuvântul. Gestul a fost făcut în semn de protest faţă de agresiunea militară rusă din Ucraina. Detalii aici

UPDATE 12.49 Cancelarul Austriei se autopropune în rol de mediator între Rusia și Ucraina

Cancelarul austriac Karl Nehammer a anunțat că intenționează să-și continue dialogul cu Vladimir Putin pe tema războiului din Ucraina dacă acest lucru ar putea duce la pace.

Nehammer a făcut această declarație într-un intervenție la postul de televiziune ORF2. Deși Austria este o țară neutră, totuși are poziții de principiu pe o serie de probleme, a subliniat el. Detalii aici

UPDATE 11. 00 Avansul Rusiei în Ucraina va fi blocat în următoarele luni, susțin serviciile secrete britanice

Rusia nu are în prezent capacitatea unor cuceriri teritoriale în Ucraina, dar cel mai probabil, în ciuda respingerilor din partea trupelor ucrainene, îşi doreşte în continuare să îşi extindă controlul.

Rusia își dorește în continuare să își extindă controlul asupra regiunilor Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson, relevă o evaluare a Ministerului britanic al Apărării, bazată pe informaţii secrete, conform DPA.

„Cel mai probabil, strategia Rusiei nu îşi va îndeplini obiectivele: este extrem de improbabil ca armata rusă să poată genera în prezent o forţă de atac eficientă şi capabilă să recucerească aceste zone. E improbabil ca forţele terestre ruse să facă progrese semnificative din punct de vedere operaţional în următoarele câteva luni", se arată în actualizarea zilnică a analizei de război realizată de Marea Britanie şi făcută publică luni. Detalii aici

UPDATE 09.55 Biden i-a reafirmat lui Zelenski sprijinul său pentru Ucraina, în timp ce Rusia își continuă atacurile

Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, şi-a reafirmat duminică, în cursul unei discuţii telefonice cu omologul său Volodmir Zelenski, sprijinul pentru Ucraina, transmite luni AFP, citând un comunicat al Casei Albe.

Preşedintele Biden a subliniat 'sprijinul continuu al Statelor Unite faţă de apărarea Ucrainei în timp ce Rusia îşi continuă atacurile împotriva infrastructurilor critice' ale ţării, se spune în comunicatul citat de Agerpres. Detalii aici

UPDATE 09.47 Președintele Cehiei spune că ajutorul pentru Ucraina trebuie să aibă prioritate în fața intereselor economice

În ultimele luni, în Cehia au avut loc proteste repetate împotriva ajutorului militar intensiv al guvernului pentru Ucraina, în contextul creşterii preţurilor la energie şi alimente.

Preşedintele ceh Milos Zeman este de părere că ajutorul militar al ţării sale pentru Ucraina trebuie să aibă prioritate în faţa intereselor economice, relatează DPA.

Acesta a spus că nu doar Ucraina este amenințată de invazia rusă i interesele și îngrijorările economice trebuie să treacă în plan secund, ajutorul pentru Ucraina trebuind continuat. Detalii aici

UPDATE 08.08 Macron a discutat cu Zelenski înaintea conferinţei pentru Ucraina de la Paris: „Va putea conta pe Franța“

 Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a discutat duminică la telefon cu Volodimir Zelenski, în special pentru a pregăti noua conferinţă de sprijin pentru Ucraina, care va avea loc marţi la Paris.

Cu preşedintele Zelenski am pregătit conferinţele pe care Franţa le găzduieşte marţi: prima, internaţională, pentru a răspunde nevoilor Ucrainei de a trece peste iarnă, şi a doua cu companiile franceze care se angajează în reconstrucţia ţării”, a scris preşedintele francez pe Twitter.

Aproximativ 500 de companii franceze se vor reuni „pentru a răspunde nevoilor critice ale Ucrainei, pentru a contribui la reconstrucţia ţării şi pentru a investi pe termen lung în potenţialul economiei ucrainene”, a precizat ulterior Palatul Elysée. Detalii aici

UPDATE 06.21 Ministerul rus al Apărării (MOD) a negat zvonurile conform cărora generalul Valeri Gherasimov ar fi demisionat sau a fost înlăturat din funcția sa de șef al Statului Major General.

UPDATE 05.40 Sprijinul lui Lukașenko pentru războiul Rusiei din Ucraina și presiunea Rusiei asupra Belarusului pentru a se alătura luptei provoacă probabil fricțiuni în cadrul armatei belaruse

Statul Major ucrainean a raportat pe 7 decembrie că soldații serviciului de frontieră din Belarus și ai Forțelor Armate din Belarus sunt din ce în ce mai nemulțumiți de activitățile conducerii politico-militare din Belarus din cauza amenințării cu intrarea Belarusului în războiul din Ucraina. Surse ucrainene au raportat pe 13 noiembrie că tensiunile sociale dintre bieloruși și forțele ruse din regiunea Brest s-au intensificat pe măsură ce forțele ruse au umplut spitalele locale din cauza condițiilor insalubre în care sunt cazați. GUR a raportat la 6 noiembrie că memoriile interne ale ofițerilor militari de rang înalt din Belarus arată existența a numeroase plângeri din partea militarilor din subordine cu privire la tensiunile cu personalul mobilizat rus, în special în legătură cu declarațiile etnice.

UPDATE 05.12 Personalul belarus este cu siguranță conștient de pierderile semnificative pe care le-au suferit forțele ruse în Ucraina și probabil că nu dorește să experimenteze același rezultat. Un raport prezentat de CNN din 25 octombrie a detaliat modul în care armata și spitalele din Belarus au tratat multe victime ale Rusiei, deoarece ofensiva militară rusă de a captura Kievul a eșuat. Unitățile din Belarus care s-au antrenat cu unități de elită ruse care de atunci au suferit pierderi grele în lupta în Ucraina sunt, de asemenea, probabil conștiente de amploarea numărului victimelor cu care s-a confruntat armata rusă în Ucraina. Aceste unități belaruse știu probabil că unitățile lor și armata belarusă în ansamblu nu s-ar descurca mai bine decât unitățile rusești care erau mult mai capabile și mai bine antrenate. Elemente din armata belarusă au arătat rezistență la ideea de a intra în război în Ucraina. Un locotenent-colonel din Belarus a postat un videoclip viral pe 27 februarie în care a cerut personalului militar din Belarus să refuze ordinele, dacă li se cere să intre în războiul din Ucraina. Este probabil ca unele elemente ale Forțelor Armate din Belarus să-și exprime reticența sau refuzul total dacă Lukașenko ar decide să invadeze Ucraina.

Este puțin probabil ca Belarus să invadeze Ucraina din cauza dinamicii interne din interiorul țării. ISW a evaluat anterior că Lukașenko nu intenționează să intre în războiul din Ucraina din cauza posibilității reînnoirii tulburărilor interne dacă aparatul său de securitate s-ar slăbi prin participarea la un război costisitor din Ucraina. Lukașenko s-a bazat pe elemente ale Forțelor Armate din Belarus, pe lângă serviciile de securitate din Belarus, pentru a înăbuși protestele populare împotriva guvernării sale în 2020 și 2021.

Angajarea unei părți substanțiale din acel aparat de securitate în războiul din Ucraina l-ar lăsa probabil pe Lukașenko vulnerabil la reizbucnirea tulburărilor și rezistență. Lukașenko este, de asemenea, probabil conștient de faptul că invadarea Ucrainei i-ar submina credibilitatea ca lider al unei țări suverane, deoarece ar fi evident că efortul Rusiei de a asigura controlul deplin al Belarusului a reușit. Intrarea Belarusului în război ar forța în cel mai rău caz Ucraina să deturneze temporar militari și echipamente de pe linia frontului actual. Adjunctul șefului Statului Major Ucrainean Oleksi Hromov a declarat la 24 noiembrie că 15.000 de militari din Belarus, pe lângă cele 9.000 de cadre din armata rusă staționate în Belarus, ar putea participa teoretic la războiul cu Ucraina.

Chiar dacă Lukașenko ar fi angajat un număr substanțial mai mare dintre forțele sale într-o ofensivă în Ucraina, armata belarusă ar fi totuși o forță mică, care nu ar putea obține niciun succes operațional substanțial. ISW a evaluat anterior că o ofensivă rusă sau belarusă care ar veni din Belarus nu ar putea tăia liniile logistice ucrainene către Occident fără intra mai adânc în Ucraina decât au făcut-o forțele ruse în timpul Bătăliei de la Kiev, când forțele ruse erau la cel mai puternic potențial de luptă. O invazie din Belarus nu ar putea face o astfel de acțiune și nici nu ar putea amenința serios Kievul. Intrarea Belarusului în război ar sustrage în cel mai rău caz o parte din forțele ucrainene de la actualele linii de front din estul Ucrainei.

UPDATE 03.10 Surse ucrainene și ruse au raportat că luptele continuă de-a lungul liniei Svatovo-Kreminna și lângă Lyman, pe fondul condițiilor meteorologice proaste. Un blogger militar rus a susținut că forțele ruse au transferat peste 200 de echipamente din direcția Herson în direcția Kupiansk, iar imaginile geolocate arată tancuri rusești T-90 din regiunea Lugansk îndreptate spre vest. Un oficial ucrainean a declarat că o grupare mai mare de forțe rusești nu reprezintă în prezent o amenințare. 

image

Forțele armate ale Ucrainei vor continua contraofensiva  atunci când pământul va îngheța și va deveni mai potrivit pentru trecerea echipamentelor militare.

O astfel de prognoză a fost anunțată de ministrul Apărării al Ucrainei, Oleksiy Reznikov, la un briefing comun cu ministrul Apărării al Suediei, Paul Jonsson, la Centrul Media Odesa - Ucraina. Potrivit acestuia, au fost observate condiții foarte dificile pentru atacuri în timpul trecerii de la o toamnă uscată la o iarnă încă fără îngheț.

Pentru că solul este umed, iar vehiculele cu roți pot trece cu greu. Cred că această scădere a activității se datorează condițiilor meteorologice. Dar Forțele Armate ucrainene nu se gândesc să se oprească. Prin urmare, profitând de momentul în care solul devine mai mult solid, sunt convins că ne vom continua contraatacurile și campania de eliberare a teritoriilor noastre”, a spus Reznikov.

UPDATE 02.36 Forțele ruse au obținut câștiguri teritoriale marginale în jurul Bahmutului

Surse ruse și ucrainene au raportat că luptele continuă în zonă. Un purtător de cuvânt al Grupului de Est al Forțelor Armate ucrainene a declarat că forțele ruse au schimbat tactica de la utilizarea grupurilor tactice de batalion (BTG), la grupuri de asalt mai mici, pentru acțiuni ofensive.

image

Potrivit șefului Administrației Militare Regionale Lugansk, Serhiy Gaidai , rușii au un plan de a desfășura o contraofensivă în direcția Kupiansk, așa că acumulează un număr imens de personal în zona Svatovo. Gaidai a mai spus că a rămas doar numele Bilogorivka, pentru că așezarea a fost complet distrusă de ruși. El a menționat că Forțele Armate țin apărarea acolo, ocupanții desfășoară acțiuni ofensive aproape 24 de ore pe zi pentru a captura teritoriul. El a mai raportat că armata ucraineană este deja lângă Kreminnaya.

În direcția lui Bakhmut, rușii ne asaltează pozițiile din Vlobovo, în ciuda pierderilor, iar între Svatov, Kreminna și Starobilsk, zona rurală este în mare parte rurală - ocupanții nu vor avea unde să se înrădăcineze în cazul unei retrageri ”, a menționat el.

Gaidai a menționat că va dura 10 ani pentru reconstrucția de calitate a Oblastului Lugansk după eliberare.

UPDATE 01.20 Surse ruse și ucrainene au susținut că forțele ucrainene au lovit Skadovsk, Hola Prystan, Oleshky și Nova Kakhovka, regiunea Herson

Toate zonele lovite se situează de-a lungul liniilor logistice majore ale Rusiei. Totodată, surse ruse și ucrainene au raportat că forțele ucrainene au lovit o bază militară rusă din Melitopol, regiunea Zaporijia. O altă sursă a susținut că lovitura a ucis până la 200 de militari ruși.  Era vorba de tabăra de bază a uneia dintre unitățile Diviziei a 19-a de infanterie motorizată a Armatei 58 (Vladikavkaz, Osetia de Nord).  

image

UPDATE 00.42 Ucraina afirmă că pierderile Rusiei în conflictul din Ucraina au depășit 94.000 de militari

Rusia a mai pierdut, conform informațiilor oferite de partea ucraineană: tancuri - 2.942, vehicule blindate de luptă - 5.920, sisteme de artilerie - 1.928, rachete antiaeriene - 397, echipamente de apărare aeriană - 211, avioane - 281, elicoptere - 264.

UPDATE 00.17 Oficialii ucraineni au raportat că autoritățile ruse de ocupație au intensificat măsurile de mobilizare forțată în Ucraina ocupată 

De asemenea, bloggerii militari ruși au susținut că forțele ruse se confruntă cu o penurie de sânge pentru personalul militar rănit și desfășoară activități de găsire de donatori în Crimeea ocupată.

ȘTIRE INIȚIALĂ Un grup de partizani ucraineni și-a revendicat responsabilitatea pentru incendierea unei cazărmi militare rusești din Sovietske, Crimeea

Oficialii ucraineni și ruși au raportat că autoritățile ruse au continuat filtrarea populației și represiunile în aplicarea legii în Ucraina ocupată.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite