Josep Borrell: Arsenalele europene sunt aproape golite din cauza ajutorului trimis în Ucraina!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Situația este extrem de serioasă, chiar dramatică, dacă șeful diplomației europene iese să spună aceste lucruri într-un moment bine ales și cu o semnificație specială, adică prezentarea Raportului anual al EDA, Agenția Europeană pentru Apărare.

image

În acest document se dau o serie de vești bune, spre exemplu faptul că în 2021 cheltuielile pentru apărare ale celor 27 de state membre au fost de 214 miliarde Euro, cu o creștere de 6% în raport cu 2020. Suma totală cheltuită de europeni corespunde unei alocări medii de 1,5% din PIB, Finlanda, Greci și Slovenia fiind citate ca exemple pentru creșterea sumelor din bugetul național alocate pentru achiziții militare.

Sursa: © European Union, 2022, EPRS
Sursa: © European Union, 2022, EPRS

Dar, spune Borrell, războiul din Ucraina a dus la epuizarea stocurilor de arme europene, fiind acum ajunși în punctul în care să ne lipsească, în caz de conflict, „capacitățile esențiale de apărare”: ”Ne lipsesc capacitățile esențiale de apărare de care avem nevoie împotriva unui nivel mai ridicat de amenințări...Suntem confruntați cu amenințări reale...Preferăm să nu vorbim despre ele, dar ele sunt aici, foarte aproape și susceptibile să se înrăutățească. Nu vreau să fiu o Casandră anunțând veștile rele, dar asta este realitatea”.

FORUM on ARMS TRADE ANNEX I: Overview of type of military equipment pledged or delivered to Ukraine
FORUM on ARMS TRADE ANNEX I: Overview of type of military equipment pledged or delivered to Ukraine

Cu certitudine, războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei a fost generatorul unei mișcări coordonate de o amploare fără precedent din partea europenilor care s-au solidarizat pentru a oferi Kievului cât mai multe dotări esențiale pentru a putea face față agresiunii rusești. Dar, spune acum Borrell, ajutorul militar „provine din stocurile armatelor și toată lumea este de acord în a spune că aceste stocuri s-au epuizat rapid deoarece erau aproape goale...acest ajutor este în valoare de aproape 9 miliarde Euro dintre care 3,1 provin din Fondul european pentru facilitarea păcii”. Este un avertisment care continuă, cu o notă negativă suplimentară, o poziție exprimată în 5 septembrie în fața deputaților din Parlamentul European: „nu aș spune că stocurile militare din majoritatea Statelor membre sunt epuizate, dar s-au redus în mod considerabil deoarece am trimis ucrainenilor mult material militar”.

Pledoaria lui Borrell este una pe o temă clasică pentru instituțiile europene, pe cât de reală și urgentă, pe atât dovedită ca imposibilă în aplicarea sa practică: a cerut o unitate în achiziționarea de armament și dotări militare, dorință veche și logică dar niciodată pusă în aplicare datorită intereselor naționale adesea extrem de divergente. Un asemenea comun de achiziții ar presupune, printre altele, și o posibilă (dar oare realmente dorită de Statele membre?) transparență la nivelul negocierilor și contractelor...chestiune delicată și care poate duce spre orizonturi ciudate și poate nu foarte comod de deranjat.

Până atunci însă, chestiunea prezentată acum de șeful diplomației europene ar merita o analiză atentă la nivel național și poate, cine știe, chiar și în România vom putea auzi vreodată un raport asupra nivelului de dotare și despre capacitățile militare stocate în arsenale deoarece, iată. nivelul de tensiuni în zona noastră a ajuns să fie unul critic, atât în Ucraina cât și în Balcani. Ar trebui, cred eu, să avem pe cineva care să primească responsabilitatea de a face o asemenea prezentare (desigur cu voie de la Comandatul Suprem și de la Comandamentul guvernamental asigurat de generalul dr.Ciucă) din care opinia publică, adică plătitorii necuvântători de taxe și impozite) să afle dacă, și în cazul nostru, Josep Borrell a avut dreptate și ne-am  golit îngrijorător stocurile ori, dimpotrivă, că afirmațiile sale îi privesc doar pe alții și, în consecință, cum ne e obiceiul, la noi este bine și la vară va fi cald. Se poate și așa, și așa.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite