LIVE TEXT | Război în Ucraina. Bătălii feroce la Severodoneţk: amata rusă trimite un număr mare de soldaţi. Zelenski, vizită la Nikolaev şi Odesa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Genişti ruşi dezamorsează mine în jurul combinatului siderurgic Azovstal din Mariupol. FOTO Profimedia
Genişti ruşi dezamorsează mine în jurul combinatului siderurgic Azovstal din Mariupol. FOTO Profimedia

Aceste acţiuni contraofensive din minut în minut ameninţă să se transforme într-o contraofensivă de amploare. Judecând după amploare şi profunzime - progresul poate fi deja echivalat cu o contraofensivă.

GALERIE FOTO

UPDATE 23.15 Perderi ruseşti în Donbas

Luptătorii ucraineni ai grupului Vostok au ucis 87 de invadatori ruşi într-o singură zi. Potrivit postărilor Grupului Operaţional şi Tactic „Est” de pe reţeaua de socializare Facebook , apărătorii ucraineni continuă să-l descurajeze pe agresor în zona de responsabilitate a acestora.

Pe18 iunie, soldaţii ucraineni au distrus: 87 de ocupanţi ruşi, tancuri - 1, mortiere - 5, TT - 52, echipament special - 1. De asemenea, a distrus 1 vehicul aerian fără pilot al inamicului şi 2 depozite cu muniţie.

__________________________________________________________________________________________

UPDATE 22.00 Rusia loveşte regiunea Dnipropetrovsk: un depozit de petrol a fost distrus. Există victime

Ocupanţii ruşi au tras asupra regiunii Dnipropetrovsk. Rachetele inamice au distrus un depozit de petrol din districtul Novomoskovsk. Un incendiu de amploare a izbucnit, iar 11 persoane au suferit arsuri. Acest lucru a fost anunţat de preşedintele consiliului regional Dnipropetrovsk Mykola Lukashuk şi de preşedintele administraţiei militare regionale Dnipropetrovsk Valentyn Reznichenko .

"Trei rachete au distrus depozitul de petrol. Este un incendiu puternic. Salvatorii au stins flăcările", a spus Reznichenko. Potrivit acestuia, 11 persoane au suferit arsuri, fiind internate. Una dintre victime este în stare critică

"Potrivit datelor preliminare, sunt victime şi distrugeri pe scară largă. Acum toate informaţiile sunt clarificate", a spus Lukashuk. El a reamintit, de asemenea, că două persoane au fost rănite într-un atac cu rachetă în Kryvyi Rih în această după-amiază. Potrivit acestuia, ocupanţii au lovit infrastructuri sociale. Au fost, de asemenea, distruse două case private şi un garaj. Serviciile relevante încă lucrează la faţa locului.

___________________________________________________________________________________________

UPDATE 21.25 În regiunea Harkov, ruşii au tras asupra unei fabrici de procesare a gazelor

În regiunea Harkov (subregiunea Izium, ocupanţii ruşi au tras asupra unei fabrici de procesare a gazelor. A izbucnit un incendiu de mare amploare. Acest lucru a fost anunţat de şeful Administraţiei Militare Regionale Harkov, Oleg Sinegubov.

"În regiunea Izyum, ocupanţii au tras asupra unei fabrici de procesare a gazelor. Potrivit datelor preliminare, ruşii au lovit cu mai multe rachete. Au fost avariate şi case particulare", a spus el.

___________________________________________________________________________________________

UPDATE 21.10 După Nikolaev, Zelenski a efectuat o vizită surpriză la Odesa

Potrivit site-ului preşedinţiei ucrainene, în timpul vizitei în regiunea Odesa, Zelenski a văzut baza militară şi poligonul de acolo şi a decorat angajaţi ai Ministerului de Interne.


UPDATE 20.15 Un avion rusesc Su-25, doborât în Donbas. Ce s-a întâmplat cu pilotul

Ucrainenii au doborât un avion Suhoi-25 în Donbas şi au luat pilotul prizonier. Militarul rus e dezbrăcat şi şchiopătează vizibil. Un avion de atac la sol de tip Su-25, considerat vârful tehnologiei militare ruseşti, a fost doborât sâmbătă, în Donbas, cu un lansator de rachete de tip Igla.


UPDATE 20.00 Guvernator ucrainean: Armata rusă trimite un număr mare de soldaţi la Severodoneţk, locul unor „bătălii feroce”

„Astăzi, mâine sau poimâine vor arunca în luptă toate trupele de rezervă pe care le au, pentru că deja sunt atât de mulţi, au ajuns la o masă critică”, a spus Haidai într-o intervenţie la televiziunea naţională ucraineană preluată de Reuters.


UPDATE 18.20 Cât armament a pierdut Ucraina în aproape patru luni de la declanşarea războiului de către Putin

Potrivit viceministrului al Apărării Denis Şarapov şi comandantului responsabil de logistică Vladimir Karpenko, Ucraina a pierdut 50 la sută din echipamentele militare pe care le avea înainte de 24 februarie, ziua în care a fost atacată de armata lui Vladimir Putin.


UPDATE 15.00 Zelenski, vizită surpriză la Nikolaev, aproape de zona ocupată de ruşi 

Nikolaiev, un port şi oraş industrial de aproape jumătate de milion de locuitori înainte de război, este încă sub control ucrainean, dar este aproape de regiunea Herson, ocupată de ruşi. Rămâne o ţintă a Moscovei, deoarece se află pe ruta către Odesa, cel mai mare port al Ucrainei, la 130 km spre sud-vest.

UPDATE 12.40 Armata rusă şi-a consolidat poziţiile pe Insula Şerpilor din Marea Neagră

Armata rusă şi-a întărit poziţiile pe Insula Şerpilor din Marea Neagră, desfăşurând mai multe sisteme de apărare, ceea ce sugerează că nu intenţionează să renunţe cu uşurinţă la acest punct strategic, în ciuda ameninţărilor reprezentate de noile sisteme de artilerie şi tiruri de rachete ucrainene. Cele mai recente imagini prin satelit cu această insulă din largul coastelor ucrainene şi române permit distingerea a sistemelor de apărare sol-aer. Ruşii au instalat astfel de sisteme pe nave poziţionate în apropiere pentru a întări a-şi mai mult poziţiile. "Ruşii au desfăşurat pe insulă mai multe sisteme antiaeriene care acoperă diferite spectre de ameninţare, tunuri antiaeriene SA-13, Pantsir, Tor, ZU-23-2", spune cercetătorul francez Pierre Grasser, specialist în apărare rusă, asociat laboratorului Sirice de la Sorbonne.


UPDATE 11.20 Forţele ruse încearcă din nou să avanseze la sud de Izium al Ucrainei, spune Marea Britanie

Probabil că Rusia şi-a reînnoit eforturile pentru a avansa la sud de oraşul Izium din estul Ucrainei în ultimele 48 de ore, a declarat sâmbătă Ministerul Apărării din Marea Britanie, potrivit Reuters.

Scopul forţelor ruse este să pătrundă mai adânc în regiunea Doneţk şi de a înconjura oraşul asediat Severodoneţk din nord, a spus el pe Twitter.

Dacă civilii ucraineni blocaţi aici nu acceptă o ofertă de deschidere a unui coridor, probabil ca Rusia va găsi în asta o justificare pentru a nu face distincţie între ei şi orice ţinte militare ucrainene din zonă, a adăugat ministerul.

"Forţele ruse încearcă să încercuiască trupele ucrainene, dar „inamicul suferă pierderi semnificative în unităţile de infanterie ale Gărzii Ruse şi ale forţelor armate ruse. Şi avansează doar folosind avioane de asalt”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării al Ucrainei, Oleksandr Motuzianyk. 


UPDATE 06.44 Comandantul Forţelor Aeropurtate Ruse a fost concediat din cauza pierderilor grele în rândul paraşutistilor - ISW

Comandantul Forţelor Aeropurtate ale Federaţiei Ruse, generalul colonel Andrei Serdyukov, a fost concediat pentru pierderi masive  printre  paraşutiştii ruşi conform Institutului American pentru Studii de Război (ISW), citând propriile surse  .

Serdyukov a condus operaţiunea de ocupare a Crimeei în 2014, iar mai târziu - din aprilie până în septembrie 2019 - a condus un grup militar rus în Siria. În ianuarie 2022, sub conducerea sa, un contingent CSTO a fost introdus în Kazahstan pentru a suprima protestele.

„Serdyukov a fost acuzat pentru eficienţa scăzută şi pierderile mari în rândul unităţilor ruse de paraşutişti din Ucraina, în special în timpul operaţiunilor din primele săptămâni după invazia pe scară largă de lângă Kiev”, a spus ISW. Sub conducerea sa au fost distruse peste 60% din totalul BTGR din apropierea Kievului, iar după retragere, el a trimis paraşutişti, fără a restabili pregătirea pentru luptă, în direcţia Harkov, unde paraşutişti au avut din nou mari pierderi.

Andriy Serdyukov a fost comandantul trupelor aeriene ale Federaţiei Ruse din 4 octombrie 2016, în mai 2017 fiind inclus pe lista de sancţiuni a Ucrainei.

Potrivit ISW, Serdyukov a fost înlocuit de şeful Statului Major al Districtului Militar Central, generalul-colonel Mykhailo Teplinsky, originar din regiunea Doneţk. Acesta s-a născut în 1969 în Mospin, regiunea Doneţk. A slujit în Divizia 106 Aeropurtată de Gardă. În 1992-1993 a participat la conflictul din Transnistria. În 1994-1995 a luat parte la primul război cecen. În 1995 i s-a acordat titlul de Erou al Rusiei. Din 2017, este numit şef de stat major al Districtului Militar de Sud. Din 2019, el conduce sediul Comisiei Electorale Centrale.

UPDATE 06.30 Prim-ministrul britanic BorisJohnson a sugerat începerea unui program de antrenament pentru militarii ucrainieni.

Programul de antrenament ar trebui să aibă capacitatea de a antrena până la 10.000 de militari ucraineni la fiecare 120 de zile.

    

UPDATE 03.45 Forţele armate din sud au eliminat peste 50 de ocupanţi şi au distrus aproape 20 de echipamente de luptă.

Comandamentul Operaţional „Sud” a raportat distrugerea a 57 de ocupanţi ruşi şi a 18 echipamente de luptă ale acestora se menţionează într-un mesaj de pe pagina OK „Sud” de pe Facebook .

"Inamicul continuă acţiunile defensive şi luptele de contrabaterie în zona noastră operaţională. Nu îndrăzneşte să întreprindă acţiuni active cu forţele disponibile, nu creează noi grupuri de lovire", se arată în mesaj.

"Forţele noastre, inclusiv unităţile de rachete şi artilerie, au efectuat aproximativ 120 de trageri. Au fost aplicate şi două lovituri aeriene asupra inamicului. S-a confirmat pierderea de inamic a 57 de militari ruşi şi a 18 unităţi de echipament", se arată în comunicat. Acestea includ tancul T-72, sistemul de aruncător de flăcări Pinocchio TOS-1, obuzierul Msta-B, tunul autopropulsat Hyacinth, trei tractoare blindate multifuncţionale şi 9 vehicule blindate.

Un alt depozit de muniţie de câmp a fost şi el distrus.

UPDATE 02.00 Statele Unite au confirmat că remorcherul rus „Vasili Bekh” a fost distrus de o rachetă Harpoon

Departamentul Apărării al SUA confirmă că remorcherul rus „Vasily Bekh” a fost distrus în apropierea Insulei Şerpilor din Marea Neagră cu ajutorul rachetei antinavă americane Harpoon, a anunţat pe Twitter de jurnalistul The Washington Post, Dan Lamot, citând un oficial al Pentagonului.

UPDATE 01.02 Arestovich: Forţele Armate Ucrainiene au „obiective mai grase” decât podul din Crimeea

Podul din Crimeea ar putea fi ţinta forţelor armate, a spus anterior generalul Marchenko.

Alexei Arestovich, consilier al şefului OP, consideră însă că este puţin probabil ca Forţele Armate Ucrainiene să atace  podul din Crimeea  cu armele furnizate în prezent de Occident. Acest lucru a fost declarat într-un interviu cu avocatul rus Feigin.

"Sunt sceptic aici", a spus Arestovich când a fost întrebat dacă trupele ucrainene vor lovi podul din Crimeea. Totuşi, el a clarificat că este vorba despre raza de acţiune a rachetelor MLRS, nu despre sistem în sine.

Mai mult, conducerea armatei ucrainiene are „obiective mai importante”, a spus Arestovich.

„Există ţinte mai grase decât podul din Crimeea... De exemplu, grupuri de trupe, cartiere generale, aerodromuri”, a spus el.

„Pentru a deteriora rezistenţa, trebuie să existe o lovitură nucleară... Şi trafcul este restabilit foarte repede, în câteva ore. Aceasta este o poveste foarte dificilă - să distrugi un obiectiv precum Podul Crimeei. Crede-mă, noi avem obiective mai importante”, a spus consilierul şefului PO. El a adăugat că „este mai uşor să loveşti trupele care trec pe podul Crimeei”.

UPDATE 00.25 Putin: „Nu trebuie să transformăm oraşele pe care le eliberăm în Stalingrad”

Dar deja a făcut-o. Probabil că ele nu se văd aşa din buncăr.

ŞTIRE INIŢIALĂ Înaintarea forţelor armate la Herson se poate transforma într-un contraatac - Arestovich

Trupele ucrainene se îndreaptă cu succes către Hersonul ocupat a declarat într-un interviu cu Feigin consilierul şefului PO Alexei Arestovich.

„În direcţia Herson ne mişcăm la fel de activ ca şi în direcţia Izium. Ei bine, la fel de activ... ne mişcăm. Sunt aproximativ 15-18 km, deja se vede de pe dealuri, ", a spus Arestovich... El a adăugat că astăzi, potrivit Marelui Stat Major, au fost date atacuri pe direcţiile Blagodatny, Soldatsky, Pokrovsky.

"Aceste acţiuni contraofensive din minut în minut ameninţă să se transforme într-o contraofensivă de amploare. Judecând după amploare şi profunzime - progresul poate fi deja echivalat cu o contraofensivă", - a spus Arestovich.

Inamicul rus s-a concentrat pe capturarea Donbas-ului. Ocupanţii continuă  ofensiva spre Slaviansk. Bătălia continuă în regiunea Krasnopil. Analiştii de la Institutul pentru Studierea Războiului au numit operaţiunea ofensivă a trupelor ruse de la nord de Slaviansk un eşec şi cred că  Forţele Armate Ucrainiene vor relua o contraofensivă în zona Izium pentru a întrerupe rutele de aprovizionare ale inamicului.

Pe 16 iunie, apărătorii ucraineni  au respins alte  asalturi ruseşti în direcţia Vasylivka şi Berestovo. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite