Putin, despre sancţiuni: Occidentul a eşuat. După cum a spus Mark Twain, „zvonurile despre moartea mea sunt foarte exagerate”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

Preşedintele rus a spus că Rusia nu este pregătită să uite de lovitura de stat ucraineană din 2014 şi doar armata şi marina pot fi garanţii securităţii sale.

Rusia nu este împotriva aderării Ucrainei la Uniunea Europeană, dar nu este pregătită să uite de lovitura de stat din 2014, a declarat vineri preşedintele rus Vladimir Putin, răspunzând la întrebările din cadrul unei sesiuni plenare a Forumului Economic Internaţional de la Sankt Petersburg (SPIEF). Vladimir Putin participă la sesiunea plenară a SPIEF 2022. 

Şeful statului rus a explicat de ce armata rusă nu a luat cu asalt zonele fortificate ucrainene de lângă Doneţk, ci a păstrat pentru el răspunsul la întrebarea despre liniile roşii, a căror trecere ar presupune lovituri asupra „centrelor de decizie”. El a mai explicat că, în cazul pierderii suveranităţii, Rusia ar produce doar „cânepă şi şei”, iar doar armata şi marina ar putea fi garanţii securităţii sale.

TASS a compilat principalele răspunsuri ale lui Putin.

Despre suveranitate
„Întotdeauna, atunci când iei orice decizie, trebuie să izolezi principalul lucru. Care este principalul lucru pentru noi? Să fim independenţi, suverani şi să asigurăm dezvoltarea pentru viitor, acum şi pentru generaţiile viitoare. Dacă nu avem suveranitate, apoi în viitorul apropiat vom cumpăra totul şi vom produce doar petrol, gaze, cânepă şi şei”.

Despre mărfurile occidentale
Rusia însăşi va învăţa cum să producă mărfuri care dispar din cauza sancţiunilor occidentale sau le va cumpăra din alte ţări: „Ambalaje şi alte asemenea lucruri, chiar şi telefoane şi smartphone-uri ne vor fi întotdeauna date. Dar nu ni s-au dat niciodată şi nu ne vor da niciodată tehnologii esenţiale importante.”

În acelaşi timp, multe companii occidentale, cel puţin europene, se vor întoarce pe piaţa rusă în viitor şi „vor lucra aici cu plăcere”: „Viaţa te va face să o faci. Şi nu ne vom amesteca cu ele, noi suntem deschişi lumii întregi.”

Despre sancţiunile occidentale
Odată cu „blizkrieg-ul economic” împotriva Moscovei, Occidentul „a eşuat în mod clar”: „După cum a spus Mark Twain, „zvonurile despre moartea mea sunt foarte exagerate”.

Totodată, sancţiunile occidentale înrăutăţesc situaţia din lume, în primul rând pe piaţa alimentară, problemele  care au început din cauza inflaţiei galopante şi pomparea banilor în principalele economii ale Europei şi Americii de Nord: „Au făcut totul cu mâinile lor. , dar apoi, desigur, a agravat-o cu sancţiuni împotriva Rusiei, mă refer, în primul rând la logistică, servicii financiare, asigurări”.

Despre Ucraina
Rusia nu se opune posibilei intrări a Ucrainei în Uniunea Europeană: „UE nu este o organizaţie militară, un bloc militar-politic, spre deosebire de NATO, de aceea am spus mereu, şi am spus mereu, poziţia noastră aici este consecventă: nu avem nimic împotrivă”.

Totuşi, în acest caz, Ucraina riscă să devină în sfârşit o semicolonie a Occidentului – acolo „cu excepţia pădurii din Carpaţi – în curând vor rămâne doar munţi cheli din Carpaţi – şi grâu, porumb, nimic nu va mai fi ucrainean. Este nevoie."

În acelaşi timp, elitele ucrainene nu au făcut nicio „alegere civilizaţională” în favoarea Occidentului: „Ce, scuze pentru proastele maniere, ce dracu este alegerea civilizaţională? Au furat bani de la poporul ucrainean, i-au ascuns în bănci şi doresc să o protejeze”.

Despre operaţiunea militară
Lupta este întotdeauna o tragedie, dar operaţiunea rusă din Ucraina a devenit „inevitabil forţată”: „Am fost pur şi simplu târâţi pe această linie”.

Nu este recomandabil să asalteze poziţiile ucrainene de lângă Doneţk din cauza riscului de pierderi grele din partea atacatorilor. Armata rusă lucrează pentru a ajunge în spatele acestor zone fortificate, ceea ce, „desigur, necesită ceva timp”, dar va evita să transforme oraşele Donbas „într-o aparenţă de Stalingrad”.

Trecerea liniilor roşii în situaţia din Ucraina va presupune „acţiuni destul de dure” asupra „centrelor decizionale”, dar nu merită să precizăm unde trec aceste linii: „Să ţin asta pentru mine”.

Despre trecutul şi viitorul relaţiilor cu Kiev
Rusia nu va fi de acord să uite de lovitura sângeroasă din Ucraina din 2014 - tocmai în ea este cauza problemelor actuale. În acelaşi timp, relaţiile dintre Moscova şi Kiev vor fi cu siguranţă restabilite: „Pornim de la faptul că mai devreme sau mai târziu situaţia se va normaliza şi ne interesează prosperitatea pentru toţi vecinii noştri. Şi apoi <...> restabilirea relaţiilor este inevitabilă.”

Despre recunoaşterea şi viitorul Donbasului
Rusia a avut tot dreptul să recunoască independenţa republicilor populare Doneţk şi Lugansk după precedentul cu Kosovo nerecunoscut şi va continua să protejeze interesele populaţiei din Donbas. Viitorul regiunii depinde doar de locuitorii săi: „Vom respecta orice alegere pe care o vor face”.

Totodată, preşedintele Kazahstanului, Kassym-Iomart Tokayev, care a fost prezent la întâlnire, a spus că ţara sa va recunoaşte cu greu „asociaţii cvasi-statale”, care, în opinia sa, sunt Lugansk şi Doneţk. În situaţia actuală, a menţionat el, „două principii ale Cartei ONU au intrat în conflict” - integritatea statului şi dreptul naţiunii la autodeterminare.

Despre relaţiile cu Kazahstanul
„Avem relaţii aliate cu Kazahstanul, putem spune fraterne, suntem membri ai aceluiaşi bloc de apărare – OTSC, suntem membri ai aceleiaşi organizaţii economice. Ei bine, cine s-ar gândi în Rusia să strice relaţiile cu Kazahstanul în orice problemă? "

Despre ameninţarea nucleară şi garanţiile de securitate
Retorica despre ameninţarea războiului nuclear este de origine occidentală - acolo „un politician iresponsabil scapă ceva, apoi altul şi la un nivel foarte înalt”. Rusia însăşi nu ameninţă pe nimeni cu arme nucleare: „Nu ameninţăm cu nimic, dar toată lumea ar trebui să ştie ce avem şi ce vom folosi pentru a ne proteja suveranitatea”.

Moscova este pregătită să construiască relaţii cu toată lumea, în ciuda evenimentelor de astăzi, dar îşi va asigura propria securitate: „Securitatea noastră poate fi garantată doar de armată şi marină”.

Despre cei cărora le e ruşine să fie ruşi
"Unii oameni spun că le este ruşine că sunt din Rusia. Ştii, este păcat pentru cei care nu îşi leagă soarta şi viaţa, viaţa şi soarta copiilor lor de ţara noastră. Nu le este doar ruşine, ei pur şi simplu nu vor, astfel încât să aibă probleme în acele regiuni în care vor să trăiască şi vor ca şi copiii lor să fie crescuţi şi să locuiască acolo”.

Despre optimismul în politica mondială
„ Sperăm că, totuşi, bunul simţ va prevala, că situaţia în afacerile mondiale se va calma, că toată lumea va începe să trateze interesele celuilalt cu respect şi vom funcţiona normal”.

În cele din urmă, în alte ţări, inclusiv în SUA, şi în întreaga lume, „relaţiile se vor construi corect”: „Sunt încă mai mult un optimist decât un pesimist”.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite