LIVE TEXT | Război în Ucraina. Centrala nucleară din Zaporojie, deconectată de la electricitate. Kievul cere un tribunal internațional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este a 183-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Centrala nucleară din Zaporojie, ocupată de armata rusă, a fost deconectată de la rețeaua electrică, pentru prima dată în istorie.

Atac cu rachete asupra unei gări din Ceaplîne FOTO Twitter/Dmytro Kuleba
Atac cu rachete asupra unei gări din Ceaplîne FOTO Twitter/Dmytro Kuleba

UPDATE 22.18 Oficial CNCAN: Centrala de la Zaporojie a fost reconectată la electricitate

Problemele tehnice care au condus la deconectarea celor două reactoare ale centralei Zaporojie au fost rezolvate, linia de înaltă tensiune care fusese avariată fiind repusă în funcțiune, a anunțat Petre Min, coordonator al Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) la Digi24.

Coordonatorul CNCAN din România a precizat că cele două reactoare care rămân în continare deconectate au fost oprite în deplină siguranță.

„Pe baza informațiilor pe care noi le-am primit, informații oficiale, verificate inclusiv cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică, în niciun moment funcția de siguranță nu a fost sub semnul întrebării. Sistemele de oprire în siguranță au funcționat, chiar dacă linia de înaltă tensiune a creat ceva probleme, și practic aceste reactoare au fost oprite în siguranță. Da, sunt deconectate în continuare de la această linie de înaltă tensiune, dar din ultimele informații pe care noi le-am primit, această linie de tensiune în acest moment este funcțională. Au reușit să să rezolve problemele tehnice care au condus la deconectarea celor două reactoare care practic mai erau în funcție”, a declarat la Digi24 Petre Min, coordonator CNCAN.

UPDATE 21.20 Casa Albă: Rusia ar trebui să accepte crearea unei zone demilitarizate în jurul centralei nucleare Zaporojie

Rusia ar trebui să fie de acord cu crearea unei zone demilitarizate în jurul centralei nucleare ucrainene Zaporojie, care se află în mâinile forţelor ruse începând din luna martie, a declarat joi purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

Kievul şi Moscova se acuză reciproc de trei săptămâni de bombardamente asupra acestei centrale, ceea ce provoacă temeri faţă de un posibil nou Cernobîl. În prezent centrala Zaporojie se află sub controlul trupelor ruse, dar este deservită de personal ucrainean.

Jean-Pierre a spus de asemenea că, într-o convorbire telefonică avută joi cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, preşedintele Joe Biden a reiterat sprijinul SUA pentru Ucraina împotriva agresiunii ruse.

UPDATE 19.02 Reacția Kievului după ce Moscova a anunțat uciderea a sute de soldați în atacul asupra gării Ceaplîne

Ucraina a calificat joi drept ''minciună şi propagandă'' afirmaţiile Moscovei conform cărora ar fi ucis circa 200 de soldaţi ucraineni în atacul cu rachetă efectuat miercuri asupra unei gări din regiunea ucraineană Dnipropetrovsk, atac soldat conform Kievului cu moartea a peste 20 de civili.

Este o ''minciună în plus" venită din partea ''unei ţări teroriste'', a declarat acestei agenţii un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Yrik Sak.

Conform versiunii prezentate mai devreme de Ministerul rus al Apărării, o rachetă Iskander ar fi lovit un tren militar ucrainean în gara ucraineană Ceaplîne şi astfel ''au fost eliminaţi peste 200 de militari rezervişti (ucraineni) şi 10 echipamente militare care se îndreptau spre zona de lupte din Donbas'', în estul Ucrainei.

Reprezentantul Ministerului ucrainean al Apărării a mai semnalat în declaraţia dată ca reacţie la aceste afirmaţii ale Moscovei că, pe ansamblu, numai 5 din 100 de obiective atacate de Rusia de când a început în februarie invazia asupra Ucrainei au fost ţinte militare, restul fiind toate civile.

UPDATE 17.55 Echipamente în valoare de 16,6 miliarde de dolari pierdute de Rusia în Ucraina

Începând din 24 februarie, odată cu lansarea invaziei din Ucraina, armata rusă a pierdut 12.142 de echipamente în valoare de 16,6 miliarde de dolari, excluzând rachetele.

Cea mai mare pierdere a armatei ruse a fost crucișătorul „Moskva”, evaluat de 750 de milioane de dolari.

În afară de scufundarea navei Moskva, armata ucraineană a provocat pierderi de 165 de milioane de dolari Rusiei prin acțiunile sale de a recupera Insula Șerpilor. Opt sisteme antiaeriene de tip Tor, Pantsir și Strela au fost distruse în operațiunea de eliberare a insulei din Marea Neagră.

Alte pierderi însemnate pentru Rusia sunt avionul militar de transport greu Il-76, estimat la 86 de milioane de dolari, și nava de desant Saratov, estimată la 75 de milioane de dolari.

Potrivit Forbes, pierderile Rusiei arată astfel: 234 de avioane de luptă în valoare de 5,3 miliarde de dolari, 1.924 de tancuri în valoare de 2,98 miliarde de dolari, 4.243 de vehicule blindate în valoare de 2,53 miliarde de dolari, 199 de elicoptere în valoare de 2,08 miliarde de dolari și 147 de sisteme de rachete în valoare de 1,03 miliarde de dolari, plus alte arme și echipamente în valoare de 2,64 miliarde de dolari.

UPDATE 17.21 Centrala nucleară Zaporojie a fost „complet deconectată“. Ce riscuri pot apărea

Centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, aflată sub controlul armatei ruse şi vizată de mai multe bombardamente, este „complet deconectată“ de la reţea, după avarierea liniilor de comunicaţie, a anunţat joi operatorul ucrainean Energoatom, conform Agerpres.

„Cele două reactoarele ale centralei aflate în funcţiune au fost deconectate de la reţea. În consecinţă, acţiunile agresorilor au provocat o deconectare totală a centralei nucleare Zaporojie de la reţeaua electrică, pentru prima dată în istoria ei", a subliniat grupul de stat Energoatom pe Telegram.

Planul rușilor de a deconecta complet centrala nucleară Zaporojie de la rețeaua de electricitate ar crește riscul unei defecțiuni catastrofale, făcând-o să depindă în totalitate de o singură sursă de energie pentru răcirea reactoarelor.

UPDATE 16.47 Cum se pot folosi americanii de vânzarea sistemului Iron Dome al Israelului către Cipru pentru a livra mai multe arme Ucrainei

Cipru ar fi încheiat un acord pentru achiziționarea sistemului de apărare aeriană Iron Dome (Cupola de Fier) de la Israel, iar înțelegerea oferă Statelor Unite o oportunitate unică de a determina Nicosia să transfere vechile sale sisteme rusești de apărare către Ucraina, scrie Forbes.

Sistemul Iron Dome ar putea întări în mod semnificativ apărarea aeriană limitată a micii republici insulare, care consta în prezent în sisteme de rachete de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acțiune 9K330 Tor și 9K37 Buk cu rază medie de acțiune și rachete Mistral cu rază scurtă, construite în Franța.

Iron Dome este binecunoscut pentru utilizarea sa în luptă de către armata israeliană împotriva rachetelor mici trase din Fâșia Gaza, dar este și un sistem eficient împotriva dronelor.

Cel mai probabil, Cipru a ales Iron Dome pentru a-i permite să se apere împotriva potențialelor amenințări ridicate de dronele Turciei. Ankara a desfășurat deja drone militare în nordul Ciprului în decembrie 2019. Aceleași drone și-au demonstrat în mod repetat capacitatea de a distruge sistemele de apărare aeriană construite de Rusia în Siria, Libia, Nagorno-Karabah și Ucraina.

SUA au cerut deja Ciprului să-și transfere arsenalul considerabil de armament rusesc în Ucraina. Iar Nicosia și-a exprimat deja dorința de a face acest lucru dacă ar putea achiziționa sisteme echivalente pentru a le înlocui.

UPDATE 16.45 AIEA anunţă un acord de principiu cu Rusia şi Ucraina pentru o inspecţie la centrala Zaporojie

Sistemele de siguranţă ale centralei nucleare Zaporojie din sudul Ucrainei au fost activate joi, după ce întreruperi ale furnizării electricităţii au fost semnalate pe zone întinse din teritoriul controlat de trupele ruse, relatează agenţia RIA, citată de Reuters, în timp ce Moscova a acuzat Kievul că a bombardat din nou centrala, iar Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunţat că există un acord de principiu cu Rusia şi Ucraina ce ar putea permite o inspecţie acolo în zilele următoare, conform Agerpres.

Întreruperi de curent au survenit în zone din regiunile ucrainene Zaporojie şi Herson, ambele ocupate parţial de trupele ruse în urma invaziei începute în februarie.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, a susţinut joi mai devreme că în ultima zi artileria ucraineană a lovit de ''şapte ori cu arme de mare calibru'' zona centralei nucleare. Potrivit oficialului rus, aceste bombardamente au fost lansate de pe poziţii ale trupelor ucrainene de pe malul drept al râului Nipru, din partea opusă centralei.

UPDATE 16.43 O rețea de agenți ai Rusiei, care în primele zile de război a coordonat ofensiva trupelor ruse la Kiev, neutralizată de SBU

SBU a neutralizat o rețea de informatori a Rusiei, care în primele zile de război a coordonat ofensiva trupelor ruse la Kiev. Rețeaua de agenți ai serviciilor speciale ale Federației Ruse, condusă de un fost lector univerisitar, a desfășurat activități de recunoaștere și conspirație în capitala Ucraineană și a transmis date despre poziționarea și numărul militarilor ucraineni către forțele ruse, în ajunul zilei de 24 februarie, conform ZN.

După demascarea primului agent al rețelei, în luna martie, oamenii legii au efectuat o operațiune specială, în urma căreia au fost identificați toți membrii acestui grup. S-au dovedit a fi rezidenți ai capitalei ucrainene cu vârste cuprinse între 35 și 45 de ani”, potrivit unui comunicat transmis de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU).

Potrivit anchetei, șeful rețelei de spionaj era o femeie din Kiev care a fost recrutată de serviciile speciale ruse în timpul călătoriilor pe care aceasta le efectua în Federația Rusă.

Potrivit raportului, ea a format o rețea de agenți secreți și au așteptat apoi instrucțiuni suplimentare de la forțele ruse. Astfel, cu câteva luni înainte de invazie, gruparea a devenit și mai activă și a început să distribuie materiale video și publicații pro-ruse pe rețelele de socializare.

Potrivit SBU, agenții secreți ai Federației Ruse au creat conturi false pe rețelel de socializare și distribuiau postări anti-Ucraina, glorificând „pacea rusă” și cerând preluarea puterii de către Rusia.

UPDATE 16.09 Putin crește efectivele armatei ruse

În contextul războiului din Ucraina, Vladimir Putin a semnat joi un decret ce prevede creşterea efectivelor armatei ruse cu 137.000 de soldaţi începând din ianuarie 2023.

Efectivele armatei ruse vor ajunge astfel la 1.150.628 de militari. După noua creştere a efectivelor armatei ruse şi luând în calcul de asemenea personalul său civil, aceasta va ajunge la un total de peste două milioane de membri.

UPDATE 15.57 Raport: Rusia a utilizat masiv armele cu dispersie

Rusia a utilizat pe scară largă armele cu dispersie în Ucraina, provocând sute de victime civile şi distrugând imobile de locuit, şcoli şi spitale, a declarat joi un organism internaţional de supraveghere, citat de AFP.

Sute de atacuri cu arme cu dispersie efectuate de forţele ruse au fost documentate, semnalate sau au avut loc în Ucraina în acest an”, indică Observatorul pentru arme cu dispersie (Cluster Munition Coalition, CMC) în raportul său anual.

Forţele ucrainene par să fi folosit de asemenea astfel de arme în mai multe rânduri în cadrul conflictului în curs” de desfăşurare, care a început la 24 februarie odată cu invazia rusă în Ucraina, conform acestuia.

Nici Rusia şi nici Ucraina nu au aderat la convenţia care interzice utilizarea unor astfel de arme, cu 110 state-părţi şi 13 ţări semnatare.

Utilizarea masivă de către Rusia în Ucraina a armelor cu dispersie, interzise la nivel internaţional, demonstrează o desconsiderare flagrantă a vieţii omeneşti, a principiilor umanitare şi normelor juridice”, a declarat Mary Wareham, cea care a redactat capitolul asupra politicilor de interzicere în raportul respectiv.

Continuarea aici

UPDATE 14.47 Rusia recunoaște atacul de miercuri asupra unei gări din Ucraina

Ministerul rus al Apărării a confirmat joi că forțele sale au lovit trenul din gara din orașul Ceaplîne, în regiunea ucraineană Dnipropetrovsk. Kievul a anunțat că 25 de civili și-au pierdut viața în urma atacului rusesc de miercuri, despre care se spune că a vizat zonele rezidențiale, conform Reuters.

În informarea sa zilnică de joi, Ministerul rus al Apărării a susținut că o rachetă Iskander a lovit un tren militar, din Ceaplîne, care urma să livreze armament către linia frontului din estul regiunii Donbas. Dar neagă că a vizat civili în ceea ce numește o „operațiune militară specială” în Ucraina.

În urma atacului rusesc efectuat, miercuri, de ziua națională a Ucrainei, asupra gării Tchaplino, din orașul Ceaplîne situat la aproximativ 145 km de Donetk, 25 de persoane și-au pierdut viața, iar alte 50 au fost rănite.

UPDATE 13.18 Soldații ruși parchează transportatoare blindate în apropierea unui reactor nuclear

Soldații ruși care ocupă centrala atomo-electrică din Zaporojie au parcat transportatoare blindate la câțiva metri de un reactor și de depozite de combustibil nuclear utilizat.

Potrivit unor imagini surprinse din satelit pe 21 august, transportoare blindate de trupe pot fi văzute parcate la 60 de metri de reactorul numărul cinci.

Aceste vehicule erau parcate sub conducte, cel mai probabil pentru a fi ascunse, precizează Ministerul britanic al Apărării.

Transportatoare blindate parcate în apropierea reactorului cinci FOTO Twitter
Transportatoare blindate parcate în apropierea reactorului cinci FOTO Twitter

Londra enumeră principalele riscuri din cauza prezenței militarilor ruși la Zaporojie, și anume posibilitatea întreruperii sistemelor de răcire ale reactorului, deteriorării sursei de alimentare de rezervă sau unor erori ale personalului tehnic ucrainean care operează sub presiune.

ONU, Ucraina și mai multe țări occidentale au cerut demilitarizarea centralei din Zaporojie, dar Moscova se opune acestei solicitări.

Continuarea aici

UPDATE 12.44 Ucraina vrea crearea unui tribunal internațional pentru a judeca agresiunea Rusiei

În a şaptea lună de război, Kievul vrea crearea de anul viitor a unui tribunal internaţional pentru a-i judeca pe preşedintele rus Vladimir Putin şi pe responsabilii de invazia din Ucraina, a declarat pentru AFP şeful adjunct al administraţiei prezidenţiale ucrainene, Andrii Smirnov.

El este cel care se va ocupa de planul pentru crearea acestui tribunal, care ar urma să se pronunţe asupra "crimei de agresiune" a Rusiei.

„Este singura opţiune pentru a fi traşi rapid la răspundere criminalii care au demarat războiul împotriva Ucrainei. Cea mai bună, cea mai rapidă şi cea mai eficientă”, a insistat oficialul ucrainean.

„Crima de agresiune” este similară cu noţiunea de „crimă contra păcii” folosită în procesele de la Nuremberg şi Tokyo după Al Doilea Război Mondial.

Curtea Penală Internaţională (CPI) a început deja să ancheteze crimele pentru care are competenţă - genocid, crimă împotriva umanităţii şi crimă de război -, dar nu se poate sesiza în cazul unor acuzaţii precum "crimă de agresiune" deoarece nici Moscova, nici Kievul nu au ratificat Statutul de la Roma din 2010, care stabileşte această faptă.

„Lumea are memoria scurtă. Din acest motiv, mi-ar plăcea ca tribunalul să îşi înceapă activitatea de anul viitor”, a adăugat Smirnov, care s-a declarat „prudent optimist”.

Jurist de formaţie, Smirnov a spus că are ideea acestui tribunal special de la 25 februarie, a doua zi după invazie. O astfel de instanţă ar trebui să îi judece pe liderii politici, cu preşedintele Vladimir Putin în frunte, şi militari care au lansat războiul, potrivit oficialului ucrainean.

Ucraina este conştientă că respectivii oficiali ar fi absenţi de la proces, dar acest tribunal va trebui "să existe pentru a numi criminal pe nume şi pentru ca acesta să nu se poată deplasa în lumea civilizată", a precizat Smirnov.

UPDATE 12.11 De ce asasinarea Dariei Dughina îl ajută mai mult pe Putin decât pe ucraineni

Rusia a acuzat Ucraina că ar fi în spatele asasinării lângă Moscova a Dariei Dughina, fiica intelectualului ultranaţionalist rus Aleksandr Dughin, ale cărui idei se regăsesc în politica promovată în prezent de preşedintele rus Vladimir Putin. Este o ipoteză considerată de experţii occidentali în domeniul serviciilor secrete deopotrivă posibilă şi puţin probabilă, comentează joi France Presse într-o analiză.

Daria Dughina (29 de ani) a fost ucisă sâmbătă în explozia maşinii sale, sub care fusese amplasată o bombă.

Continuarea aici

UPDATE 11.13 Bilanțul atacului rusesc de Ziua Independenței Ucrainei a crescut

Noul bilanţ al victimelor atacului de miercuri cu rachete efectuat de Rusia în Ceaplin, în regiunea Dnipropetrovsk din estul Ucrainei, se ridică la 25 de civili morţi în gara lovită, unde mai multe vagoane au luat foc, au anunţat joi autorităţile de la Kiev, citate de Unian.

„Acţiunile de căutare şi salvare în localitatea Ceaplin din regiunea Dnipropetrovsk s-au încheiat. Ca urmare a bombardării de către invadatorii ruşi a unei zone rezidenţiale şi a unei gări, 25 de persoane au fost ucise”, a indicat şeful adjunct al administraţiei prezidenţiale ucrainene Kirilo Timoşenko în Telegram.

UPDATE 10.23 Sisteme antiaeriene moderne, sute de mii de obuze și drone „Puma”, în noul ajutor militar acordat de SUA Ucrainei

SUA va oferi Ucrainei cea mai mare tranșă de ajutor militar, în valoare de aproape 3 miliarde de dolari, fiind și cel mai mare pachet de până acum. Acesta include sisteme antiaeriene moderne, arme antidronă Vampire și sute de mii de obuze.

Ajutorul militar include 245.000 de obuze de artilerie calibrul 155 mm, 65.000 de obuze de mortier calibrul 120 mm, până la 24 de radare pentru contra-baterie (care vor fi folosite la identificarea pozițiilor artileriei ruse), drone „Puma”, echipamente pentru dronele „Scan Eagle” și rachete ghidate laser.

UPDATE 08.54 Zelenski, după atacul rusesc care a ucis 22 de oameni: Nu există bombe care să poată şterge libertatea

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis că independenţa ţării sale nu se va sfârşi niciodată, dând asigurări că vor mai exista Zile ale Independenţei în anii următori, informează News.ro.

„E aproape noapte, ziua noastră principală, Ziua Independenţei Ucrainei, se apropie de sfârşit. Dar independenţa noastră nu se sfârşeşte şi nu se va sfârşi niciodată. Şi va exista a 32-a Zi a Independenţei, şi a 33-a, şi cele care urmează, cât timp va mai fi pe pământ. Ucraina va trăi veşnic. Şi va deveni mai puternică în fiecare zi. Şi absolut toată lumea înţelege asta - de la Consiliul de Securitate al ONU la toate capitalele, fără excepţie. Deci să nu ne retragem de pe drumul nostru, să luptăm, să exprimăm recunoştinţa faţă de fiecare care ne sprijină, să avem grijă de statul nostru, să ne păstrăm unitatea - aceeaşi unitate ca azi, ca în fiecare zi din aceste şase luni. Şi niciun duşman nu va putea să ne învingă. Nu există bombe care să poată şterge libertatea şi nu vor fi niciodată proiectile care să înfrângă voinţa poporului care crede în el însuşi”, a afirmat Zelenski, în mesajul transmis miercuri noapte.  

UPDATE 08.17 SUA condamnă planul Rusiei de a organiza „procese-spectacol” la Mariupol

SUA au condamnat miercuri planul Rusiei de a organiza procese la Mariupol, oraş capturat în luna mai, pentru a-i judeca pe prizonierii de război ucraineni, subliniind caracterul lor „nelegitim”, relatează AFP.

„Aceste procese-spectacol sunt nelegitime şi o parodie a justiţiei şi le condamnăm ferm”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, într-un comunicat, citat de Agerpres.

Potrivit Washingtonului, Moscova vizează să „deturneze” atenţia comunităţii internaţionale de la „atrocităţile comise de forţele ruse în Ucraina” de la invazia rusă a acestei ţări, la 24 februarie.

UPDATE 07.05 Moscova ar putea anunţa organizarea unui referendum „ilegitim” în Ucraina ocupată

Moscova ar putea anunţa chiar în această săptămână organizarea unui referendum „ilegitim” în Ucraina ocupată, în încercarea de a justifica o anexare a teritoriilor ucrainene la Rusia, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, informează AFP.

„Avem informaţii potrivit cărora Rusia continuă să pregătească simulacre de referendum" în Herson (sud), în Zaporojie, în regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk, precum şi în Harkov, a afirmat Kirby, purtător de cuvânt al executivului american pentru probleme de securitate naţională.

„Conducerea rusă a dat ordinul de a pregăti desfăşurarea acestor referendumuri. De fapt, noi ne aşteptăm la un anunţ rus cu privire la primul sau primele astfel de simulacre de scrutinuri înainte de sfârşitul acestei săptămâni", a adăugat Kirby.

UPDATE 05:45 Zelenski afirmă că independența Ucrainei nu se va sfârși niciodată

Președintele Ucrainei s-a adresat poporului ucrainean căruia i-a transmis că independența țării nu se va sfârși niciodată și că nu există bombe care să poată șterge libertatea și voința poporului ucrainean.

E aproape noapte, ziua noastră principală, Ziua Independenţei Ucrainei, se apropie de sfârşit. Dar independenţa noastră nu se sfârşeşte şi nu se va sfârşi niciodată. Şi va exista a 32-a Zi a Independenţei, şi a 33-a, şi cele care urmează, cât timp va mai fi pe pământ. Ucraina va trăi veşnic. Şi va deveni mai puternică în fiecare zi. Şi absolut toată lumea înţelege asta - de la Consiliul de Securitate al ONU la toate capitalele, fără excepţie.

Deci să nu ne retragem de pe drumul nostru, să luptăm, să exprimăm recunoştinţa faţă de fiecare care ne sprijină, să avem grijă de statul nostru, să ne păstrăm unitatea - aceeaşi unitate ca azi, ca în fiecare zi din aceste şase luni. Şi niciun duşman nu va putea să ne învingă. Nu există bombe care să poată şterge libertatea şi nu vor fi niciodată proiectile care să înfrângă voinţa poporului care crede în el însuşi", a afirmat Zelenski, în mesajul transmis miercuri noapte, potrivit news.ro.

UPDATE 05:30 Rusia negociază să vândă petrol în Asia cu prețuri sub nivelul pieței

Rușii încearcă să-și vândă petrolul în Asia cu prețuri mult mai mici față de nivelul pieței. Aceștia poartă discuții cu mai multe țări din Asia pentru a încheia contracte pe perioade lungi de timp în schimbul unor discounturi considerabile.

Mai multe țări din Asia ar putea beneficia de reduceri foarte mari chiar și de până la 30%. Acest lucru poate semnala faptul că Rusia caută modalități de a contracara discuțiile pe care SUA și statele membre ale grupului G7 le-au avut privind impunerea unui preț maxim pentru importurile de țiței rusesc. 

Citește continuarea aici.

UPDATE 04.00 Papa Francisc și Patriarhul Kirill al Rusiei nu se vor întâlni în timpul vizitei în Kazahstan

Luna viitoare Papa Francisc va merge în Kazahstan, în perioada 13-15 septembrie. El va participa la cel de-al VIII-lea Congres al liderilor religioși. La același congres va lua parte și Patriarhul Kirill al Rusiei, dar conform declarațiilor mitropolitului Antonie, nici nu se pune problema ca cei doi lideri religioși să se întâlnească, potrivit Digi24.

 „Această întâlnire trebuie să fie un eveniment independent, în virtutea importanței sale”, a declarat mitropolitul Antonie pentru RIA.

Citește continuarea aici.

UPDATE 03.11 Un copil de 11 ani este printre victimele atacului asupra gării din orașul Ceaplîne

În urma atacului asupra unei gări din regiunea Dnipropetrovsk un copil și-a pierdut viața, a anunțat președintele parlamentului ucrainean, Ruslan Stefanciuk pe rețelele de socializare.

„În urmă cu puțin timp, 15 persoane, inclusiv un copil de 11 ani, au fost ucise în timpul unui atac cu rachete asupra gării din Ceaplîne. Alte aproximativ 50 de persoane au fost rănite. De ce mai este nevoie pentru ca lumea să recunoască această țară (Rusia, n.r.) ca fiind teroristă? Noi nu vom uita. Nu vom ierta”.

UPDATE 02.00 Atac rus asupra unei gări din Ucraina soldat cu cel puțin 22 morți și 50 de răniți

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că a primit o informație despre un atac cu rachetă rusă asupra gării Tchaplino, din orașul Ceaplîne situat la aproximativ 145 km de Donetk. În urma atacului cel puțin 22 persoane și-au pierdut viața și alte 50 au fost rănite. 

Tocmai am primit o informaţie despre un atac cu rachetă rusă asupra unei gări din regiunea Dnipropetrovsk, care a vizat chiar vagoanele din gara Tchaplino. Patru vagoane de pasageri sunt în flăcări", a declarat Zelenski, chiar la începutul discursului de miercuri seară adresat poporului ucrainean, potrivit news.ro. 

Citește continuarea aici.

UPDATE 00.46 Un meci din prima ligă ucraineană a durat 4 ore și 27 de minute, din cauza alarmelor aeriene

Meciul dintre Ruth Liov și Metalist Harkov a fost întrerupt de trei ori de sirene. Partida dintre cele două formații a început la ora 15:00 și s-a încheiat la ora 19:27, potrivit news.ro.

Deși în zonă nu s-au semnalat atacuri cu rachete, jucătorii celor două formații au petrecut peste 145 de minute într-un buncăr. La final partida a fost câștigată de Metalist Harkov cu scorul de 2-1. 

Citește continuarea aici. 

UPDATE 00.03 Peste 16.500 de persoane au fost reținute în Rusia pentru că s-au opus războiului

Peste 16.500 de persoane care s-au opus războiului declanșat de Rusia pe teritoriul Ucrainei au fost arestate, în ultimele 6 luni, potrivit Libertatea.ro. Cei mai mulți contestatari ai războiului au fost arestați în primele săptămâni de la startul invaziei ruse, chiar înainte ca parlamentul rus să adopte o legislație ce incriminează orice discurs sau act împotriva războiului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite