Centrala nucleară Zaporojie a fost „complet deconectată“. Ce riscuri pot apărea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, aflată sub controlul armatei ruse şi vizată de mai multe bombardamente, este „complet deconectată“ de la reţea, după avarierea liniilor de comunicaţie, a anunţat joi operatorul ucrainean Energoatom, conform Agerpres.

Reactoarele centralei Zaporojie aflate în funcţiune au fost deconectate de la reţea Foto: Arhivă
Reactoarele centralei Zaporojie aflate în funcţiune au fost deconectate de la reţea Foto: Arhivă

"Cele două reactoarele ale centralei aflate în funcţiune au fost deconectate de la reţea. În consecinţă, acţiunile agresorilor au provocat o deconectare totală a centralei nucleare Zaporojie de la reţeaua electrică, pentru prima dată în istoria ei", a subliniat grupul de stat Energoatom pe Telegram.

Ce riscuri pot apărea

Planul rușilor de a deconecta complet centrala nucleară Zaporojie de la rețeaua de electricitate ar crește riscul unei defecțiuni catastrofale, făcând-o să depindă în totalitate de o singură sursă de energie pentru răcirea reactoarelor, scrie The Guardian.

După doar 90 de minute fără electricitate, în cazul în care generatorul de rezervă se defectează, temperatura în reactoare va ajunge la un nivel foarte periculos. „Nu poți trece imediat de la un sistem la altul, trebuie să… închizi totul pe o parte și apoi începi să treci pe cealaltă parte", a spus Petro Kotin, șeful companiei ucrainene de energie atomică. „În timpul deconectării, centrala nu va mai fi conectată la nicio sursă de curent și acesta este motivul pentru care există un pericol”, a explicat Kotin. „Dacă nu poți să o răcești... pentru o oră și jumătate, va avea deja loc topirea. Rușii au prezentat planul angajaților de la fabrică, iar angajații fabricii ni l-au prezentat nouă. Condiția prealabilă pentru acest plan a fost distrugerea tuturor liniilor care leagă centrala nucleară Zaporojie de sistemul ucrainean”, a spus Kotin.

Centrala nucleară de la Zaporojie a fost transformată de ruși într-o armă atomică pe care o folosesc ca pârghie pentru a amenința Ucraina și Occidentul.

Profitând de faptul că au reușit să înconjoare centrala din primele săptămâni de război, acum, când pierd teren pe frontul din sud, rușii au început o serie de diversiuni în jurul complexului industrial pentru a crește îngrijorarea locuitorilor, dar și a liderilor europeni.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite