Oficial CNCAN: Centrala de la Zaporojie a fost reconectată la electricitate | Ce se întâmplă cu reactoarele

0
Publicat:

Problemele tehnice care au condus la deconectarea celor două reactoare ale centralei Zaporojie au fost rezolvate, linia de înaltă tensiune care fusese avariată fiind repusă în funcțiune, a anunțat Petre Min, coordonator al Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) la Digi24

Centrala nucleara de la Zaporojie

Operatorul ucrainean Energoatom, a anunţat joi că centrala nucleară Zaporojie,fusese „complet deconectată“ de la reţea, după avarierea liniilor de comunicaţie.

"Cele două reactoare ale centralei aflate în funcţiune au fost deconectate de la reţea. În consecinţă, acţiunile agresorilor au provocat o deconectare totală a centralei nucleare Zaporojie de la reţeaua electrică, pentru prima dată în istoria ei", sublinia grupul de stat Energoatom pe Telegram. 

Coordonatorul CNCAN din România a precizat că cele două reactoare care rămân în continare deconectate au fost oprite în deplină siguranță.  

„Pe baza informațiilor pe care noi le-am primit, informații oficiale, verificate inclusiv cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică, în niciun moment funcția de siguranță nu a fost sub semnul întrebării. Sistemele de oprire în siguranță au funcționat, chiar dacă linia de înaltă tensiune a creat ceva probleme, și practic aceste reactoare au fost oprite în siguranță. Da, sunt deconectate în continuare de la această linie de înaltă tensiune, dar din ultimele informații pe care noi le-am primit, această linie de tensiune în acest moment este funcțională. Au reușit să să rezolve problemele tehnice care au condus la deconectarea celor două reactoare care practic mai erau în funcție”, a declarat la Digi24 Petre Min, coordonator CNCAN. 

„În niciun moment, în această situație, răcirea reactorului, răcirea combustibilului nu a fost pusă sub semnul întrebării. (...) În niciun moment limitele în care funcționează reactorul nu au fost depășite, deci nu putem să vorbim despre un nivel de la care ar putea să devină periculos. Reactorul a fost răcit în continuare, nu a fost absolut nicio problemă, deci nu putem să vorbim despre un nivel crescut de temperatură în reactor, pentru că toate lucrurile au funcționat în continuare în siguranță”, a precizat oficialul CNCAN în legătură cu temerile că un astfel de incident ar putea duce la o supraîncălzire a reactoarelor.

Care sunt riscurile ce pot apărea când centrala nu este alimentată cu electricitate

Planul rușilor de a deconecta complet centrala nucleară Zaporojie de la rețeaua de electricitate ar crește riscul unei defecțiuni catastrofale, făcând-o să depindă în totalitate de o singură sursă de energie pentru răcirea reactoarelor, scrie The Guardian.

După doar 90 de minute fără electricitate, în cazul în care generatorul de rezervă se defectează, temperatura în reactoare va ajunge la un nivel foarte periculos. „Nu poți trece imediat de la un sistem la altul, trebuie să… închizi totul pe o parte și apoi începi să treci pe cealaltă parte", a spus Petro Kotin, șeful companiei ucrainene de energie atomică. „În timpul deconectării, centrala nu va mai fi conectată la nicio sursă de curent și acesta este motivul pentru care există un pericol”, a explicat Kotin. „Dacă nu poți să o răcești... pentru o oră și jumătate, va avea deja loc topirea. Rușii au prezentat planul angajaților de la fabrică, iar angajații fabricii ni l-au prezentat nouă. Condiția prealabilă pentru acest plan a fost distrugerea tuturor liniilor care leagă centrala nucleară Zaporojie de sistemul ucrainean”, a spus Kotin.

Centrala nucleară de la Zaporojie a fost transformată de ruși într-o armă atomică pe care o folosesc ca pârghie pentru a amenința Ucraina și Occidentul.

Profitând de faptul că au reușit să înconjoare centrala din primele săptămâni de război, acum, când pierd teren pe frontul din sud, rușii au început o serie de diversiuni în jurul complexului industrial pentru a crește îngrijorarea locuitorilor, dar și a liderilor europeni.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite