LIVE TEXT | Război în Ucraina. Liderii UE au aprobat ajutorul financiar pentru Ucraina: corveta rusească Ivanoveț, scufundată în Marea Neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii statelor membre UE au aprobat joi în unanimitate sprijinul financiar de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina pe perioada 2023-2027. Ucraina a lansat două atacuri cu drone, miercuri în Peninsula Crimeea și joi în regiunile rusești de la graniță, după care a anunțat scufundarea corvetei rusești Ivanoveț, cu rachete ghidate la bord.

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

UPDATE Acordul la care au ajuns liderii ţărilor membre UE de a extinde cu 50 miliarde de euro ajutorul pentru Ucraina până în 2027 trimite un mesaj bun Statelor Unite, a afirmat cancelarul german Olaf Scholz.

„Acesta, de altfel, trimite un mesaj bun către SUA. Preşedintele american este un bun prieten şi aliat care lucrează din greu pentru a obţine sprijin pentru cererile sale din partea Congresului”, a spus Scholz într-o declaraţie de presă preluată de Agerpres.

Cancelarul german a mai spus că speră că acesta va face mai uşoare eforturile preşedintelui Biden în această direcţie.

UPDATE Rusia a identificat rămăşiţele tuturor celor 74 de ocupanţi ai avionului militar de transport Iliuşin Il-76, care a fost doborât săptămâna trecută în regiunea rusă Belgorod cu 65 de prizonieri ucraineni la bord, au anunţat joi autorităţile locale, relatează EFE.

„În total, în zona în care s-a prăbuşit avionul au fost găsite şi colectate peste 670 de fragmente din corpurile victimelor, precum şi documente personale care au fost parţial conservate”, a precizat Comitetul rus de Anchetă într-un comunicat. Detalii aici

UPDATE Serviciul de Informații Militare al Ucrainei (HUR) a anuțat pe 1 februarie că agenții săi au scufundat corveta rusească de clasa Tarantulă, Ivanovets, din Flota Mării Negre, în timpul nopții, în apropierea Crimeei ocupate. Detalii aici

UPDATE Rusia susține că are dovezi care arată că armata ucraineană a folosit rachete sol-aer Patriot pentru a doborî avionul Iliușin 76 care s-a prăbușit săptămâna trecută în regiunea Belgorod.

Rusia acuză în mod constant Ucraina că a doborât acest avion care se presupune că ar fi avut 74 de oameni la bord, printre care 65 de prizonieri de război ucraineni.

Kievul nici nu a confirmat şi nici nu a negat doborârea avionului, dar a contestat detaliile versiunii Moscovei şi a cerut o anchetă internaţională, transmite agenția de presă Reuters, citată de Agerpres.

Potrivit Comitetului de Anchetă din Rusia, care activează în funcție de interesele Kremlinului, soldaţi ucraineni din Lipţi, în regiunea Harkov, au lansat două rachete în direcţia avionului. Detalii aici

UPDATE Volodimir Zelenski a salutat aprobarea ajutorului UE pentru țara sa, apreciind că decizia luată joi la Bruxelles este „o dovadă în plus a unității puternice a Uniunii Europene”.

„Este foarte important că decizia a fost luată de cei 27 de lideri, ceea ce dovedeşte încă o dată unitatea puternică a UE”, a scris Zelenski pe platforma X.

Acest ajutor „va consolida stabilitatea economică şi financiară pe termen lung, ceea ce nu este mai puţin importantă decât asistenţa militară” pentru Kiev în faţa invaziei ruse, a adăugat şeful statului ucrainean, citat de AgerpresDetalii aici

UPDATE Liderii Uniunii Europene au aprobat un ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina la summitul extraordinar ce are loc, joi, la Bruxelles.

„Avem o înțelegere. Unitate”, a anunțat Michel pe rețeaua socială X. „Toți cei 27 de lideri au convenit asupra unui pachet suplimentar de sprijin de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina în cadrul bugetului UE. Acest lucru garantează o finanțare stabilă, pe termen lung și previzibilă pentru Ucraina. UE își asumă poziția de lider și responsabilitatea în ceea ce privește sprijinul pentru Ucraina; știm ce este în joc”, a adăugat el.

Nu este clar cum a fost convins să renunțe la dreptul său de veto premierul ungar Viktor Orban, care a blocat pachetul la reuniunea din decembrie și amenința că o va face și acum. Detalii aici

UPDATE Şeful serviciului secret militar al Ucrainei, Kirilo Budanov, a ameninţat joi cu „înmulţirea” atacurilor împotriva infrastructurilor de pe teritoriul rus, apreciind drept „util” ca ruşii „să vadă în sfârşit realitatea războiului”Detalii aici

UPDATE Noul șef al Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, avertizează că Armata României nu are legea necesară pentru a pregăti populația să facă față în cazul extinderii războiului din Ucraina și nici pentru a acționa proporțional cu pericolele militare existente. Detalii aici

UPDATE Un medic din comunitatea românească din Cernăuţi a transformat un autobuz într-o clinică stomatologică mobilă, care se deplasează în cele mai fierbinţi puncte ale războiului din Ucraina şi acordă asistenţă medicală gratuită militarilor care luptă împotriva Rusiei. Detalii aici

UPDATE Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri la postul american CNN că nu împărtăşeşte temerile conform cărora o eventuală realegere a republicanului Donald Trump ca preşedinte al SUA ar slăbi Alianţa Nord-Atlantică.

Stoltenberg a spus de asemenea că nu crede nici că o a doua preşedinţie Trump ar pune în pericol apartenenţa SUA la NATO.

„Cred că Statele Unite vor continua să fie un aliat ferm în NATO, indiferent de rezultatul alegerilor americane, întrucât aceasta este în interesul SUA”, a apreciat secretarul general. Detalii aici

UPDATE Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, este de părere că, având în vedere situaţia de securitate şi nevoile armatei, țara sa trebuie să ia în considerare introducerea serviciului militar obligatoriu.

„Trebuie să ne întrebăm cine urmează să apere această ţară când lucrurile devin serioase”, a declarat Boris Pistorius miercuri în cursul unei dezbateri asupra bugetului în Bundestag, camera inferioară a Parlamentului german.

„Nu putem ignora această dezbatere”, a spus el, fără a se angaja în problema serviciului militar. „Fiecare model are nevoie de o majoritate politică şi de o societate care să-l susţină”, a continuat ministrul Apărării.

UPDATE Aerodromul Belbek din Peninsula Crimeea a fost lovit miercuri într-o operaţiune militară, a anunţat comandantul Forţelor Aeriene Ucrainene, în timp ce Ministerul rus al Apărării a anunţat că 20 de rachete au fost doborâte deasupra Crimeei şi Mării Negre şi resturi din aceste rachete au căzut în perimetrul unei unităţi militare ruse în zona oraşului Sevastopol.

Guvernatorul Sevastopolului, Mihail Razvojaev, a declarat la rândul său că armata rusă a „respins un atac masiv” asupra oraşului şi că aproximativ zece clădiri au înregistrat pagube minore în urma căderii unor resturi din rachetele doborâte, dar nu sunt persoane rănite.

UPDATE Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) de la Haga a respins în mare măsură miercuri un caz din 2017 adus de Ucraina în faţa instanţei supreme a ONU şi care acuza Rusia că finanţează terorismul sprijinindu-i pe rebelii pro-Moscova din estul Ucrainei, relatează agenţia de presă DPA.

Judecătorii au respins de asemenea în cea mai mare parte acuzaţiile de discriminare a ucrainenilor şi tătarilor din Crimeea, constatând că aceste acuzaţii făcute de Ucraina nu au fost suficient fundamentate.

Cu toate acestea, judecătorii au declarat că Moscova a încălcat o hotărâre interimară din 2017 ce ordonă ambelor părţi să facă tot posibilul pentru a evita exacerbarea conflictului, scrie DPA.

Agenţia Reuters relatează, pe de altă parte, că judecătorii de la Curtea Supremă a ONU au constatat miercuri că Rusia a încălcat elemente ale unui tratat antiterorism al ONU, dar au refuzat să se pronunţe asupra acuzaţiilor aduse de Kiev că Moscova ar fi responsabilă pentru doborârea zborului MH17 Malaysia Airlines deasupra estului Ucrainei în 2014.

În aceeaşi hotărâre, judecătorii CIJ au constatat că Rusia a încălcat un tratat antidiscriminare nesprijinind educaţia în limba ucraineană în Crimeea după anexarea peninsulei în 2014.

Curtea Mondială a respins cererile Ucrainei de a dispune reparaţii pentru ambele încălcări şi doar a ordonat Rusiei să respecte tratatele, notează Reuters.

UPDATE Comandantului forţelor terestre ucrainene, Oleksandr Sîrskîi, a primit propunerea de a-l înlocui pe şeful său, generalul Valeri Zalujnîi, în calitate de comandant şef al armatei ucrainene, dar el a refuzat, a declarat pentru Reuters o sursă familiarizată cu această chestiune.

Sursa citată, care a solicitat să rămână anonimă având în vedere problema sensibilă, nu a fost în măsură să spună cu exactitate cum sau când i-a fost făcută oferta lui Sîrskîi.

UPDATE Preşedintele francez Emmanuel Macron a afirmat joi că relaţia Ucrainei cu NATO şi UE „face parte din pachetul de negocieri” în faţa Rusiei şi a apreciat că este „prea devreme” pentru a spune care va fi „rolul” celor două organisme la care Kievul doreşte să adere. Detalii aici

UPDATE Liderii Uniunii Europene sunt pregătiţi pentru un tur de forţă cu Ungaria la summitul extraordinar ce are loc joi la Bruxelles, unde ei se întrunesc pentru a lua o decizie cu privire la ajutorul economic al blocului comunitar european pentru Ucraina.

Reuniunea are loc şi în contextul în care agricultorii protestează cu sute de camioane în apropierea locului reuniunii, în faţa sediului Parlamentului European din Bruxelles. Potrivit poliţiei, o mie de tractoare se află joi pe străzile capitalei Belgiei, scrie Agerpres. Detalii aici

UPDATE Ministerul rus al Apărării a anunţat joi că a doborât în timpul nopţii şi în dimineaţa zilei de joi 11 drone ucrainene deasupra unor regiuni ruse de lângă frontiera cu Ucraina.

În ultimele luni, Ucraina şi-a înmulţit atacurile în Rusia, dar se concentrează în general asupra unor regiuni de frontieră, precum Belgorod. Detalii aici

UPDATE Liderii europeni se pregătesc pentru o nouă confruntare cu turbulentul prim-ministru ungar Viktor Orbán, atunci când se vor reuni joi la Bruxelles pentru a discuta despre o linie de salvare de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina.

Pachetul critic de ajutor pentru Ucraina, care este susținut de toți liderii UE, cu excepția lui Orbán, este doar cel mai recent dintr-o lungă listă de dispute între Uniunea Europeană și Ungaria, scrie politico.euDetalii aici

UPDATE Armenia a devenit, oficial, stat parte la Statutul Curții Penale Internaționale (CPI), conform unei surse oficiale. Rusia, aliatul său tradițional, consideră decizia drept inamicală, conform AFP. Detalii aici

UPDATE Membrii grupului de rock ruso-belarus disident Bi-2, reținuți săptămâna trecută în Thailanda de autoritățile de imigrație, au fost eliberați și se îndreaptă spre Israel, potrivit unei declarații postate de grup pe pagina oficială de Facebook.

„Toți muzicienii grupului Bi-2 au părăsit Thailanda și sunt în siguranță. Sunt în drum spre Tel Aviv”, se menționează în postare, ceea ce pune capăt temerilor că ar putea fi expulzați în Rusia, unde riscau persecuții. Detalii aici  

UPDATE Misterul planează asupra unei întreruperi majore a internetului în Rusia marți seara, fiind difuzate informații contradictorii despre potențialele cauze.

Utilizatorii de internet din toată țara și din străinătate nu au putut accesa site-uri cu domeniul .ru preț de mai multe ore, marți seara, perturbarea afectând sute de aplicații și site-uri mobile. Radio Svoboda, serviciul rus al Radio Europa Liberă/Radio Liberty, a citat experți care au subliniat că este probabil cea mai importantă întrerupere a internetului din istoria recentă. Detalii aici

UPDATE Susținătorii Kremlinului au discutat despre eventualitatea ca Rusia să piardă războiul din Ucraina, potrivit unui fragment tradus al emisiunii lui Vladimir Soloviov, cel mai vocal propagandist al Moscovei.

Doi dintre invitați au sugerat că Moscova se confruntă cu un viitor incert în Ucraina, pe măsură ce războiul intră în al doilea an, potrivit unei înregistrări video traduse și distribuite pe X de fondatoarea Russian Media Monitor, Julia Davis. Detalii aici


UPDATE Vladimir Putin și-a dublat obiectivele teritoriale maximaliste și intenționat vagi în Ucraina, pe 31 ianuarie. Putin a declarat în timpul unei întâlniri cu „împuterniciții” săi electorali că împingerea actualei linie de front mai adânc în Ucraina este cel mai important obiectiv pentru forțele ruse de peste teatru. Putin a subliniat ideea unei zone „demilitarizate” sau „sanitare” în Ucraina, despre care el a susținut că va plasa teritoriul rus – inclusiv Ucraina ocupată – în afara razei de acțiune atât a sistemelor de artilerie din prima linie, cât și a sistemelor cu rază lungă furnizate de Occident. Obiectivul declarat al lui Putin de a împinge linia frontului, astfel încât teritoriile revendicate și reale ale Rusiei să se afle în afara razei de tragere a Ucrainei este un obiectiv vag care este de fapt de neatins atâta timp cât există o Ucraina independentă, cu orice capacitate de a lupta. Putin ar anexa probabil orice teritoriu ucrainean pe care Rusia a reușit să îl captureze în urmărirea acestui presupus obiectiv (în special în cele patru oblaste pe care Rusia a pretins deja că le-a anexat, dar că le controlează doar parțial), aducând astfel noile teritorii rusești în raza sistemelor ucrainene. Un blogger naționalist rus a extins această dilemă, observând că Rusia va trebui, de asemenea, să captureze orașele Mykolaiv și Odesa pentru a elimina amenințarea atacurilor ucrainene la distanță lungă împotriva Crimeei ocupate și că forțele ruse ar trebui să captureze linia Slovyansk-Kramatorsk din regiunea Donețk pentru a scurta linia frontului actual. Bloggerul a sugerat în special o extindere teritorială și mai mare, întrebând dacă Rusia dorește ca Slovyansk să „suporte soarta unui oraș veșnic în prima linie.” Declarațiile lui Putin din 31 ianuarie nu reprezintă inflexiuni semnificative în obiectivele de război declarate ale Rusiei sau în capabilitățile militare reale, ci sunt mai degrabă. probabil intenționează să valorifice narațiunile existente în mass-media occidentală care ar putea bloca pe termen scurt și lung asistența militară occidentală pentru Ucraina și ar putea obliga Occidentul să negocieze cu Rusia în condiții ruși.

UPDATE Putin a inclus, de asemenea, orașul Harkiv, pe care l-a descris anterior drept „rus”, în această zonă demilitarizată ipotetică, care ar putea valorifica discuțiile în jurul posibilității improbabile a unui efort ofensiv rusesc de-a lungul graniței de nord a Oblastului Harkiv de la Oblastul Belgorod. Putin ar putea intenționa să amplifice aceste discuții pentru a distrage atenția Ucrainei de la operațiunea ofensivă rusă în curs de-a lungul axei Harkov-Lugansk, dar ISW continuă să evalueze că forțele ruse din Oblastul Belgorod pot desfășura doar acțiuni la nivel tactic care ar servi drept simulări pentru a atrage și fixa forțele ucrainene de-a lungul graniței. Putin încearcă, de asemenea, să facă apel la apelurile din partea ultranaționaliștilor ruși de a crea o „zonă tampon” între regiunile Harkov și Belgorod pentru a împinge MLRS și artileria ucraineană departe de granița internațională cu regiunea Belgorod. Putin a susținut anterior că va lua în considerare crearea unei astfel de „zone tampon” în timpul nemulțumirii larg răspândite cu privire la raidurile transfrontaliere limitate ale forțelor pro-ucrainene în regiunea Belgorod în vara anului 2023, dar armata rusă nu a luat încă nicio acțiune care să sugereze că Putin a luat serios. au luat în considerare aceste apeluri.

UPDATE Putin a subliniat, de asemenea, efortul ofensiv rusesc în apropiere de Avdiivka, care ar putea prezenta acel efort ca un succes pentru publicul rus intern și să justifice și mai mult războiul rus din Ucraina. Putin a susținut că Brigada de asalt „Veteranii” (Corpul de asalt voluntari) a luptat în fața forțelor obișnuite ruse, a spart liniile ucrainene și a capturat 19 case în apropiere de Avdiivka, pe care Putin le-a caracterizat ca fiind una dintre cele mai importante zone ale liniei frontului. Putin a declarat că Brigada „Veteranii” „lupă corect” și ar trebui să „educe tinerii”. Putin a reiterat, de asemenea, narațiunile clasice conform cărora războiul rusesc din Ucraina este o luptă pentru suveranitatea rusă, care purifică societatea rusă de cei care sunt împotriva acestei suveranități, unificând astfel societatea rusă.

UPDATE Se pare că Uniunea Europeană (UE) nu va îndeplini promisiunea de a furniza Ucrainei un milion de obuze de artilerie până la 1 martie 2024, în timp ce liderii europeni solicită statelor membre UE să intensifice livrările de muniție către Ucraina. Bloomberg a raportat la 31 ianuarie că diplomații occidentali au declarat că partenerii UE vor livra Ucrainei doar 600.000 de obuze de artilerie până la data limită de 1 martie 2024. Comisarul pentru piața internă al Uniunii Europene (UE) Thierry Breton a declarat la 20 ianuarie că UE va avea capacitatea de a produce un milion de obuze pe an până în martie sau aprilie 2024 și se va asigura că va livra „majoritatea” obuzelor Ucrainei. Cancelarul german Olaf Scholz, prim-ministrul danez Metter Frederiksen, prim-ministrul ceh Petr Fiala, premierul estonian Kaja Kallas și prim-ministrul olandez Mark Rutte au recunoscut că UE nu a îndeplinit promisiunea de a livra Ucrainei un milion de obuze până în martie 2024 într-un scrisoare publicată de Financial Times la 31 ianuarie. Scrisoarea menționa că noi comenzi de muniție de artilerie nu vor ajunge pe câmpul de luptă din Ucraina până în 2025 și a îndemnat UE să găsească modalități de a accelera livrarea obuzelor promise către Ucraina, fie prin furnizarea de stocuri existente, fie prin eforturi comune de achiziție.

UPDATE Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a susținut că relațiile ruso-chineze sunt în „cea mai bună perioadă din istoria lor”, într-o convorbire din 31 ianuarie cu ministrul chinez al Apărării, amiralul Dong Jun . Shoigu a susținut că cooperarea militară ruso-chineză se dezvoltă în mod constant și că armatele ruse și chineze desfășoară în mod regulat exerciții operaționale și de antrenament de luptă.Șoigu a susținut că cooperarea rusă și chineză în apărare și securitate a contribuit la „reducerea potențialului de conflict”. Șoigu și Dong au subliniat dorința de a crește cooperarea strategică ruso-chineză, iar Dong a raportat că China a oferit „sprijin” nespecificat Rusiei în războiul din Ucraina, în ciuda presiunii continue a SUA și a Europei. Dong a declarat, de asemenea, că SUA și Europa nu vor putea interfera cu „cooperarea normală ruso-chineză”. Declarația lui Dong este o expresie retorică mai deschisă a sprijinului chinez pentru Rusia decât declarațiile din întâlnirile anterioare dintre înalți oficiali ruși și chinezi. . Sprijinul retoric al lui Dong pentru Rusia este probabil în primul rând poziție împotriva Occidentului. Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a făcut recent comentarii incendiare despre Japonia, probabil într-un efort de a demonstra sprijinul Rusiei față de opoziția Chinei față de sistemul de alianță al SUA din Indo-Pacific. ISW continuă să evalueze că China nu dorește să stabilească parteneriatul bilateral fără limite cu Rusia, pe care Rusia îl dorește.

UPDATE Oficialii și purtătorii de cuvânt de la Kremlin au continuat eforturile retorice pentru a preveni integrarea Moldovei în UE și pentru a stabili condiții de informare care să justifice viitoarea agresiune rusă împotriva Moldovei. Oficialii moldoveni și ucraineni au reiterat la 29 și 30 ianuarie că Republica Moldova și Ucraina s-au angajat să rezolve conflictul transnistrean prin mijloace diplomatice și dialog cu Transnistria. Un proeminent blogger afiliat la Kremlin, care s-a fixat recent pe conflictul moldo-transnistrean, a continuat să susțină că Moldova se angajează în acțiuni militare care amenință Transnistria, probabil ca parte a eforturilor de a justifica viitoarea agresiune rusă în zonă, așa cum este necesar pentru a proteja Transnistria. Bloggerul a răspuns, de asemenea, declarațiilor oficiale ucrainene și moldovenești, susținând că Moldova este doar „verbal” interesată de soluții diplomatice la conflictul transnistrean și încearcă în schimb să-și folosească politicile economice pentru a „șantaja” Transnistria. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zakharova, a susținut la 31 ianuarie că Moldova „constrânge” din punct de vedere economic regiuni din Moldova care nu sunt de acord cu politicile guvernului moldovenesc – probabil referindu-se atât la Transnistria, cât și la Găgăuzia, ai căror lideri s-au plâns recent de politicile economice ale Moldovei. Zakharova a susținut că guvernul moldovean folosește „retorică rusofobă” sporită pentru a distrage atenția de la problemele socio-economice și politice interne ale Republicii Moldova. Un alt blogger rus a oglindit în mare măsură afirmațiile Zakharova, susținând că guvernul moldovean dă vina pe Rusia pentru problemele socio-economice ale Moldovei. Narațiunile de la Kremlin despre presupusele probleme socio-economice din Moldova au drept scop promovarea ideii că mișcările Moldovei către integrarea occidentală, în special cu Uniunea Europeană (UE), dăunează economiei Moldovei și generează nemulțumire în rândul populației sale.

UPDATE Direcția principală de informații militare (HUR) ucraineană a raportat că a efectuat recent un atac cibernetic asupra unui server de comunicații al Ministerului rus al Apărării (MOD). HUR a raportat pe 30 ianuarie că hackerii GUR au spart cu succes un server rus MoD folosit pentru a face schimb de informații între unitățile ruse. GUR a raportat că Rusia a instalat software-ul pe acest server pe diverse alte obiecte strategice, inclusiv obiecte militare și că operațiunea cibernetică a HUR este în desfășurare. ISW a observat recent o creștere a numărului de atacuri cibernetice ucrainene raportate împotriva țintelor rusești.

UPDATE Comandantul Forțelor de Apărare Estoniene, generalul Martin Herem, a declarat că Rusia ar putea fi în spatele bruiajului GPS recent în regiunea baltică. Bloomberg a relatat la 31 ianuarie că Herem a declarat că Rusia ar putea „învăța și testează” capacitățile sale de bruiaj pe fundalul riscului unui viitor conflict cu NATO. Bloomberg a declarat că Ministerul rus al Apărării (MOD) a confirmat anterior prezența unităților rusești de război electronic (EW) în regiunea Kaliningrad, iar Herem a declarat că Rusia ar putea bloca și semnalele de la navele din Marea Baltică. Locotenent-colonelul suedez Joakim Paasikivi a declarat anterior că el consideră că nivelurile ridicate de interferență GPS în decembrie 2023 și ianuarie 2024 sunt rezultatul „activităților de influență a Rusiei sau al așa-numitului război hibrid”.

UPDATE Cabinetul de miniștri ucrainean a aprobat și a înaintat o versiune actualizată a unui proiect de lege privind mobilizarea, la Rada Supremă pe 30 ianuarie. Rada Supremă a retras versiunea anterioară a proiectului de lege privind mobilizarea pentru revizuire pe 11 ianuarie, după discuțiile dintre legiuitori și conducerea politică și militară ucraineană. Versiunea actualizată a proiectului de lege nu a modificat prevederile cheie referitoare la scăderea vârstei de mobilizare de la 27 la 25 de ani, concedierea militarilor după 36 de luni de serviciu și efortul de sistematizare a infrastructurii de mobilizare ucrainene. Vicepreședintele Comisiei Radei Supreme pentru transformarea digitală, Oleksandr Fedienko, a declarat la 31 ianuarie că Rada Supremă va lua în considerare cel de-al doilea proiect de lege actualizat nu mai devreme de martie 2024.

UPDATE Luptele de poziție au continuat în direcția Kupyansk pe 31 ianuarie, dar nu au existat modificări confirmate în această zonă a liniei frontului. Observatorul militar ucrainean Kostyantyn Mashovets a declarat că elemente ale Brigăzii 25 de Infanterie motorizate ruse (Armata a 6-a de arme combinate, districtul militar de vest [ADM]) și-au stabilit un punct de sprijin într-o zonă de pădure la nord de Sinkivka (nord-est de Kupyansk), deși ISW nu a observat vizual. dovezi ale acestui avans rusesc raportat. Surse ruse și ucrainene au declarat că luptele poziționale au avut loc la nord-est de Kupyansk, lângă Synkivka și la sud-est de Kupyansk, lângă Kyslivka, Kotlyarivka, Tabaivka, Berestove și Krokhmalne. Un comandant ucrainean care operează în direcția Kupiansk a declarat că principalul obiectiv al forțelor ruse în zonă era capturarea Kupiansk-Vuzlovy (imediat la est de Kupiansk) și Kupiansk și că ocuparea Sinkivka va oferi cea mai rapidă cale pentru ca forțele ruse să avanseze spre aceste așezări. Elementele Diviziei 47 de tancuri ruse (Armata 1 de tancuri de gardă, ADM), inclusiv al 272-a regiment de Infanterie Motorizată, operează în apropiere de Tabaivka și Krokhmalne, iar elemente ale Brigăzii 27 de tancuri (Armata 1 de tancuri de gardă, ADM) operează. lângă Berestove.

image

UPDATE Luptele de poziție au continuat în zona Kreminna pe 31 ianuarie, dar nu au existat modificări confirmate în această zonă a frontului. Surse ruse și ucrainene au declarat că lupte poziționale au avut loc la vest de Kreminna, lângă Terny, Torske și Yampolivka; la sud-vest de Kreminna lângă Dibrova și Kuzmyne; și la sud de Kreminna lângă Bilohorivka (12 km sud de Kreminna).

UPDATE Forțele ruse au făcut recent un avans confirmat lângă Bakhmut, pe fondul angajamentelor poziționale continue în zonă, pe 31 ianuarie. Imaginile geolocalizate publicate pe 30 ianuarie indică faptul că forțele ruse au avansat la est de Ivanivske (vest de Bakhmut). Surse ucrainene și ruse au declarat că angajamentele poziționale au continuat la nord-vest de Bakhmut lângă Bohdanivka; la vest de Bakhmut lângă Khromove și Ivanivske; și la sud-vest de Bakhmut lângă Klishchiivka și Andriivka. Elementele Diviziei 98 Aeropurtate (VDV) din Rusia continuă să opereze la nord-vest de Bakhmut și elemente ale Brigăzii de Voluntari „Sever-V” (Corpul de Voluntari Rus) operează în apropiere de Hryhorivka (la nord-vest de Bakhmut).

image

UPDATE Forțele ruse au făcut recent progrese confirmate în apropiere de Avdiivka pe fondul angajamentelor poziționale continue în zonă pe 31 ianuarie. Imaginile geolocalizate publicate pe 31 ianuarie indică faptul că forțele ruse au avansat marginal de-a lungul străzii Sportyvna, în cea mai sudica zonă rezidențială din Avdiivka. Un blogger rus a susținut că forțele ruse au avansat de-a lungul unui front de până la 500 de metri lățime până la o adâncime de 300 de metri de-a lungul străzilor Chernyshevskoho, Sportyvna și Soborna din sudul Avdiivka. Surse ucrainene și ruse au declarat că angajamentele poziționale au continuat la nord-vest de Avdiivka lângă Stepove; lângă fabrica de cocs Avdiivka din nord-vestul Avdiivka; în sudul și sud-estul Avdiivka; și la sud-vest de Avdiivka lângă Pervomaiske și Nevelske. Șeful administrației militare a regiunii Donețk ucrainene, Vadym Filashkin, a declarat că forțele ruse au lansat 24 de bombe glisante la Avdiivka pe 30 ianuarie. Observatorul militar ucrainean Kostyantyn Mashovets a declarat că elemente ale Brigăzii 114 Infanterie motorizate ruse (Corpul de armată [AC] al Republicii Populare Donețk [DNR]) operează în apropiere de Vesele și Kamianka (ambele la nord-est de Avdiivka); elemente ale Brigăziilor 15 și 30 de Infanterie motorizate ruse (ambele Armatei 2 Combinate [CAA], Districtul Militar Central [CMD]) operează în apropiere de Novobakhmutivka și Berdichi (ambele la nord-vest de Avdiivka); și elemente ale Brigăzii 1 Infanterie motorizate ruse (1 DNR AC) și Brigăzii 55 Infanterie motorizate (41 CAA, CMD), cu întăriri de la Regimentul 1487 de Infanterie motorizate și Regimentul 87 Infanterie (ambele din 1 DNR AC), sunt Se pare că atacă din Opytne (la sud de Avdiivka), lângă zona restaurantului Tsarska Okhota de la periferia de sud a lui Avdiivka și din zona industrială la sud-est de Avdiivka.

image

UPDATE Forțele ruse au făcut recent progrese confirmate la sud-vest de orașul Donețk în timpul reînnoirii atacurilor mecanizate în zonă. Imaginile geolocalizate publicate pe 30 ianuarie indică faptul că forțele ruse au înaintat la vest de Solodke (la aproximativ 7 kilometri sud-vest de Novomykhailivka) și arată că forțele ruse au suferit aproximativ pierderi de vehicule blindate grele ale unei companii în timpul atacurilor din zonă. Statul Major ucrainean a raportat pe 30 ianuarie că forțele ruse au pierdut două tancuri, șase vehicule de luptă blindate MT-LB și un vehicul de luptă de infanterie BMP-1 în timpul unui atac în apropierea liniei Solodke-Kostyantynivka. Filmări suplimentare geolocalizate publicate pe 30 ianuarie indică faptul că forțele ruse au avansat la nord-est de Novomykhailivka (sud-vest de orașul Donețk). Un blogger rus a susținut pe 31 ianuarie că noi progrese ale Rusiei în apropiere de Solodke vor crea condiții pentru ca forțele ruse să încerce să captureze Novomykhailivka. Forțele ruse au desfășurat în special atacuri mecanizate în vestul Oblastului Donețk, care au dus la pierderi semnificative începând cu ianuarie 2023, în timp ce desfășurau simultan operațiuni ofensive în zona de frontieră a Oblastului Harkiv-Lugansk și în regiunea Donețk. Surse ucrainene și ruse au declarat că angajamentele poziționale au continuat la sud-vest de orașul Donețk, lângă Novomykhailivka, Heorhiivka și Pobieda.

image

UPDATE Forțele ruse au avansat în zona de frontieră Donețk-Zaporijia Oblast pe 31 ianuarie. Bloggeri ruși au susținut că forțele ruse au înaintat până la 500 de metri adâncime de-a lungul unui front de 2,1 kilometri la nord de Pryyutne (sud-vest de Velyka Novosilka) și că trupe rusești din Brigada 60 de Infanterie Motorizată (Armata a 5-a Combinată [CAA], Districtul Militar de Est [EMD]) au avansat la vest de Staromayorske (la sud de Velyka Novosilka), deși ISW nu a observat dovezi vizuale ale acestor afirmații. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins un atac rusesc la nord de Pryyutne.

image

UPDATE Angajamentele poziționale au continuat în vestul regiunii Zaporijia la 31 ianuarie, dar nu au existat modificări confirmate în această zonă a liniei frontului. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești lângă Robotyne. Elementele Regimentului 503 de Infanterie motorizate din Rusia (Divizia 19 de Infanterie motorizate, 58 CAA, districtul militar de sud) continuă să opereze în apropiere de Novoandriivka (la nord-vest de Robotyne). Elemente ale Regimentului 25 de protecție împotriva radiațiilor, chimice și biologice din Rusia (5th CAA, EMD) operează în direcția Zaporijia.

image
image

UPDATE Angajamentele poziționale au continuat pe malul de est (stânga) al Oblastului Herson, lângă Krynky, pe 31 ianuarie. Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operațional de Sud, colonelul Nataliya Humenyuk, a declarat că forțele ruse au intensificat recent atacurile infanteriei pe malul de est al Oblastului Herson și că 70% din personalul rus a suferit victime în aceste atacuri. Humenyuk a declarat că forțele ruse de pe malul de est al râului Nipro încearcă să-și sporească utilizarea dronelor cu vizualizare la persoana întâi (FPV) până la 70 de drone pe zi, dar că forțele ucrainene pot doborî în mod regulat jumătate dintre ele cu foc de arme de calibru mic și sisteme de război electronic (EW). Imaginile geolocalizate publicate pe 31 ianuarie indică faptul că elemente ale Regimentului 337 Aeropurtat (VDV) din Rusia (Divizia 104 VDV) continuă să opereze lângă Krynky.

image

UPDATE Oficialii militari ucraineni au declarat că forțele ruse au lansat o rachetă de croazieră Kh-59, trei rachete balistice Iskander-M și 20 de drone Shahed-136/131 în Ucraina în noaptea de 30 spre 31 ianuarie. Forțele aeriene ucrainene au raportat că forțele ucrainene au doborât 14 Shahed-uri deasupra regiunilor Mykolaiv, Zaporijia, Dnipropetrovsk, Kirovohrad și Harkov.

UPDATE Forțele ruse au format un batalion „secret” de recruți penali care au desfășurat operațiuni ofensive în vestul Oblastului Zaporijia, dar se pare că desființează batalionul. Radio Free Europe/Radio Liberty’s Current Time a declarat la 31 ianuarie că Rusia a format batalionul secret „Gladiatorul Furtunii” al foștilor recruți penali pentru a conduce „atacuri cu multe pierderi” conduse de infanterie și că personalul Wagner și Cecen Akhmat antrenează batalionul. Current Time a declarat că armata rusă a format batalionul „Storm Gladiator” în septembrie 2022, a reorganizat batalionul de mai multe ori și acum desființează batalionul din cauza pierderilor mari. Statul actual a declarat că batalionul poartă numele fostului general-locotenent al Armatei 58 Combinate (CAA) Ivan „Spartak” Popov, pe care comandamentul rus l-a îndepărtat de la comandă din cauza insubordonării publice. Current Time a declarat că al 58-lea CAA a încercat să folosească Batalionul „Gladiatorul Furtunii” pentru a se distinge de alte formațiuni, deoarece batalionul recrutează doar prizonieri tineri, necăsătoriți, apți fizic, care au experiență de luptă din războaiele anterioare sau au fost în structuri de aplicare a legii sau militare.

UPDATE Se pare că forțele ruse continuă să lupte pentru a forma formațiuni neregulate și a îngloba Grupul Wagner. O sursă din interior rusă a susținut că „Corpul de Voluntari” rus s-a transformat într-o „înșelătorie” deoarece corpul ar fi trebuit să atragă personal Wagner care nu dorea să semneze contracte cu Ministerul rus al Apărării (MOD) sau Rosgvardia. Sursa din interior a susținut că unii membri ai personalului susțin că nu au primit plăți de la sfârșitul anului 2023, iar „Corpul de Voluntari” se luptă cu proviziile de combustibil și lubrifianți și probleme de finanțare, menționând că sursa din interior a susținut că patronul Corpului de Voluntari, Prim-adjunct al Generalul-locotenent al Direcției Generale a Statului Major al Rusiei (GRU), Vladimir Alekseyev, și-a asumat în mod deliberat controlul asupra Corpului de Voluntari pentru a canaliza personalul din formațiuni neregulate, non-MoD, în formațiuni ale Ministerului pentru a „ispăși” pentru sprijinul prealabil al lui Alekseyev pentru Grupul Wagner.

UPDATE Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a vizitat Uzina de Inginerie de Transport Ural (Uraltransmash) pe 31 ianuarie și a primit rapoarte despre producția și reparațiile sistemului de artilerie produs de uzină. Directorul general al Uraltransmash, Oleg Yemelyanov, a susținut că Uraltransmash și-a mărit producția de sisteme de artilerie autopropulsate de peste șase ori din 2022 și a remarcat că primul lot de noi sisteme de artilerie „Coaliția SV” este în stadiul final de producție. Șoigu l-a criticat pe proiectantul șef al lui Uraltransmash pentru că a întârziat lansarea unui nou sistem de artilerie și a subliniat necesitatea de a accelera testarea și de a începe producția în serie de noi sisteme cât mai repede posibil.

UPDATE Guvernul german a anunțat noi livrări de asistență militară către Ucraina pe 31 ianuarie. Guvernul german și-a actualizat urmărirea asistenței pentru Ucraina pentru a reflecta încă 24 de vehicule blindate de transport de trupe, patru vehicule șenilate de teren, un număr nespecificat de rachete IRIS-T, peste 1.000 de obuze de artilerie, trei tancuri de curățare a minelor, 14 pluguri de mine, un sistem naval de eliminare a minelor și un sistem de supraveghere Satcom.

UPDATE Statele Unite și Ucraina au continuat eforturile de a oficializa mecanismele de supraveghere pentru a urmări asistența militară a SUA către Ucraina. Ambasadorul SUA în Ucraina, Bridget Brink, a declarat la 30 ianuarie că inspectorii generali ai Departamentului de Stat al SUA (DoS), Departamentului Apărării (DoD) și USAID s-au întâlnit cu ministrul ucrainean al apărării Umerov cu privire la supravegherea asistenței de securitate. Umerov a declarat la 31 ianuarie că Ministerul Apărării ucrainean (MOD) și Ministerul Apărării al SUA au semnat un memorandum de înțelegere care exprimă angajamentul ambelor părți de a consolida controlul și transparența asupra asistenței de securitate acordate de SUA Ucrainei.

UPDATE Ucraina continuă eforturile de a intensifica producția internă și comună de arme. Ministrul adjunct al apărării ucrainean, Dmytro Klimentov, s-a întâlnit cu directorul Agenției Interguvernamentale de Cooperare pentru Apărare (AMOS) din Cehia, Ales Vytecka, și cu reprezentanții industriilor de apărare olandeze și daneze, la 30 ianuarie și a remarcat necesitatea creșterii achizițiilor și producției de muniție, mine și drone. Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a declarat la 30 ianuarie că Ucraina își intensifică producția internă de aceste arme, în special drone cu rază lungă de acțiune.

UPDATE Oficialii ruși și de ocupație continuă eforturile de a șterge identitatea culturală și etnică ucraineană în teritoriile ocupate. Șeful Republicii Populare Lugansk (LNR), Leonid Pasechnik, a declarat la 31 ianuarie că președintele Consiliului pentru Drepturile Omului din Rusia, Valery Fadeyev, a vizitat regiunea ocupată Lugansk și intenționează să formeze și să prezideze un consiliu de administrație pentru academia de cultură și arte din regiunea Lugansk.[ Pasechnik a declarat că Fadayev intenționează să prezideze consiliul de administrație și să integreze Academia de Cultură și Arte din Regiunea Lugansk în inițiativele culturale rusești existente, inclusiv cele care vizează tinerii și studenții, prin „Proiectul Lugansk”.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a denaturat în mod intenționat intențiile exercițiilor NATO, Steadfast Defender 2024, în curs, ca o amenințare împotriva Rusiei și a susținut că Rusia ia „măsuri adecvate” ca răspuns. ISW continuă să evalueze că Rusia va încerca să prezinte greșit aceste exerciții ca pe o amenințare la adresa Rusiei, în ciuda naturii defensive a exercițiilor, ca răspuns la agresiunea rusă reală împotriva Ucrainei și la amenințările rusești la adresa statelor NATO.

UPDATE Surse ruse au încercat să minimizeze un articol recent publicat de Reuters care afirmă că India încearcă să se distanțeze de Rusia, cel mai mare furnizor de arme al Indiei. Un proeminent blogger rus afiliat la Kremlin și alte surse ruse au pus la îndoială validitatea articolului și au susținut că India își diversifică încet furnizorii de arme, dar nu încearcă să facă tranziția către achiziționarea doar a sistemelor occidentale. Bloggerii au susținut că India încearcă să-și extindă industria de arme și continuă să aibă nevoie de Rusia pentru furnizarea de componente de arme și echipamente. ISW continuă să evalueze că Rusia încearcă să mențină relații bilaterale strânse cu India datorită importanței tot mai mari a Indiei ca client pentru exporturile rusești de petrol și potențialului său ca partener în producția de apărare.

ȘTIRE INIȚIALĂ Comandantul adjunct al Departamentului de Cooperare Militară Internațională din Belarus, colonelul Dmitri Ryabichin, a declarat la 30 ianuarie că armele nucleare rusești din Belarus sunt „garantul... securității colective conform statului Uniunii” și că aceasta „nu este o desfășurare de arme nucleare”. Șeful Statului Major din Belarus și prim-adjunct al ministrului apărării general-maior Viktor Gulevich a declarat la 31 ianuarie că noua doctrină militară din Belarus afirmă că armele nucleare rusești desfășurate în Belarus sunt „unul dintre principalii factori de descurajare strategică ai Belarusului.”

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite