Armenia devine stat parte la Curtea Penală Internațională. Rusia consideră decizia „inamicală”

0
Publicat:

Armenia a devenit, oficial, stat parte la Statutul Curții Penale Internaționale (CPI), conform unei surse oficiale anunțate joi. Rusia, aliatul său tradițional, consideră decizia drept inamicală, conform AFP.

Armenia se alătură Curții Penalie Internaționale FOTO Shutterstock
Armenia se alătură Curții Penalie Internaționale FOTO Shutterstock

Reprezentantul armean pentru afaceri juridice, Eghișe Kirakosian, a declarat pentru AFP că „Statutul de la Roma (instituind CPI) a intrat oficial în vigoare pentru Armenia la 1 februarie”, ceea ce a fost imediat catalogat de Rusia drept o „decizie inamicală”.

În luna martie a anului trecut, Tribunalul Internațional de la Haga a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus, Vladimir Putin, acuzat că a organizat sau autorizat deportarea ilegală a copiilor ucraineni în Rusia. Erevanul este acum obligat să-l aresteze pe președintele rus în cazul în care acesta ar păși pe teritoriul său.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a criticat, în octombrie, decizia Armeniei de a ratifica Statutul de la Roma, afirmând că a fost o „decizie greșită”. Cu toate acestea, premierul armean, Nikol Pașinian, a asigurat că această decizie nu viza, în mod direct, Rusia.

Speranță la sprijin Occidental

Eghișe Kirakosian a subliniat că prin aderarea la CPI, Armenia se dotează cu instrumente serioase pentru a preveni crimele de război și crimele împotriva umanității pe teritoriul său, în special având în vedere relațiile tensionate cu Azerbaidjanul, țară cu care Armenia a avut două războaie pentru regiunea disputată: Nagorno-Karabah.

Decizia Armeniei de a adera la CPI evidențiază divergențele care se accentuează între Moscova și Erevan, țara arătând cu degetul spre inacțiunea aparentă a Rusiei în conflictul de durată cu Azerbaidjanul.

„Armenia a sperat, fără îndoială, prin aderarea la CPI să primească garanţii de securitate din partea Occidentului”, a declarat analistul independent, Vigen Hakobian, pentru AFP.

Înființată în 2002, Curtea Penală Internațională este singura jurisdicție internațională independentă care investighează crimele de genocid, crimele de război, crimele împotriva umanității și crimele de agresiune.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite