Generalul Budanov, despre atacurile cu drone din interiorul Rusiei: sunt „utile” și „se vor înmulți”. Strategia Kievului
0Şeful serviciului secret militar ucrainean, generalul Kirilo Budanov, a ameninţat joi cu „înmulţirea” atacurilor împotriva infrastructurilor de pe teritoriul rus, apreciind drept „util” ca ruşii „să vadă în sfârşit realitatea războiului”.

„Numărul de atacuri împotriva infrastructurilor ruse va fi probabil sporit. Cred că acest plan ar putea include toate principalele infrastructuri critice şi militare ale Rusiei”, a scris Budanov pe Telegram.
În ultimele luni, Ucraina şi-a înmulţit loviturile împotriva instalaţiilor petroliere şi gaziere ruse, răspunzând astfel la atacuri ale Rusiei împotriva infrastructurilor energetice și civile ucrainene.
Ucraina a revendicat mai multe atacuri cu drone împotriva unor instalaţii în regiunea Leningrad, situat departe de linia frontului, relatează AFP, potrivit Agerpres.
În noaptea de marţi spre miercuri, ucrainenii au atacat, cu o dronă, inclusiv o rafinărie din Sankt-Petersburg, al doilea oraș ca mărime din Rusia, situat la 1.000 de kilometri de granița cu Ucraina.
„Populaţia civilă rusă vede în sfârşit realitatea războiului. Ea vede depozite petroliere în flăcări, clădiri de uzine şi de manufacturi distruse. Tot acest lucru este util”, a justificat Budanov într-un mesaj preluat dintr-un interviu acordat postului american de televiziune CNN.
Această strategie asumată conducerea de la Kiev ar urma să-i permită să se elibereze de presiunea armatei ruse, în iniţiativă în Donbas, estul Ucrainei, pentru a o determina să îndepărteze o parte din arsenalul şi oamenii săi de pe front, notează AFP.
În plus, Ucraina şi-a fixat un alt obiectiv pentru 2024: să-i alunge pe ruşi de pe cerul său. Generalul Budanov a estimat că avioanele de atac americane A-10 vor ajuta pentru a „provoca o înfrângere militară” Rusiei.
„Avioanele de atac A-10 ar putea întări considerabil capacităţile Ucrainei pe linia frontului. Ele pot să contribuie în fapt la provocarea unei înfrângeri militare Rusiei”, a declarat el cu referire la aceste aparate de atac asupra unor ţinte la sol cu reputaţie redutabilă.
Statele Unite sunt principalul susţinător militar şi financiar al Kievului, însă cel mai recent pachet de ajutor este încă blocat în Congres din cauza unor dezacorduri între democraţi şi republicani pe teme politice interne.
Alţi susţinători importanţi ai Ucrainei, cei 27 de membri UE, s-au reunit joi la Bruxelles pentru a decide asupra căilor de furnizare a unui ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Kiev pentru perioada 2023-2027, în pofida actualului veto al prim-ministrului ungar Viktor Orban, care se comportă ca un cal troian al lui Vladimir Putin.