Noi riscuri pentru cei care critică armata rusă: proiectul de lege adoptat de Duma de Stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputaţii din Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus, au adoptat miercuri proiectul de lege ce vizează confiscarea banilor şi bunurilor oricărei persoane declarate vinovate de difuzarea de „informaţii false” despre armata rusă, un nou instrument de represiune inventat de Kremlin pe fondul invaziei sale din Ucraina.

Duma de Stat a Federației Ruse FOTO life.ru
Duma de Stat a Federației Ruse FOTO life.ru

Textul a fost adoptat atât în a doua, cât şi în a treia lectură, aprobarea sa definitivă fiind validată cu 377 de voturi pentru, fără voturi împotrivă sau abţineri, informează AFP, potrivit Agerpres.

„O lege asupra canaliilor a fost adoptată”, şi-a exprimat satisfacţia pe Telegram preşedintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin.

„Această decizie va permite pedepsirea celor care acţionează împotriva ţării lor (...), confiscarea bunurilor şi banilor lor”, a adăugat el.

Textul adoptat de Duma de Stat urmează să ajungă la Consiliul Federaţiei, camera superioară a Parlamentului rus, înainte de a fi trimis către Vladimir Putin pentru a-l promulga și a deveni lege.

Această inițiativă este o nouă ilustrare a măsurilor luate de actuala conducere de la Kremlin pentru a-i reprima pe cei care îi critică politicile, notează AFP.

În fapt, proiectul de lege nu prevede confiscarea absolut a tuturor bunurilor unei persoane condamnate, ci confiscarea banilor şi fondurilor sale „utilizate sau destinate” finanţării de „activităţi criminale”, termeni care rămân însă foarte vagi, precizează sursa citată.

Textul autorizează, de asemenea, instanţele să retragă toate onorurile de stat persoanelor condamnate pentru răspândirea de „informaţii false” despre armata rusă, adică informații care nu se potrivesc cu versiunea Kremlinului.

Difuzarea de „informaţii false” despre armata rusă poate fi pedepsită cu cel mult 15 ani de închisoare în Rusia. Sute de ruşi obişnuiţi au fost condamnaţi în baza acestui articol din Codul Penal, după aproape doi ani de război.

Kremlinul a declarat ilegale criticile la adresa armatei ruse la scurt timp după ce şi-a lansat invazia din Ucraina, pe 24 februarie 2022.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite