LIVE TEXT | Război în Ucraina. Atacuri cu rachete în Ucraina: cel puțin cinci morți și 80 de răniți. Ucraina și-a construit propria „Linie Surovikin”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia a lansat un atac cu mai multe tipuri de rachete asupra Ucrainei în noaptea de luni spre marți, apărarea antiaeriană ucraineană distrugând 21 de rachete din 41. Patru persoane au fost ucise la Harkov și una la Kiev în urma țintirii unor blocuri de locuințe, în timp ce 80 de persoane sunt rănite în ambele orașe. Ucraina și-a construit propria „Linie Surovikin”, cu straturi de tranșee, dinți de dragon și centre de comandă subterane în segmentele cheie ale liniei de front.

Atac cu rachete asupra Harkovului FOTO EPA-EFE
Atac cu rachete asupra Harkovului FOTO EPA-EFE

UPDATE Ministrul suedez de Externe, Tobias Billstrom, a declarat marţi că nu vede niciun motiv de negocieri între Stockholm și Budapesta pe tema aderării țării sale la NATO.

„La summitul (NATO, n. red.) de la Madrid de anul trecut, Ungaria a acordat Suediei statutul de invitat” în vederea aderării, fără a exprima rezerve, a remintit Tobias Billstrom.

„Nu văd deci vreun motiv pentru a negocia astăzi” cu Ungaria, a subliniat șeful diplomației suedeze.

Declarația ministrului suedez de Externe survine după ce biroul de presă al premierului ungar Viktor Orban a anunțat marți că premierul Ulf Kristersson a fost invitat la Budapesta pentru discuții pe tema aderării Suediei la NATO și privind consolidarea relațiilor bilaterale. Detalii aici

UPDATE Rusia a respins marţi la ONU acuzaţiile Ucrainei, ale justiţiei internaţionale şi ale unor organizaţii neguvernamentale conform cărora a deportat pe teritoriul său mii de copii ucraineni, informează AFP.

Comitetul Naţiunilor Unite pentru Drepturile Copilului a cerut Moscovei să dea explicaţii privind afirmaţiile că au avut loc astfel de deportări.

Viceministrul rus al Muncii şi Protecţiei Sociale, Aleksei Vovcenko, şeful delegaţiei ţării sale, a răspuns că, „din februarie 2022, Federaţia Rusă nu a fost implicată în deportarea unor cetăţeni ucraineni pe teritoriul său”. El a susținut că „aproximativ trei milioane de rezidenţi din Ucraina, printre care şi copii, au fost acceptaţi în Federaţia Rusă”.

Kievul apreciază că au fost deportaţi forţat în Rusia circa 20.000 de copii, din care până acum au fost repatriaţi de autorităţi doar aproximativ 400.

UPDATE Prim-ministrul maghiar Viktor Orban l-a invitat pe omologul său suedez Ulf Kristersson în Ungaria pentru a încerca rezolvarea diferendelor care împiedică ratificarea de către Budapesta a aderării țării scandinave la NATO, transmite AFP. Detalii aici

UPDATE Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) a difuzat un nou mesaj video prin care încearcă să-i convingă pe ofiţerii ruşi de informaţii să schimbe tabăra şi să lucreze ca agenţi dubli pentru SUA, relatează Reuters. Detalii aici

UPDATE Pe măsură ce speranța oamenilor într-o victorie rapidă s-a stins și poveștile de groază fac înconjurul caselor, unii ucraineni se ascund pentru a evita mobilizarea. Alții stau acasă și evită străzile unde polițiștii sau ofițerii militari înmânează notificări și îi duc la bazele militare. Alții fug din Ucraina cu documente falsificate. 

Nu există suficienți voluntari în Ucraina pentru a compensa fluxul constant de soldați morți și răniți care umplu cimitirele și paturile de spital. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că comandanții săi militari au nevoie de încă 450.000 până la 500.000 de oameni pentru a compensa pierderile și a extinde armata în 2024. Recrutarea lor devine însă o chestiune din ce în ce mai complexă. Detalii aici

UPDATE Armata rusă a lansat marţi un atac grupat cu rachete de înaltă precizie cu lansare terestră şi aeriană contra fabricilor de muniţii şi rachete ucrainene, susține Ministerul rus al Apărării în raportul său zilnic despre evoluţia războiului din Ucraina.

Moscova susţine, ca de obicei, că „toate obiectivele au fost atinse”.

În acelaşi raport Ministerul rus al Apărării scrie despre ocuparea unor poziţii mai avantajoase de către trupele sale pe frontul de la Lîman, în nord-estul Ucrainei.

Kievul a anunțat mai devreme că Rusia a lansat 41 de rachete împotriva Ucrainie, 21 dintre ele fiind doborâte. Cel puţin cinci persoane au fost ucise şi 80 rănite în urma căderii rachetelor sau a fragmentelor de rachete doborâte.

UPDATE În pragul intrării în cel de-al treilea an invaziei din Ucraina, „operațiunea militară specială” a liderului autoritar rus Vladimir Putin s-a transformat într-un război sângeros de uzură care a înfundat armatele beligerante în ceea ce comandantul șef al armatei ucrainene, generalul Valerii Zalujnîi, a numit un „impas”.

În fiecare zi, forțele ucrainene resping numeroase atacuri în Donbass și pe malul stâng al fluviului Nipru crescând numărul de pierderi umane și de echipamente în rândurile agresorului. Statul Major General al Ucrainei revendică eliminarea a peste 374.000 de soldați ruși de la 24 februarie 2022, ziua declanșării invaziei. Totuși, așa cum a remarcat generalul Zalujnîi, simpla eliminare a soldaților adverși nu garantează înfrângerea Rusiei. „Dacă era oricare altă țară, atât de multe victime ar fi oprit războiul”, a spus generalul ucrainean într-un interviu acordat în noiembrie anul trecut în care a recunoscut totodată o eroare de calcul din partea sa.

În consecință, conducerea de la Kiev a fost nevoită să-și schimbe tactica pentru a menține presiunea asupra Rusiei în timp ce își reface puterea de luptă pentru un alt eventual impuls ofensiv în scopul eliberării tuturor teritoriilor ucrainene ocupate.

În timp ce Washingtonul caută un plan câștigător și căi de a continua sprijinul financiar și militar Ucraina, președintele Volodimir Zelenski și generalii săi merg cu îndârjire înainte și pun în aplicare noi tactici îndrăznețe în funcție de armele și capacitățile de care dispun, comentează fostul ofițer de informații Jonathan Sweet și expertul în chestiuni de securitate națională și politică externă Mark Toth într-un articol publicat pe site-ul publicației ucrainene Kyiv Post. Detalii aici

UPDATE Președintele României a avut, marți, o convorbire telefonică cu președintele Consiliului European, Charles Michel. În cadrul discuției cu liderul de la Bruxelles, șeful statului a subliniat necesitatea continuării sprijinului financiar și multidimensional pentru Ucraina. Detalii aici

UPDATE NATO a semnat un contract de 1,1 miliarde de euro pentru a achiziţiona muniţie de artilerie de 155 mm, o parte dintre obuze urmând să fie furnizate Ucrainei.

„Războiul din Ucraina a devenit o bătălie de muniţii”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, după ceremonia de semnare contractului, la sediul Alianței din Bruxelles. Detalii aici

UPDATE Un afacerist ucrainean, care își punea la punct fuga din țară, a fost arestat luni în orașul Odesa. El este învinuit de faptul că este membru al unui grup infracțional organizat care a oferit armatei uniforme de slabă calitate în valoare de aproximativ 24 de milioane de euro. Detalii aici

UPDATE Ungaria începe instruirea militară pe bază de voluntariat a funcţionarilor publici. Primii 90 de participanţi vor începe deja instruirea în domeniul apărării naţionale.

Pacea necesită putere. Noi continuăm să lucrăm”, a declarat ministrul ungar al Apărării Naţionale, Kristóf Szalay-Bobrovniczky. Detalii aici

UPDATE Aleksei Navalnîi, critic al Kremlinului și lider al opoziției, aflat în închisoare în Rusia, a relatat că, după ce a fost otrăvit, agresat și privat de asistență medicală corespunzătoare, este obligat acum să asculte, zilnic, la ora 5 dimineața, o melodie pro-Putin. Detalii aici

UPDATE Șeful spionajului militar din Ucraina, generalul maior Kirilo Budanov, a vorbit într-un interviu pentru Financial Times despre misterele țesute în jurul unor subiecte îndelung comentate în timpul războiului din Ucraina.

Budanov, în vârstă de numai 38 de ani, este cel care se „orchestrează” războiul subteran al Ucrainei, în calitate de șef al Unității Principale de Informații a Ministerului Apărării (GUR).

A supraviețuit mai multor încercări de asasinat și stă aproape tot timpul într-un birou fortificat de la periferia capitalei Ucrainei, înconjurat de „artă patriotică și suveniruri de război”. Îi ține companie o broască țestoasă, Petro, care înoată într-un acvariu lângă biroul său, scrie Financial Times. Detalii aici

UPDATE Mai multe persoane au fost rănite în urma unor atacuri cu rachete desfășurate marți dimineața asupra capitalei Ucrainei, Kiev, și a orașului Harkov din estul țării.

Autoritățile din cele două localități au raportat incidente de acest gen, inclusiv distrugerea parțială a unei clădiri rezidențiale, conform informațiilor furnizate de AFP.

Conform datelor preliminare, mai mulţi copii şi o femeie au fost răniţi la Harkov, a anunţat Serghei Bolvinov, şeful Departamentului de Investigaţii al oraşului. Detalii aici

UPDATE Josep Borrell, șeful diplomației europene, l-a provocat luni pe fostul președinte american Donald Trump să dezvăluie „formula sa magică” pentru a pune capăt, așa cum susține, conflictului din Ucraina în doar 24 de ore. Detalii aici

UPDATE Războiul din Ucraina intră în al treilea an, iar cei mai mulți experți cred că va mai dura cel puțin un an. Între timp, în cel mai mare secret, diplomați americani și ruși au purtat discuții preliminare, iar profesorul Valentin Naumescu se așteaptă ca acestea să se intensifice și 2025 să aducă negocieri oficiale și, posibil, sfârșitul războiului.

Atunci când diplomația tace, vorbesc armele, spune o veche vorbă, iar situația nu poate fi ilustrată mai bine decât de războiul din Ucraina. Și totuși, există tatonări și discuții, deocamdată neoficiale, purtate în secret. Profesor de relații internaționale la Universitatea Babeș-Bolyai și fost diplomat, Valentin Naumescu explică ce înseamnă aceste întâlniri între americani și ruși, de ce au ele loc și unde ar putea duce. Detalii aici

UPDATE Straturi de tranșee proaspăt săpate, dinți de dragon și centre de comandă subterane acoperă acum întinderi vaste din zona rurală a Ucrainei. Noile fortificații au apărut de-a lungul segmentelor cheie ale frontului de peste 1.000 de kilometri, pe măsură ce contraofensiva sufocată a Kievului s-a transformat în ceea ce analiștii militari au descris drept o „apărare activă”, relatează The Telegraph. Detalii aici

UPDATE Forțele de artilerie ale grupului de trupe Nipru au țintit mai multe forțe ucrainene într-un punct forte de pe malul drept al Niprului, potrivit unui comunicat al Ministerului rus al Apărării preluată de agenția de stat TASS.

Potrivit aceluiași raport, în timpul executării misiunilor de luptă, parașutiștii unității de artilerie aeropurtată au lansat lovituri cu obuziere de 152 mm 2A36 împotriva țintelor identificate de unitățile de recunoaștere.

UPDATE Potrivit evaluării preliminare, în spațiul aerian al Federației Ruse zboară în prezent două avioane Tu-22M3 de pe aerodromul Olenia (regiunea Murmansk) și două avioane Tu-22M3 de pe aerodromul Șaikovka (regiunea Kaluga), potrivit șeful administrației prezidențiale, Andrii Yermak, care a avertizat că va funcționa apărarea aeriană iar populația să stea la adăpost.


UPDATE Un scandal de răsunet a izbucnit în Rusia la sfârșitul anului trecut în urma publicării unor poze cu celebrități care au participat la o petrecere numită „Aproape dezbrăcați”. Această petrecere a fost considerată nepotrivită pe fondul războiului din Ucraina, fiind catalogată un „ospăț pe vremea ciumei”, iar propagandiștii așa-ziși conservatori ai Kremlinului au cerut măsuri împotriva vedetelor excentrice. Detalii aici

UPDATE Rusia își intensifică ofensivele din prima linie, profitând probabil de „condițiile de îngheț ale solului” pentru a deplasa vehicule blindate în Ucraina, a scris duminică Ministerul britanic al Apărării (MoD) în actualizarea sa zilnică privind situația de pe câmpul de luptă. Detalii aici   

UPDATE Separatiștii de la Tiraspol au chemat populația din regiunea transnistreană la un protest „împotriva presiunilor economice ale Moldovei”, după ce Chișinăul a obligat companiile transnistrene să-și achite taxele vamale în bugetul național, nu în cel gestionat de administrația separatistă pro-rusă de la Tiraspol. În coordonare cu Kievul, Chișinăul are toate instrumentele pentru aceasta. Detalii aici

UPDATE Premierul Poloniei, Donald Tusk, a comparat luni războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei cu o luptă „între bine şi rău” în timpul primei sale vizite oficiale la Kiev. 

„Nu mi-e ruşine să folosesc cuvinte mari: chiar aici, în Ucraina, trece frontul mondial între bine şi rău”, a declarat Tusk în timpul unei conferinţe de presă comune cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Detalii aici

UPDATE Un decret semnat de președintele Volodimir Zelenski enumeră teritoriile din Federația Rusă locuite „istoric” de către ucraineni.  În acest document, publicat luni de Administrația Prezidențială de la Kiev, Zelenski se referă la regiunile Krasnodar, Rostov, Belgorod, Briansk, Voronej şi Kursk, care se învecinează toate cu Ucraina, informează AFP, potrivit AgerpresDetalii aici

UPDATE Pe măsura continuării agresiunii militare ruse, care durează deja de aproape doi ani, armata ucraineană îmbătrânește vizibil. În general, agresiunii ruse i se opun astăzi bărbații ucraineni de vârstă mijlocie, ceea ce are consecințe asupra planificării și executării anumitor operațiuni, relatează The Sunday Times. Detalii aici

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite