Adevăratul motiv pentru care mii de ucraineni fug de înrolare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe măsură ce speranța oamenilor într-o victorie rapidă s-a stins și poveștile de groază fac înconjurul caselor, unii ucraineni se ascund pentru a evita mobilizarea. Alții stau acasă și evită străzile unde polițiștii sau ofițerii militari înmânează notificări și îi duc la bazele militare. Alții fug din Ucraina cu documente falsificate.

Razboi in ucraina, soldat drapel shutterstock 2130583775 jpg

Nu există suficienți voluntari în Ucraina pentru a compensa fluxul constant de soldați morți și răniți care umplu cimitirele și paturile de spital. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că comandanții săi militari au nevoie de încă 450.000 până la 500.000 de oameni pentru a compensa pierderile și a extinde armata în 2024. Recrutarea lor devine însă o chestiune din ce în ce mai complexă.

The Daily Beast a vorbit cu un bărbat de 31 de ani dintr-un oraș din vestul Ucrainei care încearcă să evite înrolarea în armată.

„Nu vreau să mor. Am auzit că mulți soldați care se întorc de pe front au probleme psihologice. Sunt oameni diferiți [...] Vreau să am un viitor”, spune Serghei (un psedonim).

Serghei nu este căsătorit și nu are copii. El spune că deși înțelege că este nevoie de mai mulți soldați, la fel ca unii dintre prietenii săi, nu se vede în această postură și nu este sigur că s-ar descurca bine pe front. Anul trecut, el a primit o notificare de la ofițeri militari prin care era chemat să se prezinte la o bază militară.

„Aud o mulțime de povești despre oameni care sunt luați de pe străzi și împinși în prima linie fără prea multă pregătire, și chiar ale unora trimiși fără nicio pregătire, care au fost uciși după doar câteva zile", spune Serghei, care lucrează ca livrator. „Voi încerca să evit asta cât mai mult timp posibil. Vreau să am un viitor”.

Ucraina are nevoie de recruți pentru război

Numărul total de ucraineni care, precum Serghei, refuză să se alăture armatei, nu este cunoscut. Se estimează că aproximativ 20.000 de bărbați au fugit ilegal din Ucraina de la începutul invaziei ruse, potrivit BBC. Cel puțin trei bărbați s-ar fi înecat încercând să fugă în țări din UE sau în Republica Moldova, potrivit Serviciului de Frontieră al Ucrainei.

Filmări cu bărbați luați în dube pentru a fi duși la baze militare au devenit virale. De multe ori, bărbații ce pot fi încorporați nu stau la adresele lor din acte, ceea ce face mai dificiă sarcina armatei.

„Cei care încearcă să evite mobilizarea reprezintă aproximativ 1-5%. Cu siguranță nu sunt esențiali pentru apărarea Ucrainei”, declara acum câteva luni Fedir Venislavskyi, pe atunci reprezentantul parlamentar al președintelui.

Bărbații între 27 și 60 de ani pot fi mobilizați în armată, în timp ce bărbații între 18 și 26 de ani se pot alătura doar voluntar. Volodimir Zelenski are în vedere scăderea vârstei de mobilizare la 25 de ani.

Parlamentul ucrainean are în vedere și alte modificări legislative pentru creșterea numărului de persoane eligibile pentru serviciul militar. Printre altele, bărbații sunt acum clasificați doar ca apți sau inapți, nemaiexistând o categorie parțială pentru cei cu anumite probleme de sănătate.

În decembrie, ministrul ucrainean al apărării Rustem Umerov declara pentru DW că toți bărbații ucraineni între 25 și 60 de ani, care locuiesc în străinătate, vor fi rugați să se prezinte pentru serviciu. Potrivit agenției europene de statistică Eurostat, 19,9% dintre cei 4,2 milioane de ucraineni care au primit statut de protecție temporară în Uniunea Europeană de la invazie sunt bărbați.

„Discutăm încă ce ar trebui să se întâmple dacă nu vin voluntar”, a spus Umerov.

Avertismente pe Telegram

La începutul invaziei ruse, Serghei s-a gândit să se ofere voluntar precum mii de concetățeni de-ai săi, dar teama l-a făcut să ezite. Serghei a încercat apoi să găsească o modalitate de a părăsi Ucraina în mod legal, dar nu a reușit. El spune că i-ar fi frică să treacă ilegal granița din cauza unor potențiale consecințe legale.

În Ucraina, așa-numiții „ghizi” pot fi găsiți pe platforma Telegram și costurile pornesc de la 1.300 de dolari. Serghei urmărește situația pe Telegram, unde oamenii împărtășesc povești.

Are prieteni care luptă pe front și poate înțelege de ce unii soldați sunt supărați pe oameni ca el pentru că nu fac ceea ce consideră că este datoria unui ucrainean.

„Dar nu cred că este rezonabil să luptăm cu toții. Unii sunt mai speriați și nu sunt potriviți pentru asta", spune Serghei. „Înțeleg că acești soldați sunt furioși pentru că își văd prietenii murind. Sunt plini de mânie împotriva tuturor."

„E posibil să fiu cumva de ajutor armatei, dar nu pot avea încredere că nu mă vor aduce direct în prima linie", a spus el. spune Serghei, care adaugă că a auzit povești despre oameni cu diabet sau astm, care sunt duși pe front.

The Daily Beast a vorbit și cu un tânăr de 27 de ani, Alex (pseudonim), care s-a oferit voluntar anul trecut, dar a fost refuzat din cauza numărului prea mare de voluntari. El are o afecțiune cardiacă și spune că vrea să ajute, dar că este reticent să se ofere voluntar din nou din cauza riscului de a fi trimis pe front.

El este îngrijorat că toți cei care înscriși acum vor fi trimiți drept carne de tun pe linia frontului și că armata ar accepta chiar persoane cu dizabilități.

„Pe rețelele sociale, se găsesc relatări că lucrurile sunt făcute incorect. Unii oameni, care sunt duși în armată pentru a îndeplini alte funcții, ajung oricum pe front după câteva luni pentru că un comandant se răzgândește”, spune Alex.

„Armata știe unde sunt, așa că pot veni la mine acasă și mă pot lua. Deci, dacă războiul durează foarte mult, probabil că voi ajunge în armată, dar știu că mulți oameni doresc acum și pace. Sper că pacea va veni în curând", spune Alex.

El spune că un sistem de mobilizare echitabil și transparent ar calma oamenii și ar putea oferi mai mulți voluntari. Alex susține că există prea multe povești despre oameni trimiși pe front cu pregătire minimă și dizabilități, ceea ce îi sperie pe toți.

„Acum, ei înființează aceste agenții de recrutare, unde îți promit că poți veni să faci voluntariat și să primești trei luni de pregătire, nu doar câteva săptămâni. Să facă din tine un soldat adevărat, dar nu poți avea încredere în asta", spune el.

Noul sistem

Criticile aduse sistemelor de mobilizare vin din diferite colțuri ale societății ucrainene. Unii susțin că Ucraina ar trebui să introducă un fel de loterie, în care oamenii sunt recrutați în funcție de ziua lor de naștere. Alții spun că Ucraina ar trebui să mobilizeze doar oameni care nu sunt vitali pentru efortul de război ucrainean. Recent, pe Facebook, un ofițer ucrainean pe nume Iurii Kasianov a criticat ceea ce el numește un sistem ineficient.

El se teme că Ucraina ar putea pierde războiul dacă nu se schimbă ceva pentru a face sistemul mai echitabil și pentru a crește numărul de bărbați dispuși să servească în armată.

„Primul lucru pe care îl pot spune este că situația este îngrozitoare în prima linie. Foarte rea și o știu foarte bine. Poate că acest lucru nu este atât de vizibil în spate. Cu toate acestea, rezistăm cu toată puterea noastră", a declarat Kasianov, expert în drone în armată. „Cel mai important lucru este că, în cele din urmă , Euforia și orbirea încep să scadă în societate. Înțelegem, inclusiv comandanții și oficialii guvernamentali, că trebuie făcut ceva".

Kasianov spune că mobilizarea a fost un dezastru pentru o lungă perioadă de timp, oamenii aflați în poziții civile critice fiind duși în armată. El cunoaște exemple de oameni care produc drone necesare pentru armată care sunt luați în ciuda lipsei de pregătire militară.

„Acum avem foarte puțini specialiști – sudori, strungari, ca să nu mai vorbim de ingineri de înaltă clasă. Și în domeniul ingineriei dronelor, îi puteți număra pe degete", a spus Kasyanov, care pledează pentru un sistem de mobilizare care ia în considerare abilitățile oamenilor.

Oamenii care s-ar putea să nu fie apți pentru serviciul din prima linie sau să aibă abilități speciale ar trebui să lucreze cu producția militară în loc să-și riște viața în tranșeele noroioase. El pledează, totodată, pentru eliminarea unui număr de scutiri, inclusiv a studenților pentru a ajuta la reducerea vârstei medii în armată, despre care spune că este de peste 40 de ani.

„Acum situația este de așa natură încât, din diverse motive, nivelul nostru de sprijin din partea țărilor occidentale a scăzut. Încă nu exista o industrie de apărare proprie. Nu sunt suficienți oameni și nimeni nu vrea să-și asume responsabilitatea pentru mobilizarea tinerilor. Pe front, trupele au dificultăți în a ține în frâu presiunea inamică", a spus Kasianov.

Încrederea s-a erodat

The Daily Beast a vorbit și cu Andrii, un bărbat de 28 de ani. El a părăsit Ucraina în 2023 și se află acum în Europa. El a trecut granița legal din cauza handicapului mamei sale, ceea ce i-a permis să meargă ca tutore al ei. Andrii a declarat că el și mama sa au decis să se folosească de asta pentru a evita să fie recrutat în armată și să-și riște viața pe front.

Andrii are probleme de sănătate, ceea ce îl scutește de serviciul militar pe timp de pace, dar nu poate avea încredere că îl va proteja acum în timpul invaziei dacă va fi ridicat pe străzi.

„Am decis să nu las totul la voia întâmplării. Să nu cred că aș fi lăsat să plec dacă armata m-ar lua pe străzi pentru că nu voi supraviețui pe front", spune Andrii, care încearcă să trăiască o viață anonimă în străinătate pentru a nu atrage prea mult atenția.

El spune că poveștile pe care le-a auzit din prima linie i-au afectat decizia. Ar putea fi capabil să ajute armata în funcții departe de linia frontului, dar nu are încredere în sistem.

„Toată această nouă legislație face mobilizarea din ce în ce mai strictă. Oportunitatea de astăzi s-ar putea să nu mai fie acolo mâine”, spune Andriy, „Am responsabilitatea de a avea grijă de mama mea și de mine. Nu am vrut să fiu luat și am mulți prieteni care simt la fel."

„Nu mă voi întoarce decât după război. Dacă va trebui să plătesc o amendă pentru că am evitat mobilizarea după război , va fi bine și o voi plăti, dar dacă există un dosar penal și trebuie să o fac În timp real, în închisoare, nu mă voi mai întoarce", spune Andrii.

Știri Externe



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite