Rusia încearcă să profite de solul înghețat pentru a accelera ofensiva, dar are pierderi mari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia își intensifică ofensivele din prima linie, profitând probabil de „condițiile de îngheț ale solului” pentru a deplasa vehicule blindate în Ucraina, a scris duminică Ministerul britanic al Apărării (MoD) în actualizarea sa zilnică privind situația de pe câmpul de luptă.

Rusia a acuzat Ucraina de un bombardament care a făcut victime în Donețk FOTO EPA-EFE
Rusia a acuzat Ucraina de un bombardament care a făcut victime în Donețk FOTO EPA-EFE

În evaluarea sa, Ministerul britanic al Apărării a făcut observația că datele Statului Major General ucrainean au arătat o „creștere constantă a intensității activității ofensive rusești pe front în ultimele două săptămâni”.

Totuși, atacurile tot mai numeroase ale Rusiei se soldează cu pierderi uriașe în ceea ce privește vehiculele de luptă și personalul său militar, au precizat analiștii britanici.

De pildă, între 14 și 18 ianuarie, aceste statistici sugerează că pierderile de vehicule militare rusești au crescut cu 88%, în timp ce pierderile de tancuri au sărit la 95%. Numărul victimelor rusești în această perioadă a crescut, de asemenea, cu 15%, se mai arată în actualizarea de duminică a serviciilor britanice de informații.

Forțele rusești efectuează în mod repetat  „atacuri cu carne” de infanterie pe scară largă asupra orașului Avdiivka, a declarat un comandant ucrainean, potrivit CNN.

„Asalt după asalt, fără oprire. Dacă ucidem 40-70 dintre ei cu drone într-o zi, a doua zi își reînnoiesc forțele și continuă să atace”, a declarat pentru CNN "Teren", un comandant din cadrul Brigăzii 110 Mecanizate din Ucraina.

Rusia a devenit din ce în ce mai dependentă de atacuri frontale cu risc ridicat, sau „atacuri cu valuri umane”, prin care încearcă să copleșească pozițiile ucrainene.

Este posibil ca forțele rusești să încerce să profite la maximum de pământul tare și înghețat în urma iernii aspră din Ucraina înainte ca sezonul de dezgheț și de noroi, care a surprins Rusia la începutul războiului în februarie 2022, să se instaleze din nou.

Topirea rapidă a zăpezii și a gheții în unele părți ale Europei de Est în primăvară face loc unui noroi gros ce face deplasarea extrem de dificilă. Rușii numesc această perioadă „Rasputița”, care înseamnă „când drumurile încetează să mai existe", potrivit The Guardian.

Sezonul noroios provoacă probleme atât Rusiei, cât și Ucrainei, artileria și vehiculele militare împotmolindu-se în solul argilos.

Experții au declarat anterior pentru Business Insider că tancurile Abrams furnizate de SUA Ucrainei ar putea fi esențiale în timpul luptelor din sezonul noroios.

„Abrams-ul a fost proiectat pentru acest mediu", a explicat Robert Greenway, fost membru adjunct al think tank-ului Hudson Institute.

„Noroiul ar putea deveni impracticabil pentru aproape orice vehicul, dar realitatea este că Abrams este cel mai bine echipat pentru a face față acestui mediu, mult mai bine decât orice alt vehicul cu șenile existent”, a spus el.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite