LIVE TEXT | Război în Ucraina. Kremlinul se străduiește din greu să mențină comparațiile cu „Marele Război Patriotic”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este a 423-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Kremlinul are dificultăți în a menține narațiunea care îi servește drept justificare pentru războiul dus în Ucraina, scriu analiștii britanici.

Epicentrul luptelor continuă să fie Bahmut și orașe din regiunea Donețk FOTO EPA-EFE
Epicentrul luptelor continuă să fie Bahmut și orașe din regiunea Donețk FOTO EPA-EFE

UPDATE 17.05 Șeful Wagner susține că fiul purtătorului de cuvânt al Kremlinului a servit în cadrul forței sale de mercenari ruși

Evgheni Prigojin, liderul organizației ruse de mercenari Wagner Group, a afirmat că fiul purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a servit ca artilerist în cadrul forțelor de luptă. Detalii aici

UPDATE 16.29 Șase tancuri Leopard livrate de statul spaniol sunt în drum spre Ucraina

Şase tancuri Leopard promise Ucrainei de către Spania au plecat sâmbătă către destinaţie, unde vor ajunge în câteva zile, a anunţat ministrul spaniol al apărării Margarita Robles. Detalii aici

UPDATE 15.16 Mii de locuitori evacuaţi din Belgorod, după ce a fost găsită o a doua bombă aeriană

Peste 3.000 de persoane au fost evacuate în oraşul rusesc Belgorod din clădirile situate în apropierea locului unde joi seara a explodat un obuz aerian. Detalii aici

UPDATE 14.18 Nu Putin a vizitat trupele ruse din Ucraina, ci sosia lui | Analiză BILD | Mai există adevăratul lider de la Kremlin? VIDEO

Adevăratul președinte al Federației Ruse, Vladimir Putin, este văzut rar. Prin urmare, publicația germană Bild presupune că nu el a venit în Ucraina, ci sosia sa, care are și trăsături caracteristice.

Publicația germană a enumerat criteriile după care adevăratul președinte poate fi distins de dublura sa. Detalii aici

UPDATE 13.42 Eroul ucrainean din Bahmut, comemorat de camarazi. A luptat singur împotriva unei armate

Locotenentul Pavel Kuzin și-a dat viața în bătălia pentru Bahmut, oprind cu mitraliera sa înaintarea trupelor rusești.

Suferind șocul obuzelor și cu un braț bandajat, bărbatul de 37 de ani a tras în valurile de soldați ruși care încercau să ia cu asalt poziția sa. Aceștia nici măcar nu au încercat să se adăpostească, ci pur și simplu s-au îndreptat spre el prin câmpul deschis. Detalii aici

UPDATE 13.35 Militarii ucrainenii vor începe instruirea pe tancurile americane Abrams. Când vor fi livrate Kievului

SUA şi Germania au anunțat vineri că instruirea soldaţilor ucraineni în utilizarea tancurilor Abrams şi Leopard va începe cât de curând, relatează DPA şi Reuters, preluat de Agerpres.

Anunțul a fost făcut la capătul reuniunii Grupului de contact pentru Ucraina care a avut loc la baza aeriană americană Ramstein din vestul Germaniei.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat vineri seara că SUA intenţionează să livreze Germaniei tancuri Abrams în următoarele săptămâni pentru a începe instruirea soldaţilor ucraineni. Detalii aici

UPDATE 12.19 Mulți dintre condamnații ruși recrutați de Wagner pentru a lupta în Ucraina sunt infectați cu HIV. Ce promisiuni au primit

Mai mulți soldați ruși capturați au declarat pentru The New York Times că li s-au promis medicamente antivirale salvatoare de vieți dacă acceptau să lupte.

Un deținut a declarat pentru The Times că a acceptat oferta de a lupta în Ucraina deoarece sistemul penitenciar rusesc l-a privat de rezervele de medicamente eficiente de care avea nevoie pentru a supraviețui, scrie businessinsider.com. Detalii aici

UPDATE 11.16 Moscova se luptă să întrețină narațiunea prin care justifică războiul

Potrivit actualizării din 22 aprilie emisă de Ministerului britanic al Apărării, Rusia se străduiește să mențină consecvența narațiuni centrale invocate pentru a justifica războiul din Ucraina: invazia rusă are asemănări cu experiența sovietică din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

La 18 aprilie 2023, presa de stat rusă a anunțat anularea marșurilor de comemorare a „Marelui Război Patriotic” al Regimentului Nemuritor din acest an, din motive de "siguranță". În realitate, e posibil mai degrabă ca autoritățile să fi fost îngrijorate de faptul că participanții ar fi putut evidenția amploarea pierderilor recente ale Rusiei, se arată în raportul serviciilor britanice de informații.

Anunțul survine după ce șeful grupului Wagner, Evgheni Prigozjin, a pus la îndoială în mod public faptul că există de fapt "naziști" în Ucraina, contrazicând astfel justificarea oficială a Rusiei pentru declanșarea războiului. Autoritățile ruse nu au renunțat la eforturile de a unifica publicul rus în jurul unor mituri polarizante despre anii 1940.

La 12 aprilie 2023, agenția de știri de stat RIA Novosti a raportat documente "unice" din arhivele FSB, potrivit cărora naziști ar fi fost implicați în uciderea a 22.000 de cetățeni polonezi în masacrul de la Katyn, în 1940. În realitate, agenția predecesoare a FSB, NKVD, a fost cea responsabilă. În 2010, Duma de Stat a Rusiei l-a condamnat oficial pe Iosif Stalin pentru că a ordonat aceste crime.

UPDATE 10.31 „Dacă iadul există pe pământ, el este la Bahmut” - mărturii cutremurătoare ale militarilor ucraineni

„Iadul pe pământ”, „oraşul în care nu există loc viu” sau „cel mai fierbinte loc din lume”. Aşa este descris Bahmut, localitatea din estul Ucrainei în care se duc cele mai crâncene lupte între trupele ucrainene, care încearcă să îşi apere ţara, şi trupele ruseşti, interesate să acapareze noi teritorii. Descrierile aparţin unor tineri soldaţi ucraineni care au trăit, nu mai puţin de trei luni, teroarea confruntărilor de la Bahmut, relatează Agerpres. Detalii aici

UPDATE 09.02 AIEA, îngrijorată de un accident nuclear la centrala de la Zaporojie pe fondul bombardamentelor zilnice

Intensificarea ostilităţilor în jurul centralei nucleare din Zaporojie (sudul Ucrainei) creşte din nou ameninţarea unei catastrofe nucleare, avertizează şeful organismului de supraveghere nucleară al ONU.

Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Nucleară (AIEA), Rafael Grossi, a declarat vineri că a văzut cu ochii proprii "indicii clare de pregătiri militare" în jurul celei mai mari centrale nucleare din Europa atunci când a vizitat-o în urma cu trei săptămâni. Detalii aici

UPDATE 06:30 Ministerul rus de Externe afirmă că declaraţiile NATO privind aderarea Ucrainei la alianţă sunt "periculoase"

Ministrul rus de Externe a transmis un avertisment cu privire la declarațiile pe care NATO le face în privința unei posibile aderări a Ucrainei la Alianță.

"NATO îşi fixează obiectivul de a "învinge" Rusia în Ucraina, iar pentru a motiva Kievul, promite că, după încheierea conflictului, ţara poate fi acceptată în alianţă", a declarat purtătoarea de cuvânt a ministerului, Maria Zaharova.

Replica rușilor vine după ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a mers joi la Kiev unde s-a întâlnit cu liderul ucrainean și a afirmat că viitorul Ucrainei este în NATO.

"Astfel de declaraţii sunt lipsite de viziune şi de-a dreptul periculoase. Acestea pot duce la prăbuşirea finală a sistemului de securitate european", a declarat Zaharova.

UPDATE 03:00 Acum trebuie să menţinem cu toţii unitatea, mobilizarea şi concentrarea totală asupra apărării, sugerează Zelenski

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis un mesaj compatrioților săi în care le sugerează că o contraofensivă ucraineană este iminentă. El le cere acestora să fie uniți și să se mobilizeze, spunând că linia frontului reprezintă prioritatea principală în acest moment. 

„Toată lumea din Ucraina trebuie să înţeleagă că principala sarcină a statului este de a ne dezrobi teritoriile, de a ne întoarce pământurile şi poporul din captivitatea rusească”, a declarat liderul ucrainean. „Resursele statului se concentrează în primul rând pe această sarcină. Şi sunt recunoscător tuturor celor care ajută”, a punctat Zelenski, potrivit news.ro

„Acum, la fel ca anul trecut, trebuie să rămânem cu toţii uniţi, mobilizaţi şi pe deplin concentraţi pe apărare”, a sugerat preşedintele ucrainean.

UPDATE 00:00 Ministrul german al apărării a respins posibilitatea livrării de avioane de luptă germane Ucrainei

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a respins vineri posibilitatea livrării de avioane de luptă germane Ucrainei, în cursul reuniunii aliaţilor occidentali desfăşurate la baza aeriană americană de la Ramstein (Germania), a consemnat dpa.

Germania poate totuşi furniza piloţilor ucraineni aeronave pe care să le poată opera prompt şi cărora să le poată asigura service pe plan local, a menţionat Pistorius, în timpul convorbirilor axate pe coordonarea livrărilor de arme către Ucraina.

"Nu e ca şi cum ai schimba o maşină de închiriat cu alta", a adăugat el, referindu-se la diferenţele dintre avioanele de luptă ale celor două ţări.

Moscova declară un jurnalist bulgar drept "agent străin"

Rusia l-a declarat vineri pe jurnalistul de investigaţii bulgar Christo Grozev, un critic de multă vreme al Kremlinului, "agent străin", într-o utilizare rară a calificativului faţă de un non-rus, a raportat presa rusă, scrie AFP.

Moscova a folosit frecvent această etichetă, care aminteşte de epoca stalinistă, împotriva criticilor Kremlinului.

Potrivit legii ruse, această clasificare poate fi aplicată unei persoane "indiferent de cetăţenia sa".

Christo Grozev, 53 de ani, de naţionalitate bulgară, este investigator principal pentru Rusia al platformei Bellingcat, cu sediul în Marea Britanie, dar care operează în întreaga lume.

El a jucat un rol cheie în investigaţiile Bellingcat asupra otrăvirii opozantului rus Aleksei Navalnîi, în prezent aflat în închisoare.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite