Lituania solicită o prezenţă NATO mai puternică pe flancul estic al alianţei

0
Publicat:

Preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, solicită o prezenţă NATO mai puternică pe flancul estic al alianţei, în condiţiile în care războiul declanşat de Rusia asupra Ucrainei continuă, informează dpa, potrivit Agerpres.

Gitanas Nauseda. FOTO EPA EFE
Gitanas Nauseda. FOTO EPA EFE

Este o linie a frontului care trebuie să fie foarte puternică, a spus Nauseda marţi, după o întrevedere cu preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, la Vilnius.

„Avem nevoie de apărare aeriană şi antirachetă şi de o prezenţă mai mare a forţelor aliate în regiune. Un angajament pe termen lung al Germaniei pentru securitatea Lituaniei este indispensabil pentru întregul flanc estic al NATOLa rândul său, Lituania este gata să facă tot ce poate pentru ca trupele germane să se simtă la noi ca acasă", a declarat preşedintele Lituaniei.

„Securitatea lituanienilor este securitatea noastră”

Frank-Walter Steinmeier a adus un omagiu luptei de secole a Lituaniei pentru libertate şi a promis acestei ţări ajutorul Germaniei în cazul unei agresiuni din partea Rusiei.

Preşedintele Germanie a subliniat că lituanienii „aveau o dorinţă de nestăvilit pentru libertate şi au rezistat dominaţiei şi subjugării străine".

„Stăm unul lângă altul. Securitatea lituanienilor este de asemenea securitatea noastră", a declarat el.

Din toamna lui 2022, Germania are o brigadă de rezervă care să apere Lituania dacă va fi nevoie. Până acum, este doar un singur post de comandă în Lituania, cu circa 20 de militari, pentru a păstra arme şi material în această ţară.

„Lituania se poate baza”

Alţi 760 de soldaţi germani fac parte dintr-o unitate de luptă a NATO în Lituania condusă de Bundeswehr, armata germană.

„Împreună, vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO. Aliaţii noştri se pot baza pe aceasta şi Lituania se poate baza de asemenea", a declarat Steinmeier.

Preşedintele Germaniei a mulţumit de asemenea rudelor soldaţilor germani ce staţionează în Lituania.

„Un moment de cotitură pentru Bundeswehr înseamnă un moment de cotitură şi pentru multe familii", a spus Steinmeier marţi. "Bundeswehr are nevoie de sprijinul pe care membrii săi îl arată pentru forţele armate, pentru bărbaţii şi femeile-militar, este nevoie de acest sprijin din partea societăţii în ansamblu", a subliniat Steinmeier.

După o întâlnire cu soldaţi în zona de pregătire militară din Pabrade, preşedintele Steinmeier a spus că activitatea familiei a trebuit să fie organizată „complet diferit", responsabilitatea rudelor acasă a devenit „infinit mai mare".

Frank-Walter Steinmeier a luat cu el rude - soţii, mame şi taţi, precum şi copii - ale unui număt de12 militari germani desfăşuraţi în Lituania, pentru a exprima recunoştinţa, respectul şi a mulţumi membrilor acestor familii, care au manifestat cu toţii înţelegere faţă de importanţa misiunii în această ţară baltică.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite