Lituania a ridicat interdicţia privind transportul feroviar al produselor ruseşti către Kaliningrad

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vagoane de marfă în Kaliningrad
Vagoane de marfă în Kaliningrad

Lituania a ridicat interdicţiile impuse în cursul lunii iunie privind tranzitul oţelului şi a altor metale feroase către Kaliningrad, impuse în temeiul sancţiunilor UE.

Kaliningrad se află la Marea Baltică, iar legătura feroviară cu Rusia pentru pasageri şi marfă trece prin teritoritoriul Lituaniei. Măsura luată de Lituania în luna iunie stârnise proteste, iar Moscova ameninţase cu o retaliere rapidă. 

Uniunea Europeană a declarat săptămâna trecută că interdicţia de tranzit a afectat doar drumurile, nu şi calea ferată, tranzitul şi, prin urmare, Lituania ar trebui să permită Rusiei să livreze beton, lemn şi alcool pe teritoriul UE către Kaliningrad, transmite BBC.

Agenţia de presă rusă Tass a citat un oficial guvernamental din Kaliningrad care a transmis că 60 de vagoane de ciment vor fi expediate în curând pe teritoriul rus.

Rusia a anexat Kaliningradul după al Doilea Război Mondial în 1945 şi aproximativ un milion de oameni trăiesc acolo.

Pentru aprovizionare, Kaliningrad a fost foarte dependent de rutele de tranzit prin Lituania. Dar luna trecută, Lituania a început să pună în aplicare sancţiunile UE asupra anumitor bunuri ruseşti - inclusiv materiale de construcţie - ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina. prin această interdicţie, mărfurile nu ar fi putut tranzita pe teritoriul lituanian spre Kaliningrad. Acest lucru a înfuriat Moscova, iar şeful consiliului de securitate rus Nikolai Patrushev a ameninţat cu „un impact negativ grav asupra populaţiei Lituaniei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite