Lista lui Barroso pentru Guvernul Ponta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Comisiei Europene Jose Barroso şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la recentele evenimente politice recente din România, în ceea ce priveşte statul de drept, independenţa justiţiei şi rolul Curţii Constituţională, a transmis Comisia după întâlnirea Barroso Victor Ponta din această după amiază.

Preşedintele Barroso a precizat clar faptul că Guvernul român trebuie:

1. să respecte independenţa deplină a sistemului judiciar,
2. să restabilească toate competenţele Curţii Constituţionale
3. să se asigure că toate deciziile Curţii sunt respectate
4. să numească un Ombudsman care se bucură de sprijinul tuturor formaţiunilor politice,
5. să asigure o nouă procedură deschisă şi transparentă de numire a un procuror general şi director al Direcţiei Anticorupţie
6. să facă din integritate o prioritate politică.

"Am primit o listă cu întrebări de la care Comisia Europeană aşteaptă, din partea Guvernului o poziţie oficială. E un set de întrebări concrete pentru că acuzaţiile erau extrem de generale: de la lovituri de stat la încălcări ale ordinii constituţionale", a declarat premierul Victor Ponta după întâlnirea cu Barroso.

El a mai precizat că preşedintele Comisiei Europene a venit cu un set de întrebări la care Guvernul răspunde chiar mâine. "Răspunsurile la aceste întrebări vor elucida atât pentru Executiv cât şi pentru statele membre faptul că, în România, statul de drept şi regulile europene sunt respectate", a adăugat premierul român.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite